vrijdag 30 september 2011

De laatste goede man - A. J. Kazinski

Flaptekst:
De Deense politieman Niels Bentzon en astrofysicus Hannah Lund zitten een moordenaar op de hielen die systematisch goede en rechtschapen mensen over de hele wereld doodt. De moorden lijken hun oorsprong te hebben in een oude, religieuze mythe. Om de volgende moord " waarschijnlijk in Kopenhagen " te voorkomen moet Niels Bentzon een goed persoon in de stad vinden. Maar wie is dat?

De laatste goede man - A. J. Kazinski
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Den sidste gode mand (2010)
Vertaling: Femke Blekkingh-Muller
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1793-7 / 476 p.

BOB-score 3/5

Gen 22 - En samen gingen zij verder
Na de Zweedse, breken nu ook de Deens duo’s internationaal door. Naast schrijfsters als Kaaberbøl & Friis en broer en zus Lotte & Søren Hammer is er nu de vertaling van Den sidste gode mand van Anders Rønnow Klarlund en Jacob Weinreich. Deze twee heren bundelen hun krachten onder het pseudoniem A. J. Kazinski.
Het is 2009 en Kopenhagen is in de ban van de klimaatconferentie. Alle wereldleiders inclusief Barack Obama verzamelen zich in de Deense hoofdstad die tijdelijk is omgebouwd tot een onneembare vesting. Politieman Niels Bentzon hoeft zich niet bezig te houden met de klimaattop en wil eigenlijk naar zijn vrouw die als architect tijdelijk in Zuid-Afrika verblijft. Bentzon heeft zijn ticket al gekocht en afgesproken dat hij aan boord zal stappen van het vliegtuig dat hem naar Kaapstad zal brengen.
Tommaso Di Barbara is een politieman uit Venetië die stuit op een reeks geheimzinnige sterfgevallen over de hele wereld. De laatste twee slachtoffers zijn een monnik uit Beijing en een econoom uit Mumbai. Voor Di Barbara voldoende reden om zijn vermoedens aan Interpol door te spelen. De ‘red notice’-berichten van Interpol worden ook in Kopenhagen gelezen en Niels Bentzon krijgt de vage opdracht om contact op te nemen met ‘acht tot tien goeden mensen’ met de vraag of ze iets ongewoons hebben opgemerkt. Maar hoe vind je in hemelsnaam goede mensen en wat is iets ongewoons?
Bij zijn speurtocht ontmoet Niels de depressieve astrofysica Hannah Lund, een gerenommeerd wetenschapper die gebukt gaat onder de zelfmoord van haar zoon. Hannah wordt geprikkeld door de vreemde reeks sterfgevallen en zij is in staat om via een onnavolgbare extrapolatie de locatie van de laatste twee potentiële slachtoffers te voorspellen.  Het kan geen toeval zijn dat een van de twee locaties in Kopenhagen is. Ondertussen is Abdul Hadi op weg naar Denemarken met maar één ultiem doel: wraak.
Beide schrijvers hebben een achtergrond in de filmwereld en vertellen het verhaal De laatste goede man als een aaneenschakeling van korte actiegerichte scènes waarbij Niels en Hannah onder zware tijdsdruk samen zoeken naar de oplossing. Wie heeft er nog de bereidheid om een offer te brengen, afgaande op de mislukte klimaattop, moet de conclusie zijn: bijna niemand, op een laatste goede man na.
De laatste goede man is een aardige thriller uit Scandinavië met veel vaart geschreven zonder veel maatschappijkritische diepgang die niet veel eisen stelt aan de lezer, een prima vakantieboek voor een warme zomerse dag. De vraag die open blijft na het debuut van dit nieuwe Deense duo: gingen zij samen verder?

donderdag 29 september 2011

Broederland - Matti Rönkä

Flaptekst:
Viktor Kärppä leidt zijn kleine detectivekantoor alleen nog parttime. Zijn geld verdient hij als ondernemer in Helsinki. Daarnaast verkoopt hij witgoed op de grijze markt in Rusland en heeft hij een kiosk op een parkeerplaats langs de snelweg.
Maar zijn rustige leven is voorbij als een tiener overlijdt aan vervuilde heroïne. En er volgen nog meer doden. Zowel de Finse politie als vroegere opdrachtgevers zetten Kärppä onder druk om zijn contacten in Rusland aan te spreken. Wie is het hoofd van de gang die de 'superheroïne' naar Helsinki sluist? Dat tegelijkertijd Kärppä's broer Aleksei uit Sint-Petersburg in Helsinki komt wonen, maakt het voor hem beslist niet makkelijker, omdat er stemmen opgaan dat Aleksei medeplichtig zou zijn.

Broederland - Matti Rönkä
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Hyvä veli, paha veli (2003)
Vertaling: Annemarie Raas
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3956-5 / 199  p.

BOB-score 3/5

Boeiende mix uit Finland
Het aantal schrijvers uit Finland dat in Nederland voet aan de grond krijgt is niet zo groot. Vorig jaar verscheen Grensgeval, het debuut van Matti Rönkä. Rönkä is nieuwspresentator en schrijver van inmiddels vijf boeken met in de hoofdrol Viktor Kärppä.
Viktor is in eerste plaats ondernemer, maar ook ritselaar, probleemoplosser, voormalig officier met gevechtservaring in een Russische elite-eenheid, semi-professioneel langlaufer en hij heeft een uitgebreid netwerk met contacten bij zowel justitie als in de onderwereld.
Politieman Korhonen roept de hulp van Kärppä in wanneer er in Helsinki synthetische heroïne opduikt met de poëtische namen  Witte Chinees en Dragon Lady. De uitwerking is echter minder poëtisch want er zijn al een aantal dodelijke slachtoffers gevallen. Het dringende verzoek aan Viktor om in zijn netwerk aan de andere kant van de grens eens te informeren wie er betrokken is bij de productie en distributie van het dodelijke witte poeder. Korhonen weet voldoende van de schimmige activiteiten van Kärppä dat bedanken voor deze zaak geen optie is.
Na het overlijden van Viktors moeder heeft zijn broer Aleksej besloten om zich ook te vestigen in Finland. Aleksej is opgeleid als ingenieur maar krijgt een baantje als smeerolieverkoper in een auto-onderdelen bedrijf. Voor een lid van de ondernemende familie Kärppä biedt een dergelijke baan niet veel uitdaging en het duurt dan ook niet lang tot Aleksej met een telelens bezoekers van een massagesalon fotografeert. Het plan is om via de kentekenplaten de bezoekers van de salon aan te sporen om een kleine donatie te doen en zo de privacy te borgen. Viktor weet zijn broer te overtuigen dat zijn inkomensstrategie wel eens contraproductief kan zijn. Een aantal criminelen bezoekt het massage-instituut ook en heeft zo zijn eigen minder mensvriendelijke ideeën over chantagepraktijken.
Niet helemaal gerust dat hij zijn broer kan achterlaten vertrekt Viktor naar Sint-Petersburg. Via zijn contacten weet hij het probleem van de synthetische heroïne onder de aandacht te brengen van de Russische maffia. Hiermee worden krachten losgemaakt die ook Viktor niet helemaal meer in de hand kan houden.

‘Viktor, weet je: een man die stoffen zakdoeken gebruikt kan gewoon geen slecht mens zijn,’ zei ze.
 Ik vond dat geen gepassioneerde of opwindende opmerking maar toch was ik er best tevreden mee.


Broederland maar ook het debuut Grensgeval kunnen worden gezien als de moderne variant op de schelmen- of schurkenroman. Door de ogen van Viktor Kärppä kijken we met name naar de inktzwarte onderkant van de Finse samenleving. Met gevoel voor humor gaat Viktor de dagelijkse strijd aan met de problemen die hij op zijn pad vindt. Hierbij gooit hij gul zijn charme in de strijd. Niet altijd legaal maar maar wel met zijn hart op de goede plek. Een boeiende mix uit Finland met een eigen geluid.
Meer Matti Rönkä op Blue Owl Books

dinsdag 27 september 2011

Bitterder dan de dood - Grebe en Träff

Flaptekst:
Op een regenachtige herfstdag is de 5-jarige Tilde er getuige van hoe een onbekende man haar moeder doodschopt. Verstopt onder de eettafel is ze toeschouwer van een gewelddadige moord. Aan de andere kant van de stad starten de therapeuten Siri en Aina een nieuwe zelfhulpgroep: voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Tijdens een aantal bijeenkomsten delen de vrouwen hun verhalen over onmogelijke liefdes, geweld en vernedering met elkaar.
De verhalen portretteren de donkere kant van de liefde. Tegelijkertijd komt Siri voor een keuze te staan: kan ze weer in de liefde vertrouwen? Dezelfde liefde die haar en de andere vrouwen heeft verraden? Langzaamaan bouwt de spanning zich tijdens de sessies op, en er worden verbanden zichtbaar tussen de vrouwen, Siri en de moord op Tildes moeder. De zoektocht naar boetedoening en herstel leidt uiteindelijk tot de jacht op de moordenaar.

Bitterder dan de dood - Camilla Grebe & Åsa Träff
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Bittrare än döden (2010)
Vertaling: Bart Kraamer
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1831-8 / 351 p.

BOB-score 3/5

Wanneer het kwaad is geschied
In 2010 verscheen Vredig het gezamenlijk debuut van de gezusters Camilla Grebe en Åsa Träff waarin ze hun hoofdpersoon psychologe Siri Bergman introduceerden. Siri keert nu terug in het tweede boek Bitterder dan de dood dat in Zweden werd genomineerd voor beste misdaadroman.
Voormalig studiegenoot en inmiddels hoogleraar in de forensische psychologie Vijay vraagt aan Siri of zij een proef wil doen en de handleiding testen die Vijay heeft opgesteld voor zelfhulpgroepen. Samen met haar hartsvriendin en collega Aina start Siri een zelfhulpgroep die bestaat uit vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld en mishandeling. Siri twijfelt nog een beetje omdat zij naast therapeut zelf ook slachtoffer is geweest maar uiteindelijk laat ze zich overhalen door Vijay.
De zelfhulpgroep van vijf vrouwen is een doorsnede van de samenleving. Zo is er de zeer jonge en sportieve Malin die slachtoffer is van een verkrachting en zestigjarige Sirkka die haar hele huwelijk is mishandeld door haar inmiddels overleden man. Hillevi verblijft tijdelijk met haar kinderen in een opvanghuis omdat zij ook door haar man wordt mishandeld. Zij zoekt nog steeds naar een oplossing omdat ze vanuit geloofsovertuiging niet wil scheiden.
Geweld besluipt de zelfhulpgroep wanneer de ex-vriend van Kattis, een van de deelneemsters, verdacht wordt van de zeer gewelddadige moord op zijn nieuwe vriendin. Wanneer een gewapende man bij een groepssessie binnendringt valt er een dodelijk slachtoffer. Psychologe Siri vindt het deze keer lastig om haar professionele afstand te bewaren tot de patiënten in deze zelfhulpgroep tot grote frustratie van haar collega Aina.
Siri wordt tegelijkertijd geplaagd door de onophoudelijke misselijkheid die de voorbode is van een blauw kruisje op een indicatorstick. Een onverwachte ontwikkeling in haar prille relatie met politieman Markus. Er is geen twijfel over het aanstaande moederschap maar Siri, die nog geen afscheid heeft genomen van haar overleden man Stefan, weet niet zeker op welke manier zij verder wil met Markus. Een ontwikkeling die tot veel boosheid en frustratie leidt bij de politieman.
Zoals vaker in Scandinavische misdaadromans het geval is, vraagt ook dit boek Bitterder dan de dood aandacht voor misstanden in de samenleving. In dit geval laten de schrijfsters door gespreksverslagen de ontwikkeling zien van een jongen die langzaam dreigt te ontsporen. Een proces waarbij ouders en hulpverleners niet in staat zijn om de opgroeiende jongeman te helpen. Wanneer de in zijn ontwikkeling gestoorde man slachtoffers begint te maken is het kwaad al geschied. In plaats van noodzakelijke psychische zorg wacht de dader door bezuiniging en falende wetgeving een lange gevangenisstraf.
'Siri Bergman is een complexe personage die wel in staat is om haar patiënten maar niet haar eigen gevoelens te analyseren,' zeggen de schrijfsters in een interview. Met een nominatie voor beste misdaadroman en een filmcontract op zak werken Camilla Grebe en Åsa Träff inmiddels aan hun derde boek met Siri Bergman.

Meer Camilla Grebe & Åsa Träff  op Blue Owl Books

maandag 26 september 2011

De tapijtverkoper - Karin Wahlberg

Flaptekst:
Veronika Lundborg, chirurg in het ziekenhuis van het stadje Oskarshamn, staat op het punt te bevallen van haar tweede kind als ze hoort dat er een man is vermoord. Carl-Ivar Olsson, een tapijtverkoper uit Stockholm, is op een pont in Istanbul met messteken om het leven gebracht. Op het tijdstip van de moord is iemand in Oskarshamn naarstig op zoek naar een kostbaar tapijt. En onlangs heeft Veronika een van haar tapijten weggebracht om te laten repareren. Inspecteur Claes Claesson gaat de zaak onderzoeken en stuit in Olssons winkel op de afbeelding van een zeldzaam tapijt uit de vijftiende eeuw. De speurtocht naar het dure tapijt begint, maar de moordenaar is de politie steeds een stap voor…

De tapijtverkoper - Karin Wahlberg
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Matthandlare Olssons död (2009)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-3006-3 / 397 p.

BOB-score 3/5

Liaison in Istanbul
Op naam van Karin Wahlberg, gynaecoloog in het academisch ziekenhuis van Lund, staan inmiddels zeven misdaadromans over het duo Veronika Lundborg en Claes Claesson. Veronika is normaal werkzaam als chirurg maar staat nu kort voor de bevalling van haar derde kind. Claesson is inspecteur bij de politie in het plaatsje Oskarshamn.
Wanneer Veronika is bevallen van wederom een dochter en Claes eigenlijk verlof heeft wordt er toch een beroep op hem gedaan als een plaatsgenoot in Istanbul wordt vermoord. Na overleg met Veronika reist Claes met zijn Turkssprekende collega Mustafa Özen af naar de stad aan de oevers van de Bosporus.
Carl-Ivar Olsson is eigenaar van een tapijtwinkel in Oskarshamn. Hij is samen met zijn vrouw op reis geweest in Turkije en heeft besloten om nog even in Istanbul te blijven. Zijn vrouw Birgitta moet terug naar huis omdat zij weer als verpleegster aan het werk moet in het ziekenhuis waar ook Veronika werkt. Olsson wordt aan boord van een veerboot over de Bosporus doodgestoken en de grote hoeveelheid geld die hij bij zich had verdwijnt spoorloos. Merve Murpan een vrouwelijk rechercheur onderzoekt de moord op de tapijthandelaar en wordt de verbindingsofficier naar de delegatie uit Oskarshamn. Een liaison die Mustafa niet helemaal onberoerd laat.
Annelie Daun werkt in de tapijtwinkel van haar oom Carl-Ivar. Voor haar wordt al snel na de dood van haar oom duidelijk dat er iemand op zoek is naar een zeer oud, kostbaar maar verdwenen tapijt. Om het tapijt in handen te krijgen dringt een onbekende man het huis binnen waar haar echtgenoot en arts Christoffer Daun net zijn collega Tina grondig onderzoekt. Wanneer Tina Rosenkvist enige tijd later spoorloos verdwijnt dan wordt voor de politie van Oskarshamn duidelijk dat inspecteur Claesson zijn onderzoek beter in zijn woonplaats kan voortzetten.
Zoals Karin Wahlberg zelf in een interview zegt: ‘Kleine plaatsjes lenen zich uitstekend voor intriges. Mensen kennen elkaar en zorgen voor elkaar, en roddelen kan vernietigend zijn, aangezien het onmogelijk is om anoniem te blijven.’ In dit zevende boek De tapijthandelaar zijn er dan ook voldoende bewoners van Oskarshamn op de een of andere manier betrokken bij deze zaak. Ondanks dat Wahlberg een poging doet om een exotisch tintje aan dit verhaal te geven door haar beschrijvingen van Istanbul met zijn blauwe moskee, het Topkapi paleis en de langs het water gelegen yalins, moeten we terug naar de woonplaats van de tapijthandelaar voor de definitieve ontknoping.
Wahlberg bouwt haar verhaal De tapijtverkoper op als een klassieke detective en hanteert hierbij een voor haar karakteristiek verteltempo en bijbehorende trage spanningsopbouw die naadloos passen bij de jaren vijftig toen detective Ture Sventon met behulp van een vliegend tapijt zijn zaken wist op te lossen. De knipoog van de schrijfster naar de boeken van Åke Holmberg, wellicht ingegeven door jeugdherinneringen, siert haar.

Meer Karin Wahlberg op Blue Owl Books

zondag 18 september 2011

Blauwe Maandag - Nicci French

Flaptekst:
Frieda Klein is psychoanalytica. Ze leeft een strak georganiseerd leven, dat vooral gericht is op het helpen van anderen. Niet alleen haar patiënten, maar ook haar familie en vrienden kunnen altijd op haar rekenen. De onrust in haar hoofd probeert ze te verdrijven met lange nachtelijke wandelingen door haar geliefde Londen.
Frieda is ervan overtuigd dat wat zich in het hoofd van haar patiënten afspeelt controleerbaar is. Maar als een van haar patiënten vertelt dat hij ervan droomt een kind te hebben, met rood haar en sproeten, en kort daarna een jongetje verdwijnt dat aan die omschrijving voldoet, wordt Frieda geconfronteerd met de onbeheersbare werkelijkheid die zij altijd angstvallig buiten de deur heeft weten te houden.
Kan Frieda’s kennis van de menselijke geest de recherche helpen bij het vinden van het jongetje? Is er een verband met een ontvoeringszaak van tweeentwintig jaar eerder? En zal de dader worden ontmaskerd?

Blauwe Maandag - Nicci French
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Blue Monday (2011)
Vertaling: Irving Pardoen
Uitgeverij: Anthos
ISBN: 90-414-1464-9 / 370 p.

BOB-score 4/5

Pragmatisch en praktisch
Het echtpaar Nicci Gerard en Sean French behoeft geen enkele introductie meer. Sinds het debuut Het geheugenspel in 1997 leveren de grondleggers van het literaire thrillergenre bijna jaarlijks een nieuw boek af. Herkenbare standalone thrillers geschreven vanuit een vrouwelijk  ik-perspectief met een al even herkenbaar vormgegeven cover vol versteend verdriet. Hoewel het echtpaar in interviews aangaf dat een serie schrijven niet voor hen was weggelegd gaat het roer nu drastisch om. Blauwe Maandag is het debuut van wat een reeks moet gaan worden in acht delen met in de hoofdrol psychoanalytica Frieda Klein.
Frieda, halverwege de dertig, struint geregeld bij nacht en ontij door de straten van Londen waarbij zij probeert de warboel in haar hoofd te ordenen. Haar routekeuze laat ze bepalen door de loop van de bijna vergeten rivier de Fleet die ruisend onder de stad doorstroomt tot in de Thames.
Frieda zorgt voor anderen. Zij houdt haar collegabestuurder Reuben McGill in het oog wanneer deze door een moeilijke periode gaat. Jack Durgan, de slungelige therapeut in opleiding, helpt ze over zijn onzekerheid heen en ze doet verwoede pogingen om haar zestienjarige nichtje Chloë die wordt geplaagd door puberale stuiptrekkingetjes wat scheikundige basisbegrippen bij te brengen. Vanzelfsprekend zorgt Frieda goed voor haar patiënten. Zo ook voor Alan Dekker, een patiënt die op het punt stond om een klacht in te dienen tegen Reuben.
Alan wil ontzettend graag een zoon. Hij droomt zelfs over de jongen. Kan hem voor zich zien, rood haar met een huid vol sproeten, gekleed in een schooluniform. Paniekaanvallen en hartproblemen brengen Alan naar de praktijk van Frieda. Wanneer een schooljongen met rood haar spoorloos verdwijnt na een ontvoering, kan Frieda niet anders dan denken aan haar gesprekken met Alan. Zorgt ze voor haar patiënt of kiest ze voor het jonge slachtoffer?
Hoofdinspecteur Malcom Karlsson werkt aan de verdwijning van de roodharige schooljongen en vergelijkt deze ontvoeringszaak met de verdwijning van de vijfjarige Joanna ruim twintig jaar eerder. Een zaak die nooit opgelost werd, maar door de achterblijver ook nooit is vergeten. Karlsson zoekt naar een doorbraak maar niemand lijkt iets te weten of te hebben gezien.
Personages vormgeven kunnen Nicci Gerard en Sean French als geen ander. Frieda Klein is hier een uitstekend voorbeeld van, pragmatisch combineert zij de kansen en problemen die zij tegenkomt. Een klusjesman uit de Oekraïne die door haar plafond zakt kan zij inzetten als de oplossing voor de problemen van haar vriend en collega Reuben. Haar theoretische kennis weet ze praktisch toe te passen in het vastgelopen onderzoek van politieman Karlsson.
Blauwe maandag stroomt als de gedeeltelijk onzichtbare rivier Fleet en voert alle essentiële elementen met zich mee. Elementen die stroomafwaarts de ontknoping vormen van deze knappe thriller die aan de basis staat van een nieuwe reeks.
Wie niet van de bewonderenswaardige psychoanalytica Frieda Klein kan houden, zou therapie moeten overwegen.

