maandag 20 februari 2012

Moordlust - Buthler & Öhrlund

Flaptekst:
Christopher Silfverbielke lijkt charmant, maar achter deze façade schuilt een meedogenloze, manipulatieve man, gewend om te krijgen wie en wat hij wil. Maar geld en succes zijn niet genoeg; hij heeft nieuwe kicks nodig. Hans Ecker is zijn enige vriend en medestander in deze ruige levensstijl. Johannes Kruut is een rijke jongen die door de twee vrienden wordt getolereerd.
Wanneer alle seks en drugs niet meer volstaan, gaat het trio op zoek naar nieuwe spanning. Een wedstrijd wie de gevaarlijkste dingen durft te doen ontaardt in een spiraal van geweld en uiteindelijk moord. Het kat-en-muisspel tussen rechercheur Jacob Colt en de drie mannen is begonnen...

Moordlust - Buthler & Öhrlund
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: En nästan vanlig man (2008)
Vertaling: Geri de Boer
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 90-261-2832-0 / 560 p.

BOB-score  3/5

Zinloze achterhoedegevechten
Journalisten werpen zich wel vaker op het thrillergenre. Zo ook het Deens-Zweedse journalistenduo Buthler & Öhrlund dat inmiddels de smaak goed te pakken heeft. Gezamenlijk schreven ze al zes boeken met hun vaste speurders commissaris Jacob Colt en inspecteur Henrik Vadh. Moordlust is het tweede in de reeks na het in 2010 verschenen Moord.net.
Alexander de Wahl is een jonge uitermate succesvolle bankdirecteur die, wanneer hij ’s morgens vroeg naar zijn werk loopt, wordt vermoord door een jogger. Een automobilist die langs komt meldt het voorval aan de politiecentrale. Op het moment dat de politie aankomt zijn automobilist en jogger verdwenen en drijft de bankier in het ijskoude water. Een moord die veel media-aandacht krijgt en op het bord komt te liggen van Jacob Colt die zijn vriend en collega Henrik Vadh betrekt. De eerste sporen leiden naar een jonge minnaar van allochtone afkomst die bij de bankier de nacht heeft door gebracht. Een relatie die voor veel opschudding zorgt in de conservatieve familie de Wahl.
Psychiater Mariana Granath onderzoekt in hoeverre Christopher Silfverbielke compassie kan hebben met zijn medemens. De charmante Silfverbielke is een succesvolle handelaar die veel geld voor zichzelf en zijn werkgever verdient. Hij werkt mee aan het onderzoek van de psychiater maar niet met de intentie om te sleutelen aan zijn empathie. Voor hem is de vrouw een prooi. Christopher is een roofdier die samen met twee vrienden een gevaarlijk spel speelt. Voor hem biedt het spel meer dan alleen maar de pot met geld. Zijn ultieme doel is wraak.
Net als Jens Lapidus in zijn boek Snel geld laten de schrijvers Buthler & Öhrlund zien hoe een kleine groep zeer rijke en snel verveelde jongeren in Stockholm een vertekend  wereldbeeld hebben. Ze denken dat de wetten en regels niet voor hen gelden. Aangedreven door drank en drugs zoeken ze naar grenzen die er niet meer lijken te zijn. Het contrast met de filosofisch ingestelde Jacob Colt kan bijna niet groter zijn. Samen met voormalig beroepsofficier Vadh vechten beide politiemannen voor behoud van de Zweedse normen en waarden. Waarbij het beeld zich opdringt dat er al lang sprake is van zinloze achterhoedegevechten.
Moordlust is een goedgeschreven maar verder doorsnee Zweedse thriller met de sympathieke politieman Jacob Colt in de hoofdrol. De mix van geweld, drugs en seks waar de drie vrienden hun vrije tijd mee vullen wordt expliciet beschreven en zal niet bij iedereen in de smaak vallen. De vraag die zich na het lezen opdringt: is met dit boek het gehele verhaal verteld of zien we Christopher Silfverbielke nog terug?

Meer Buthler & Öhrlund op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten