zaterdag 29 december 2012

De indringer- Håkan Östlundh


Flaptekst:
De uitgelaten vakantiestemming is op slag voorbij als Henrik, Malin en hun twee jonge kinderen bij thuiskomst op Fårö de gezinsfoto terugvinden met gaten op de plek van hun ogen. De onrust groeit door de anonieme dreigbrieven die volgen en ontaardt zelfs in regelrechte paniek als hun dochtertje op haar eerste schooldag na de vakantie tijdens de lunchpauze wordt ontvoerd. En dat blijkt nog maar het begin …

Inspecteur Fredrik Broman en zijn collega`s van de recherche in Visby nemen de zaak zeer serieus, maar hebben aanvankelijk geen enkel aanknopingspunt. Speelt een oude familievete op het kleine eiland een rol? Of is de dreiging eerder afkomstig van het Zweedse vasteland? En waarom is Henrik, een internationaal bekend fotograaf, eigenlijk vanuit Stockholm teruggekeerd naar zijn geboortedorp?
Vaststaat dat het gezin ernstig wordt bedreigd. Terwijl de herfst over Fårö valt en het steeds vroeger donker wordt, is er iemand die het gezin voortdurend in de gaten houdt en geduldig zijn tijd afwacht - wacht op het juiste moment om een rekening te vereffenen.

De indringer- Håkan Östlundh
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Inkräktaren (2008)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 94-91259-708- / 416 p.

BOB-score  3/5

Beroemd op heel Fårö
Wanneer de internationaal succesvolle fotograaf Henrik met zijn vrouw Malin na de zomervakantie met de kinderen terugkeert naar hun huis op Fårö staat hen een vervelende verrassing te wachten. Hun woning is tijdens hun afwezigheid verhuurd aan vakantiegangers en de laatste bewoner heeft de nodige sporen achtergelaten die Malin behoorlijk schrik aanjagen.
Voor inspecteur Fredrik Broman uit Visby die weer is hersteld na zijn bijna dodelijke val is het duidelijk dat er sprake moet zijn van een serieuze bedreiging wanneer er door Malin familiefoto’s worden gevonden waar met een scherp voorwerp de ogen zijn weggeprikt. Wanneer dochter Ellen door een onbekende vrouw van school wordt gehaald komt de politie met man en macht in beweging. Gelukkig voor het jonge gezin keert Ellen ongedeerd terug naar huis. Maar wie is deze vrouw die het gezin terroriseert?
Er zijn diverse sporen die Fredrik met zijn team kan volgen. De fotograaf heeft twee halfzusters die niets van hem willen weten en zeker niet van zijn aanspraak op een deel van erfenis. Op de kookblog die Malin heeft, hebben een aantal bezoekers minder vriendelijke uitspraken gedaan waarbij de meest shockerende berichten op voorhand al zijn verwijderd. Verder is er sprake van een mogelijk verbitterde ex van Henrik die nog steeds moeite heeft om de breuk in hun relatie te accepteren.
Malin nodigt haar zus Maria uit om tijdelijk bij hen in huis te komen en legt een uitgebreid alarm-systeem aan met camera’s om overal op voorbereid te zijn. Maatregelen die niet kunnen voorkomen dat het noodlot toch toeslaat….

De indringer is het vijfde deel dat de Zweedse schrijver Håkan Östlundh heeft geschreven over zijn inspecteur Fredrik Broman die in het eerste deel Stank uit 2007 van Stockholm naar het eiland Gotland verhuist. Broman werkt in deze Scandinavische whodunnit hard aan zijn terugkeer in actieve dienst. Alle privéproblemen voor de politieman lijken na de eerste vier boeken een gepasseerd station. Aardig is de verbinding die Håkan Östlundh legt met regisseur Ingmar Bergman, de beroemdste bewoner van Fårö. Een gegeven dat ook door Mari Jungstedt werd verwerkt in Dubbele stilte.  Östlundh voelt zich niet geroepen om de nodige  maatschappijkritiek te verwerken in dit verhaal. De wat vlak gehouden personages in combinatie met een vrij traditionele zoektocht naar wie heeft het gedaan maken van De indringer een aardige politieroman die echter niet boven het maaiveld  uitsteekt.

Meer Håkan Östlundh op Blue Owl Books

zondag 23 december 2012

Twee soldaten - Roslund & Hellström


Flaptekst:
De achttienjarige Leon en Gabriel zijn sinds hun jeugd al vrienden, broeders en criminelen. Ze zijn de leiders van de Råby Warriors, de bende die het straatbeeld in een Stockholmse voorstad bepaalt. Als Leon vastzit voor een overval helpt Gabriel hem te ontsnappen. Tijdens de vlucht vermoordt Leon een gevangenisbewaakster. Rechercheur Ewert Grens is vastberaden om de jonge crimineel weer achter slot en grendel te krijgen. De vraag is hoe ver alle betrokkenen willen gaan om de situatie te veranderen…

Twee soldaten - Roslund & Hellström
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Två soldater (2012)
Vertaling: Jasper Popma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-2533-6 / 728 p.

BOB-score  4/5

De geur van amandelspijs
Voormalig journalist Anders Roslund en ex-crimineel Börge Hellström hebben als schrijversduo met Twee soldaten hun zesde misdaadroman afgeleverd. Beide schrijvers nemen de lezer mee naar Råby, een fictieve voorstad van Stockholm met eindeloze rijen flats gevuld met een bont gezelschap aan bewoners. Het klimaat op straat wordt bepaald door criminele en gewelddadige jeugdbendes met eigen wetten die ze zonder aanzien des persoons handhaven.
Leon Jensen zit in een zwaar beveiligde gevangenis. Zijn jeugdvriend en partner in crime Gabriel Milton woont in een van de flats in Råby met zijn vriendin Wanda. Beide heren maken delen uit van de Råby Warriors en worden in de gaten gehouden door politieman José Pereira van de afdeling bende-criminaliteit. José  heeft goed zicht op de ontwikkeling en ziet dat het duo zich opmaakt voor de laatste definitieve stap. Ze willen met hun bende naar de top van de hiërarchie. Hun foto’s moeten bovenaan het bord van José komen. De Råby Warriors zullen na een vernietigende explosie opgaan in vlammen en uit de as zullen de Ghetto Soldiers herrijzen.

‘ Ik ben dus Eddie. De volgende keer maak ik je dood.’
Ana woont haar hele leven al in Råby en werkt voor maatschappelijk werk. Zij ziet generaties jonge kinderen kiezen voor de makkelijke weg van het grote geld.  Thom is brandweerman die avond aan avond diverse keren moet uitrukken om branden te blussen in kelders, containers en auto’s. Vaak opgewacht door groepen jongeren die hun het werken onmogelijk komen maken. Tegen bedreigingen en geweld kun je een beschermend vest dragen maar hoe je bescherm je jezelf wanneer je in het gezicht wordt gespuugd?
Bij een zowel gewelddadige  als ingenieuze ontsnapping gijzelt Leon een bewaakster wanneer Gabriel zijn broeder komt bevrijden. Beide getto-soldaten vluchten met een gestolen wagen op weg naar Råby. Aan bevelvoerend commandant Ewert Grens de schijnbaar hopeloze taak om deze criminelen weer achter slot en grendel te krijgen. Achter welke van de tienduizenden ramen schuilt het gevaar?

‘De ziel huivert voor de leegte en wil tot iedere prijs contact. Indien niet bemind, dan bewonderd of anders gevreesd of zelfs verafschuwd. Maar geen leegte.’ 
Roslund en Hellström beginnen Twee soldaten met een boodschap uit het boek Dokter Glas van Hjalmar Söderberg. In het eerste gedeelte schetst het duo de rauwe wereld van gevangenen en het deprimerende leven in de verpauperde voorsteden. De staccatotaal van de straat wordt net als in de boeken van Jens Lapidus meesterlijk omgezet door vertaler Jasper Popma. In het tweede deel volgt de lezer politieman Grens die de criminelen dicht op de hielen zit maar telkens een stap te laat lijkt te komen. Wie doorbreekt de vicieuze cirkel? Wie zal uiteindelijk winnen: de krijgers van de straat die strijden voor het eigenbelang of twee soldaten die samen vechten voor een betere wereld. Een verandering die begint met de geur van amandelspijs. Zweeds vuurwerk!