zaterdag 17 september 2011

Schreeuw onder water - Øbro & Tornbjerg

Flaptekst:
Katrine Wraa is een Deense psychologe en profiler. Na jarenlang voor de Engelse politie te hebben gewerkt, wordt ze naar Denemarken teruggehaald en aangesteld bij de afdeling moordzaken in Kopenhagen. Ze krijgt het algauw zwaar te verduren wanneer ze samen met haar nieuwe partner Jens Høgh de gewelddadige moord op een gynaecoloog die is neergestoken in zijn eigen voortuin moet zien op te lossen.
De verdenking komt te liggen op drie personen: een Tsjetsjeense vluchteling wiens vrouw is overleden tijdens de bevalling waar de arts verantwoordelijk voor was, de weduwe van de gynaecoloog die over diepe geheimen blijkt te beschikken en de verborgen minnares van de arts.
In de loop van een paar zenuwslopende winterdagen wordt Katrine Wraa geconfronteerd met haar eigen diepste angst, wanneer de moordenaar een gewetenloze psychopaat blijkt te zijn, die plotseling veel te dichtbij is gekomen.

Schreeuw onder water - Øbro & Tornbjerg
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Skrig under vand (2010)
Vertaling: Angélique de Kroon
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1781-8 / 345 p.

BOB-score 3/5

Voeg psycholoog toe naar smaak
Het lijkt of 2011 het jaar gaat worden van de debuterende Deense duo’s. Eerder verscheen in vertaling broer en zus Hammer en het duo AJ. Kazinski en nu gevolgd door het echtpaar Jeanette Øbro en Ole Tornbjerg. Hun debuut won de hoofdprijs in een door de Deense krant Politiken uitgeschreven zoektocht naar nieuw schrijftalent. In Denemarken alleen al ging het boek Schreeuw onder water meer dan 100.000 keer over de toonbank.
Psychologe Katrine Wraa werkt al jarenlang in de schaduw van de zeer succesvolle Engelse professor en profiler Caroline Stone. Door wat academisch gekissebis heeft ze afstand genomen en dobbert ze samen met een nieuw duikvriendje in de warme wateren van Sharm el Sheikh.
Katrine laat zich door Per Kragh, hoofd moordzaken bij de politie in Kopenhagen overhalen om als profiler voor hem te komen werken in de bestrijding van bendecriminaliteit. Ze neemt midden in de winter intrek is het ijskoude zomerhuisje van haar ouders en op haar eerste werkdag is het al raak.
Van Kragh krijgt ze de opdracht om zich te melden bij rechercheur Jens Høgh die ze kan vinden bij het huis van de familie Winther. Mads Winther, gynaecoloog en vader van twee kinderen  ligt onder een dun laagje sneeuw in zijn voortuin, neergestoken. Vibeke Winther, eveneens arts, zegt dat ze niets heeft meegekregen van de moord omdat ze een slaapmiddel heeft gebruikt. Au pair Maria heeft Mads wel thuis horen komen maar weet niet wat er vervolgens is gebeurd. Ze weet wel te melden dat de aan hardlopen verslaafde Vibeke haar heeft gevraagd om de scherpe keukenmessen uit het zicht te bewaren.
Wie heeft gynaecoloog Mads Winther om het leven gebracht en waarom? Het aantal mogelijke daders lijkt beperkt.  Jens Høgh en Katrine Wraa cirkelen om de verdachten heen en krijgen voldoende bewijsmateriaal in handen. De lezers begrijpen dan allang dat er sprake moet zijn van een dwaalspoor. Øbro & Tornbjerg voeden hun publiek brokjes informatie over de motivatie van de dader. Stukjes achtergrond zoals wel vaker in cursief lettertype gebracht die laten zien hoe een opvoeding volledig mis kan lopen en een dader langzaam wordt gevormd.
De eersteling van het Øbro & Tornbjerg  kan geslaagd worden genoemd. Het duo bestaande uit rechercheur Jens Høgh  en psychologe Katrine Wraa  kunnen als personages zeker een aantal boeken mee en verder worden uitgediept. De spanning en het elimineren van de verdachten zijn goed opgebouwd. De ontknoping is qua vorm en locatie zijn niet helemaal verrassend of vernieuwend. De dialogen kunnen nog wat worden ontwikkeld en krachtiger. Uitroepen als ‘aha, goh, o jee en ach’ kunnen ook te vaak worden ingezet.
Het toevoegen van een psycholoog aan de politieroman is een trend die niet alleen wordt teruggevonden in diverse recente Scandinavische misdaadromans. Het schrijvende echtpaar Nicci French dat al een paar jaar voorsprong heeft op Øbro & Tornbjerg is net gestart met een nieuwe reeks met een psychologe in de hoofdrol.
Schreeuw onder water is een prima debuut dat ’schreeuwt’ om een vervolg. 

vrijdag 16 september 2011

De vrouw die wilde afrekenen - Håkan Östlundh

Flaptekst:
Boven de Oostzee vliegt een ambulance-helikopter met aan boord Fredrik Broman. Hij heeft zware verwondingen aan zijn hoofd en zweeft tussen leven en dood. Niemand weet of hij de volgende dag zal halen. Twee weken eerder zijn op een grote verbouwde boerderij in Levide op het eiland Gotland twee lijken gevonden. Een dode vrouw die met één messteek om het leven is gebracht en een man wiens lichaam onherkenbaar is verminkt. Als ze worden gevonden, naast elkaar op de met bloed besmeurde parketvloer van de woonkamer, zijn ze al twee dagen dood.
De huiseigenaar, Arvid Traneus, is kort daarvoor teruggekeerd uit Japan nadat hij daar enkele jaren heeft gewerkt als consultant van een groot internationaal bedrijf. Omdat de dode vrouw geïdentificeerd wordt als Arvid Traneus' echtgenote, gaat de recherche er aanvankelijk van uit dat de onherkenbare dode haar man is. Maar als blijkt dat de vermoorde man niet Arvid, maar iemand is, neemt het onderzoek een dramatische wending.

