zondag 6 maart 2011

Bitter eind - James Lee Burke

Flaptekst:
John Steinbeck zei ooit dat je verliefd wordt op Montana. Als iemand zijn lot zou willen verbinden aan een bepaalde plek op aarde, denk ik niet dat hij het beter kan treffen dan hier. Elke brug overspant een stroompje uit een ansichtkaart, elke berg gaat over in een nog hogere, nog groenere.
Maar in de Bitterroot Valley van West-Montana krijgt de liefdesaffaire een bitter eind, zoals ex-Texas Ranger en advocaat Billy Bob Holland ontdekt tijdens een bezoek aan zijn vriend, de weerbarstige Vietnamveteraan Doc Voss.
Docs dochter wordt bruut verkracht door een motorbende. Lamar Ellison, hun aanvoerder, gaat vrijuit als het DNA-bewijs 'zoekt raakt'. Niet lang daarna wordt Ellison vermoord en heeft Doc met spoed een advocaat nodig. Daar gaat Billy Bobs vakantie. En dan duikt ook nog een vrijgelaten moordenaar op, die de dood van zijn zuster op Billy Bob wil wreken.

Bitter eind - James Lee Burke
Publicatiedatum: 2004
Originele titel: Bitterroot Gods (2001)
Vertaling: H. van Gulik, I. Toth
Uitgeverij: Luitingh ~ Sijthoff
ISBN: 94-245-4384-3 / 366 p

BOB-score 3/5

Geen Deaf Smith, Texas dit keer als setting voor advocaat Billy Bob Holland maar Bitterroot Valley, Montana. Holland is uitgenodigd door zijn vriend Doc Voss. Een weduwnaar die samenwoont met zijn puberende dochter Maisey. De idyllische omgeving wordt ruw verstoord als Maisey wordt verkracht door een aantal bikers. Wanneer een van de bikers vervolgens wordt gedood richt de lokale sheriff zich op de vader en voormalig Vietnam-veteraan. Aan Billy Bob de taak om zijn vriend uit de brand te helpen. Het duurt niet lang of ook zijn zoon Lucas en privédetective Temple Carrol komen zich melden in Montana.
De natuur van Bitterroot Valley wordt bedreigd door goudwinning met cyanide. Burke voert een bont pallet op van personages die allemaal hun rol opeisen in dit verhaal. Tussen Lucas en een lokale schone bloeit iets moois op. Echter de dame heeft iets op haar kerfstok en Billy Bob probeert zijn zoon te waarschuwen. Lucas wil echter niet luisteren net zoals hij zelf niet luister naar de goede raad die hij krijgt van Temple of van L. Q. Navarro. Geruststellend dat hoe groot de problemen ook zijn aan het eind van het verhaal zullen de goeden overwinnen en dat vormgegeven in een omgeving waar elke brug een stroompje overspant uit een ansichtkaart.