Meer Roslund & Hellström op Blue Owl Books

zondag 9 december 2012

Duivelskus - Unni Lindell


Flaptekst:
Vivian Glenne, eind dertig en moeder van drie kinderen, wordt half begraven gevonden vlak bij haar huis. Terwijl Marian Dahle en Cato Isaksen op de zaak worden gezet, gaat Vivians oudste zoon, de 15-jarige Dan, met zijn vriend Jonas zelf op onderzoek uit.
Als blijkt dat Vivian werd gevolgd door een grijze man in een donkere BMW, wordt ook duidelijk dat zij een relatie had met deze veel oudere man. Maar wie is hij? En waarom is Vivian vermoord?


Duivelskus - Unni Lindell
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Djevelkysset (2012)
Vertaling: Carla Joustra & Lucy Pijttersen
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-4317-1 / 349 p.

BOB-score  3/5

En als alles voorbij is, hoor je niets meer. Niets. En dat hoor je.

Vivian Glenne, moeder van drie kinderen, wordt in de nabijheid van haar huis dood aangetroffen. Met een spade vermoord en als grof vuil weggeworpen laat zij twee jonge kinderen achter bij haar man. Uit een eerder huwelijk met de alcoholverslaafde Colin heeft ze nog een thuiswonende puberende zoon Dan. Dan brengt zijn dagen door met gamen met Jonas. Een jongen uit een veel beter milieu die graag bij Dan over de vloer komt.
Birgit is een wat wereldvreemde vrouw die verzeild is geraakt in een bijzondere relatie met Frank. Birgit en Vivian werken samen in een stomerij en hebben onder invloed van drank wat vertrouwelijke informatie gedeeld. Frank is nog steeds goed bevriend met Vivians eerste man Colin.
Verder is er nog de onbekende man met grijs haar en een rode trui in het spel, die de in zoete en goedkope parfum gehulde Vivian in zijn BMW heeft achtervolgd.
Voor het duo Marian Dahle en Cato Isaksen is het in eerste instantie een onsamenhangend kluwen van verdachten rondom het slachtoffer. Het eerste spoor leidt naar haar ex-man Colin die per brief geld van zijn vrouw eist. Colin wordt opgeroepen om zich te melden op het politiebureau. Hij laat zich echter niet zien en werkt naar zeggen  van zijn vriendin ergens diep in het bos aan een dam die dreigt te bezwijken aan hoog water.
Voor Dan en zijn vriend Jonas duurt het allemaal veel te lang en zij besluiten om de politie een handje te helpen bij het vergaren van bewijs. Het onderzoek dat uiteindelijk in een stroomversnelling raakt als  het jongste kind van Vivian spoorloos verdwijnt.
Marian gaat na de traumatische moord op Martin Egge, de chef van de landelijke recherche, door een moeilijke periode en heeft zich gemeld bij een psychiater. Maar heel actief werkt ze niet mee aan haar behandeling waarbij ze zwijgt over haar alcoholproblemen. Voor de kern van de problemen ter sprake worden gebracht wordt Marian door Cato het moordonderzoek ingezogen.

Sinds Honingval gebruikt de Noorse schrijfster Unni Lindell de spanning in de werkrelatie tussen Cato Isaksen en Marian Dahle als extra dimensie in haar boeken. De eigenzinnige en intuïtieve Dahle drijft haar collega van wanhoop naar bewondering en vice versa. Een veelvuldig wisselend perspectief geeft de schrijfster gereedschap in handen om de lezer geregeld op het verkeerde been te zetten.
 Lindell gebruikt Duivelskus als de aanloop naar een traumatische gebeurtenis die de wereld schokt en die in haar eigen woorden de verzonnen waanzin in haar boeken ver te boven gaat. Zal de dam die medemenselijkheid heet uiteindelijk bezwijken?    

Meer Unni Lindell op Blue Owl Books.