De vrouw die wilde afrekenen - Håkan Östlundh
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Blot (2008)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN:  94-9125-902- / 347 p.

BOB-score 3/5

Maat zevenenveertig

Bloed. De rest van haar leven zou ze dromen over bloed.
Wanneer de Zweedse misdaadcijfers zouden worden opgesteld aan de hand van de slachtoffers die vallen in misdaadromans dan zou je al een verknipt beeld krijgen. Echter het Zweedse eiland Gotland spant de kroon door alle moorden die in opdracht van Mari Jungstedt, Anna Jansson en Håkan Östlundh worden gepleegd. Na een stilte van bijna twee jaar verschijnt van de hand van Håkan Östlundh zijn vierde boek over inspecteur Fredrik Broman.  Het boek dat de titel Blot meekreeg werd in 2008 genomineerd voor beste misdaadroman van Zweden. In een vertaling van Ron Bezemer heeft het boek de een op Sjöwall & Wahlöö lijkende titel De vrouw die wilde afrekenen meegekregen.
 
Het verhaal opent met Fredrik Broman die bewusteloos en met zwaar hersenletsel door een helikopter van Gotland naar het vaste land wordt vervoerd. Een korte schets van hoe een zwaargewonde politieman in een ziekenhuis belandt. Voor de lezer begint dan een verhaal dat uiteindelijk moet duidelijk maken wat er voorafgaand aan deze helikoptervlucht heeft plaatsgevonden.
We maken kennis met Arvid Traneus, een nietsontziende zakenman die bijna tien jaar zijn diensten heeft aangeboden aan een bedrijf in Japan. Zijn diensten bestonden uit het vernietigen van de concurrentie en hierbij nam hij het niet te nauw met de wettelijke grenzen.
Hij neemt datgene waar hij denkt recht op te hebben. Een egocentrische man die in Tokio al twee jaar een minnares heeft en die niet veel tijd heeft besteed aan zijn vrouw en zijn gezin. Een van de eerste dingen die hij doet wanneer hij terug is bij zijn vrouw op Gotland is met zijn maat zevenenveertig door de bloembedden stampen omdat de beplanting hem niet aanstaat.
Wanneer inspecteur Broman en zijn team worden opgeroepen omdat in het huis van Traneus twee lichamen zijn gevonden is het al snel duidelijk dat de vrouw Kristina is,de echtgenote van Arvid. Het tweede slachtoffer is echter zo zwaar toegetakeld dat het niet helemaal duidelijk is of het echtpaar samen om het leven is gebracht. Zoon Ricky moet de moeilijke boodschap brengen aan zijn zus Elin. Het is niet het eerste verlies dat zij moeten verwerken.
Aan de hand van de dagboeken van Kristina probeert Fredrik Broman zich een beeld te vormen van wat er zich heeft afgespeeld binnen het gezin Traneus. Een zoektocht die hem en zijn collega Sara Oskarsson naar het kleine eiland Östergarnsholm voert. Van hier is het nog maar een kleine stap naar de helikoptervlucht.
Met De vrouw die wilde afrekenen heeft Håkan Östlundh een aardige misdaadroman afgeleverd die naast de whodunnit component ook spanning oproept door de vraag what happened? Östlundh kan zich goed meten met zijn vrouwelijke collega’s Anna Jansson die ook al eens werd genomineerd voor beste misdaadroman en Mari Jungstedt. Zijn hoofdpersoon Broman komt een beetje houterig over tot halverwege het verhaal wanneer hij gepassioneerd de lippen van zijn collega beroert.  
Zonder het gras voor de voeten van de lezer te willen wegmaaien kan een tipje van de sluier worden opgetild over hoe het verder gaat met inspecteur Broman in het Karolinska Ziekenhuis. Hij keert namelijk terug in het vijfde boek dat de titel Inkräktaren meekreeg. Kijkend naar het oeuvre van de moeder en vader van de Zweedse misdaadroman maakt de titel De geopende kamer een goede kans.

Meer Håkan Östlundh op Blue Owl Books

donderdag 15 september 2011

Dubbele stilte - Mari Jungstedt

Flaptekst:
Het is eind juni en het echtpaar Andrea en Sam gaat samen met twee bevriende stellen een weekend weg. Eerst naar de Fåröeilanden, waar ze het Ingmar Bergman-filmfestival zullen bezoeken en daarna het eiland Groot Karlso, waar elke zomer de lemmingen zich met duizenden tegelijk van de hoge krijtrotsen storten. De verwachtingen voor dit jaar zijn hooggespannen.
Eenmaal op het filmfestival aangekomen gooit één smsje voor alle drie de stellen alles overhoop. De ontvanger begrijpt meteen wat er aan de hand is. En dat dit al heel lang zo is. Vakantieplezier maakt plaats voor oncontroleerbare woede. De gevolgen zijn verschrikkelijk – en dodelijk. Alleen twee zeer ervaren Gotlandse politiemensen kunnen deze opengetrokken beerput weer dichtgooien: inspecteur Anders Knutas en zijn collega Karin Jakobsen.

Dubbele stilte - Mari Jungstedt
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Den dubbla tystnaden (2009)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9927-0 / 262 p.

BOB-score 3/5

Ambassadrice van Gotland
In Dubbele stilte, het zevende boek van Mari Jungstedt, keert de Zweedse schrijfster terug naar het eiland Fårö waar ook In die heerlijke zomertijd zich afspeelt. Op Fårö wordt het jaarlijkse Ingmar Bergman filmfestival gehouden. Filmmaker Sam Dahlberg nodigt zijn vrouw Andrea en twee bevriende echtparen uit om samen het festival te bezoeken. De drie stellen wonen al geruime tijd in de welvarende woonwijk Terra Nova aan de rand van het stadje Visby op Gotland en vormen een hechte vriendengroep die geregeld samen op stap gaat.

Visby is de thuisbasis voor commissaris Anders Knutas die nog steeds worstelt met de ontboezemingen die zijn collega Karin Jakobsen heeft gedaan over een moordzaak. Zelf heeft Karin zich voorgenomen om op zoek te gaan naar haar dochter die ze meer dan twintig jaar geleden noodgedwongen heeft afgestaan voor adoptie. Knutas zelf gaat door een moeizame periode in zijn huwelijk met Line die steeds meer haar eigen weg zoekt en hem hierbij niet nodig lijkt te hebben. Tv-journalist Johan Berg zit ook niet helemaal lekker in zijn vel. Hij heeft ouderschapsverlof maar kan zich moeilijk losmaken van zijn werk bij het regionaal nieuwsprogramma.
De vriendengroep van Sam en Andrea bezoeken de Bergman-film Fanny en Alexander op het festival en het eilandje Stora Karlsö waar ze de eerste wanhopige vlieglessen zien van de daar gevestigde kolonie zeekoeten. Alles lijkt op een harmonieus samenzijn totdat Sam spoorloos verdwijnt en een eenzame surfer van grote afstand ziet dat er iemand van een klif wordt afgeduwd. Werk aan de winkel voor Karin Jacobsen die een groot deel zelf moet doen omdat haar chef zichzelf door onhandigheid buitenspel heeft gezet. Wanneer de politie uit Letland meldt dat zij een lichaam hebben aangetroffen in een aangespoelde boot dan wordt het onderzoek complexer en beginnen er barstjes te komen in de hechte vriendengroep.
Mari Jungstedt is een waardig ambassadrice van Gotland. In haar zeven boeken neemt zij haar lezers mee op een rondgang langs de vele bezienswaardigheden van het eiland. In Dubbele stilte staat zij onder meer stil bij regisseur Ingmar Bergman, de beroemdste bewoner van Fårö.
Waar de eerste boeken van Jungstedt nog draaien om politieman Knutas en journalist Berg daar lijkt in de laatste twee boeken de rol van Berg een beetje uitgespeeld. De schrijfster richt zich meer op rechercheur Karin Jacobsen en haar directe leidinggevende Anders Knutas. De aandacht voor de relationele aspecten is onverminderd aanwezig. Met de spanning is het in dit boek dik in orde. De motivatie van de dader zoekt Jungstedt , net als haar collega Camilla Läckberg, in een gebeurtenis uit het verleden.  
Goede nieuws is dat de ontdekkingstocht niet afgelopen hoeft te zijn. Mari Jungstedt heeft inmiddels negen boeken geschreven over haar schier onuitputtelijke inspiratiebron Gotland. Hopelijk werkt Neeltje Wiersma, die alle boeken van Jungstedt tot nu toe vertaalde, inmiddels aan het volgende deel: Den farliga leken.

woensdag 14 september 2011

De verklikker - Jan-Erik Fjell

Flaptekst:
In het New York van de jaren ’60 wordt Vincent Giordano opgenomen in de beruchte mafia-familie Locatelli en ondergaat daar zijn vuurdoop: het terechtstellen van een verklikker.
In het hedendaagse Noorse Fredrikstad wordt de rijkst man van de stad vermoord. Er is reden om aan te nemen dat de moord een financieel motief heeft. Inspecteur Anton Brekke van de plaatselijke recherche gaat het onderzoek leiden. Een brutale bon-vivant met een zwak voor vrouwen en een geheime passie voor poker. Met de ijverige politiestudent Magnus Torp in zijn kielzog weet Brekke allerlei gebeurtenissen van vroeger boven tafel te halen die op verrassende wijze tot een ingenieuze finale worden vervlochten.

De verklikker - Jan-Erik Fjell
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Tysteren (2010)
Vertaling: Renée Vink
Uitgeverij: Conserve
ISBN: 90-5429-316-0 / 396 p.

BOB-score 3/5

Koud serveren
Jan-Erik Fjell (1982) debuteerde vorig jaar met de thriller Tysteren en won daarmee direct de prijs die wordt uitgereikt namens de Noorse boekhandel. In een vertaling van Renée Vink wordt deze prijswinnaar bij uitgeverij Conserve uitgebracht als De verklikker. Conserve was een van de eerste uitgeverijen die begin jaren negentig Scandinavische schrijvers als Gunnar Staalesen en Jan Guillou naar Nederland bracht. De afgelopen jaren was het rustiger bij de uitgeverij op Scandinavisch misdaadgebied maar in 2011 verscheen zowel debuterend thrillerschrijver Jan-Erik Fjell als landgenote Merete Junker met haar tweede boek Tweeling.

Bij een nieuwe schrijver hoort een nieuwe speurder en Fjell heeft gekozen voor hoofdinspecteur Anton Brekke uit Fredrikstad. Brekke is ergens in de veertig, gelukkig gescheiden en heeft een zoon. Hij is gokverslaafd en frequent bezoeker van een illegale gokclub waar hij regelmatig grote bedragen achter laat. Dromend van een glamourleven in Las Vegas ziet Brekke zich als meesterbrein en opvolger van de pokerlegende Stu Ungar.
Voordat Brekke toekomt aan zijn gedroomde bestaan, moet hij zich eerst buigen over de moord op de steenrijke zakenman Wilhelm Martinussen. Martinussen is de eigenaar van Mardan, een kleine Noorse aardoliefirma, die tot grote ontsteltenis van zijn zakenpartners heeft besloten om niet mee te doen aan een groot winstgevend maar zeer milieuvervuilend project. Een beslissing tot stand gekomen door toedoen van zijn geliefde en negenentwintig jaar jongere vriendin de milieuactiviste Nora Røed Karlssen. Ten minste dat is het beeld dat zijn collega Bjørn Danielsen heeft. Het onderzoek van Brekke kan niet om Danielsen heen als uit het testament blijkt dat hij een groot deel van de erfenis krijgt toebedeeld.
Tot zover eigenlijk niets nieuws onder de zon. Nieuwe auteur uit Scandinavië schrijft een thriller over een inspecteur voorzien van de voor het genre benodigde karakteristieke eigenschappen en eigenaardigheden die op zoek moet naar een moordenaar. De sleutel, tot de waardering die Jan-Erik Fjell van verschillende recensenten krijgt, staat afgebeeld op de cover; een rood sleuteltje dat druipt van het bloed. Op een overtuigende manier schetst de debutant het verhaal van Vincent Giordano de man die begin zestiger jaren toetreedt tot de maffiafamilie Locatelli. Een tijdperk dat vijf families het nog volledig voor het zeggen hebben in New York. De politie is machteloos en de enige bedreiging komt van de FBI die driftig op zoek is naar een informant, een verklikker.
Het trefzekere schetsen van de hedendaagse macho politiecultuur door de eigenzinnige inspecteur Brekke in combinatie met de geloofwaardige beschrijving van New York in de zestiger jaren waar het tijdperk van de maffia langzaam maar zeker ten einde komt. Twee verhaallijnen die samenvloeien tot een bevredigend plot. Fjell schreef hiermee een overtuigend debuut.
Erkend specialist op het gebied van georganiseerde misdaad Brekke reist af naar New York om een vorkje pasta te prikken. Don Corleone zei het al: "Wraak is een gerecht dat het best koud wordt geserveerd."

Meer Jan-Erik Fjell op Blue Owl Books

dinsdag 13 september 2011

De tweede zondvloed - Åsa Schwarz

Flaptekst:
Als eco-activiste Nova Barakel en haar twee vrienden besluiten actie te ondernemen tegen grote, ecologisch onverantwoord handelende concerns, komen zij in contact met een onbekende organisatie. Maar anders dan de jonge activisten schrikt die voor niets en niemand terug.
Wanneer Nova gevangen zit in een net van gruwelijke moorden, moet ze aan de hand van Bijbelse citaten draden uit verleden en heden aan elkaar knopen om haar leven te redden.

De tweede zondvloed - Åsa Schwarz
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Nefilim (2009)
Vertaling: Anna Ruighaver
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN:  90-214-3960-3 / 249 p.

BOB-score 3/5

Aan de schandpaal
Een uit de hand gelopen hobby noemt Åsa Schwarz haar schrijven en het gevolg van wat ooit begon als een cursus crime writing. Van huis uit is de Zweedse schrijfster specialist op het gebied van computerbeveiliging. Een onderwerp dat in Nefilim - De tweede zondvloed zoals haar derde boek heet ook aan de orde komt. Een hacker laat de telefooncentrale van luchtvaartmaatschappij SAS bestoken met gesprekken vanuit mobiele telefoons die besmet zijn geraakt met een virus.
De eerste twee boeken van de hand van Schwarz noemt ze zelf een mix tussen fantasy, horror en bovennatuurlijke verschijnselen. De tweede zondvloed is meer opgezet als misdaadroman, maar bevat deze elementen nog steeds in afgezwakte vorm. De Nefilim worden in het oude testament genoemd als een volk van reuzen en zijn de nakomelingen van de mens en gevallen engelen. Åsa Schwarz zegt in een interview dat er minstens vier boeken zullen verschijnen over deze mensachtigen met bovennatuurlijke krachten.
Nova Barakel werkt bij Greenpeace en heeft met twee vrienden de strijd aangebonden tegen de grote milieuvervuilers van Zweden. Wanneer de eco-activiste gewapend met een spuitbus gevuld met bloedrode verf het huis binnendringt van de topman van het energiebedrijf Vattenfall dan merkt ze al snel dat iemand haar voor is geweest. De directeur, zijn vrouw en hun hond liggen op bed, in een poel van bloed, afgeslacht. Via een anonieme email brengen de drie activisten de politie op de hoogte van deze brute moord. 
Amanda, de politie-inspecteur die op hoge hakken haar schietoefeningen doet, heeft al vijftien jaar ervaring met gewelddadige misdaden. En net zo lang werkt deze assertieve politievrouw al aan haar imago als coole single die in haar rode Golf met Like a virgin uit de speakers schallend door de straten van Stockholm cruist. Wanneer zij echter het appartement van de slachtoffers betreedt, voelt zij zich gedwongen om haar ontbijt weer in haar luxe tas van Dior te stoppen. Een moment van zwakte dat ze afdoet als een griepje.
Na een auto-ongeluk blijkt na forensisch onderzoek dat het verbrande lichaam dat wordt aangetroffen Nova’s moeder is. Het is aan Amanda om deze onheilstijding aan de dochter over te brengen. De erfenis die haar moeder, een succesvol advocate, achterlaat is aanzienlijk. Tot haar verrassing hoort Nova dat er nog een begunstigde is, de stichting FON.
Wanneer er nog een moord wordt gepleegd legt de ochtendzieke Amanda de link naar de eco-activiste. Nova slaat op de vlucht maar probeert ondertussen meer te weten komen over Peter Dagon en zijn geheimzinnige stichting.
Åsa Schwarz heeft met De tweede zondvloed, het eerste boek uit een serie over de Nefilim, geen doorsnee misdaadroman geschreven. De thrillerelementen zijn aangevuld met een vleugje bovennatuurlijke verschijnselen. Schwarz neemt met haar hoofdpersoon activiste Nova Barakel direct stelling in en nagelt milieuvervuilers Vattenfall, SAS en de rest van de Dirty Thirty aan de ecologische schandpaal. Een plaatje dat niet zou misstaan op de prenten van William Hogarth.  
De Nederlandse uitgeverij heeft ook het tweede deel En död ängel met Nova aangekocht waarin zij met haar Greenpeace collega’s afreist naar de berg Ararat in Turkije waar volgens de overlevering de ark van Noach is gestrand.
Voor wie eens buiten de gebaande paden van de standaard misdaadroman wil treden zijn de boeken van Åsa Schwarz  een uitkomst.
Meer Åsa Schwarz op Blue Owl Books

maandag 12 september 2011

Requiem - Arne Dahl

Flaptekst:
Het is maart 2003 en de oorlog in Irak breekt uit. Paul Hjelm, Kerstin Holm en de andere leden van de speciale eenheid van de rijksrecherche voor geweldsdelicten van internationale aard staan voor een raadsel: iets klopt er niet aan het gijzelingsdrama in de Stockholmse bank, maar wat?
Een mysterieus bureau en een vernielde badkamer leiden hen rechtstreeks naar een van de meest dramatische episodes van de Tweede Wereldoorlog en een spionnennest uit de Koude Oorlog. En dat allemaal omdat één man het verleden wil veranderen.

Requiem - Arne Dahl
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Dödsmässa (2004)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: De Geus
ISBN:  90-445-1490-3 / 381 p.

BOB-score 4/5

Ontknoping in Venetië
Een barok bureau uit de achttiende eeuw, fossielen en het requiem van Mozart zijn maar drie van de niet alledaagse ingrediënten uit het zevende boek van Arne Dahl. Dahl, zelf voormalig literair criticus en liefhebber van de spionageromans van John le Carré en Grahame Greene, brengt zijn A-team in dit boek Requiem in contact met de restanten van de Koude oorlog.
Het lijkt op een gewone bankoverval waarbij het personeel en de aanwezige klanten worden gegijzeld. Gepensioneerd commissaris van het A-team Jan Hultin wordt hierbij te hulp geroepen wanneer de bankovervallers dreigen een groot deel van de binnenstad van Stockholm op te blazen. Met een ongekende efficiëntie wordt het centrum geëvacueerd en bewoners uit hun woningen gehaald.
Wat de overvallers niet kunnen weten is dat zich onder de klanten Cilla, de ex-vrouw van Paul Hjelm, bevindt die via de camera op haar mobiel foto’s kan doorsturen naar het crisisteam. De gijzelaars worden na een bijna vlekkeloze actie bevrijd. Alleen zijn er wel een paar kritische zaken verdwenen na de overval op de Noorse internetbank.
Cilla kan veilig naar huis waar Paul ternauwernood kan voorkomen dat zij alsnog het slachtoffer wordt van een gewelddadige aanval. Wie steekt er achter de bankoverval en wat is de relatie met het antieke bureau dat A-teamlid Arto Söderstedt op een veiling onverwacht weet te bemachtigen?
Arne Dahl voert zijn lezers dagboekfragmenten van een Duitse soldaat die deelneemt aan operatie Barbarossa, een barre tocht die blijft steken in de aanval op een kapotgeschoten en winters Stalingrad. Een oorlog gestart om toegang te krijgen tot de rijke olievelden van de Kaukassus.
Zestig jaar later start een andere westerse leider opnieuw een oorlog om toegang te krijgen tot rijke olievelden. Het is 2003 en George Bush valt met zijn leger Irak binnen, een schurkenstaat met massavernietigingswapens, die de eigen inwoners vermoordt en terroristen beschermt. Een land met zeggenschap over grote strategische olievoorraden.
Wie de thrillers over het A-team van Arne Dahl leest wordt meegezogen in een verhaal dat gevuld is met een vreemde mix van ingrediënten en personages gekruid met subtiele humor. Dahl vraagt aandacht voor actuele onderwerpen en wil zijn lezers naast aan het denken zetten ook iets leren. Hoeveel lezers zullen tenslotte weten wat een staffage is? De sleutel tot deze operatie van het A-team ligt in Venetië waarbij een oude bekende, een niets- en niemandontziende killer, kleur moet bekennen. Fossielen uit de Koude oorlog laten van zich horen op een manier die John le Carré waardig is.
Requiem is wederom een zeer geslaagde thriller van Arne Dahl die na elf boeken klaar is met het A-team. Et lux perpetua luceat eis.

 Meer Arne Dahl op Blue Owl Books

dinsdag 6 september 2011

Verzwegen - Kristina Ohlsson

Flaptekst:
Een dominee en zijn vrouw worden dood aangetroffen in hun appartement in Stockholm. Alles wijst erop dat hij haar heeft omgebracht en daarna zichzelf. Ali, een vluchteling uit Irak, is opgesloten in een appartement en wacht op informatie. Hij hoopt een nieuw leven te kunnen beginnen in Zweden. In Bangkok ontdekt een jonge Zweedse vrouw dat ze nergens meer geregistreerd staat. Terwijl ze wordt gezocht door de Thaise politie, probeert ze erachter te komen wie haar leven wil verwoesten.
Fredrika Bergman en haar collega’s in het team van inspecteur Alex Recht onderzoeken de zaak van het dode echtpaar in Stockholm. Al snel blijkt dat ze op iets veel ingewikkelders zijn gestuit. Vreemde gebeurtenissen, waarvan sommige zich buiten Zweden afspelen, schijnen in verband met elkaar te staan maar Fredrika en haar collega’s weten niet hoe. De klok tikt door en degenen die het wel weten bewaren het stilzwijgen...

Verzwegen - Kristina Ohlsson
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Tusenskönor (2010)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: The House of Books
ISBN:  90-443-3118-3 / 368 p.

BOB-score 3/5

Madeliefjes zijn geen onkruid 
Het is altijd verstandig om te beginnen bij het begin. Bij een afgelegen zomerhuisje plukt een meisje zeven soorten bloemen voor het Midzomernachtfeest. Een boeketje dat ze onder haar kussen zal leggen om de man te zien met wie ze gaat trouwen. Haar dromen worden echter ruw verstoord door de aanwezigheid van een jongeman die geen Zweeds spreekt. Echter zijn bedoelingen zijn duidelijk. Wanneer haar ouders haar terugvinden in het weiland is ze iemand anders geworden en zijn bloemen als madeliefjes niet belangrijk meer.
Kristina Ohlsson heeft met Verzwegen haar tweede misdaadroman afgeleverd. Haar debuut Ongewenst verscheen in 2010 en werd lovend ontvangen. Ohlsson zelf werkt als politiek analist en veiligheidsdeskundige voor het Zweedse ministerie van Buitenlandse zaken.
In haar eersteling Ongewenst introduceert de schrijfster haar personages die in Verzwegen het toneel opnieuw betreden. Criminologe Fredrika Bergman is zwanger van haar oudere en getrouwde minnaar Spencer en werkt in het team van inspecteur Alex Recht. Rechercheur Peder Rydh is de stereotype Neanderthaler die vindt dat vrouwen niets te zoeken hebben bij de politie en die in houding en taalgebruik regelmatig de bocht uit vliegt. Joar Sahlin is als nieuweling aan het team van Recht toegevoegd. Een team dat al zijn besprekingen voert in de vergaderruimte de Leeuwenkuil.
De zaak die besproken wordt in de Leeuwenkuil is de dood van een dominee en zijn vrouw. Alles wijst op een moord en zelfmoord begaan door de depressieve geestelijke Jakob Ahlbin zelf. Hij was al langer in behandeling maar de boodschap dat een van zijn dochters om het leven is gekomen lijkt de spreekwoordelijke druppel te zijn geweest.
In Bangkok probeert een jonge Zweedse vrouw wanhopig terug te komen naar Zweden nadat ze op verschillende plaatsen informatie heeft verzameld voor haar onderzoek. Van de Thaise overheid kan ze niet veel hulp verwachten maar ook de Zweedse ambassade is erg afwijzend. Waarom kan zij in Zweden niemand te pakken krijgen en wie steekt er achter de overval waarbij haar usb-stick en fototoestel zijn gestolen?
Hoofdpersoon in de boeken van Kristina Ohlsson lijkt Fredrika Bergman te worden. Een ambitieuze vrouw halverwege de dertig die naast haar carrière ook moeder wil worden. De kinderwens die uitgebreid aan de orde komt in het debuut. In dit tweede boek doet Fredrika er alles om haar vijfentwintig jaar oudere minnaar en vader van haar ongeboren kind te introduceren bij haar ouders en Spencer doet zijn best om los te komen van zijn vrouw en de wurgrelatie met zijn schoonvader. De seksistische politieman Peder Rydh zou het hebben kunnen verwoorden als een carrièrevrouw met rammelende eierstokken zoekt oudere ervaren man met behoefte om een tweede nestje te bouwen.
Kristina Ohlsson beperkt zich in deze thriller waarvan de originele titel Madeliefjes niet is overgenomen, niet alleen tot de relationele aspecten van haar personages. Rondom het thema mensensmokkel bouwt ze een slim plot waarbij na jaren de tijd voor vergelding is aangebroken. De grote hoeveelheid personages vragen concentratie van de lezer. Wie deze inzet toont wordt beloond met een intelligente thriller die terecht werd genomineerd voor beste Zweedse misdaadroman 2010.
In Zweden verscheen deel drie met Fredrika Bergman in de hoofdrol getiteld Änglavakter.

Meer Kristina Ohlsson op Blue Owl Books