maandag 14 mei 2012

De discipel - Hjorth Rosenfeldt


Flaptekst:
Vijftien jaar nadat seriemoordenaar Edward Hinde door toedoen van psycholoog Sebastian Bergman achter de tralies belandde, worden in de omgeving van Stockholm de lichamen van enkele vrouwen gevonden. Ze zijn vermoord op een gewelddadige wijze, die tot in detail overeenkomt met de werkwijze van Hinde, maar hij zit nog steeds in de gevangenis.
Sebastian Bergman grijpt de gelegenheid om bij het onderzoek te worden betrokken met beide handen aan. Zijn kennis van de oude zaak is voor het politieteam meer dan bruikbaar, en het onderzoek biedt hem bovendien de mogelijkheid om bij zijn dochter in de buurt te zijn. Al snel blijken de moorden inderdaad met elkaar te maken te hebben – en met Bergman zelf, op een manier die hij zich nooit had kunnen voorstellen.

De discipel - Hjorth Rosenfeldt
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Lärjungen (2011)
Vertaling: Geri de Boer
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-5745-9 / 518 p.

BOB-score  3/5

Kat- en muisspel
Het Zweedse schrijversduo Michael Hjorth en Hans Rosenfeldt schreven met De discipel het tweede deel van De Bergmankronieken. In de hoofdrol psycholoog en profiler Sebastian Bergman die gebukt gaat onder het verlies van zijn vrouw en jonge dochter die beiden om het leven kwamen bij de tsunami.
Torkel Höglund geeft leiding aan een team van de Nationale Recherche dat betrokken wordt bij een moordzaak die veel overeenkomsten vertoont met de modus operandi van seriemoordenaar Edward Hinde. Vier slachtoffers wist Hinde te maken voordat hij werd opgepakt met behulp van Sebastian Bergman. Slachtoffers gekleed in een ouderwets nachthemd, handen en voeten gebonden met nylonkousen, misbruikt en omgebracht. De nieuwe slachtoffers passen naadloos in het patroon van Hinde. Een patroon dat uitgebreid beschreven staat in het boek dat Bergman schreef over deze zaak. Is er sprake van een copycat of steekt Hinde zelf achter deze moorden? Voor Sebastian Bergman is het duidelijk en hij bedelt voor zichzelf weer een plek in het onderzoek van Torkel Höglund tot grote frustratie van rechercheur Vanja Lithner.
Lithner is een jonge ambitieuze politievrouw die contact zoekt met Hinde in de gevangenis waar de seriemoordenaar zijn dagen slijt. Tussen de manipulatieve moordenaar en de gedreven rechercheur begint een kat- en muisspel. Bergman ziet de relaties tussen de nieuwe slachtoffers en probeert Vanja weg te houden van Hinde. Vanzelfsprekend laat deze jonge vrouw zich niet de les lezen door de arrogante profiler waarmee ze zonder dat ze het weet een sterkere band heeft dan ze kan bevroeden.
Sebastian Bergman is ondanks zijn traumatische verlies geen sympathiek personage. Hij laat geen mogelijkheid onbenut om nieuwe vrouwen aan de haak te slaan die hij na gebruik weer meedogenloos afdankt. Zelfs een groepstherapie waaraan hij deelneemt ziet hij als een mogelijkheid om op verse prooi te jagen. In de tv-verfilming van de eerste twee boeken wordt de rol van Bergman meesterlijk vertolkt door de acteur Rolf Lassgård die al eerder te zien was als Wallander en als Gunvald Larsson in de serie Beck.

Net zoals Wat verborgen is is het vervolg van De Bergmankronieken De discipel vaardig geschreven door het duo dat diverse filmscenario’s op hun naam heeft staan. Zo schreef Hans Rosenfeldt onder andere het scenario voor de spannende tv-serie The Bridge.  Er zijn wel wat puntjes van kritiek, zo laat de geloofwaardigheid van de gevangenisdirecteur te wensen over. Verder is een jonge vrouwelijk ambitieuze rechercheur op jacht naar een seriemoordenaar die zich laat besnuffelen door een andere psychopathische seriemoordenaar met Clarice Starling natuurlijk ook al eerder vertoond. Verdiepen van de personages, iets meer overlaten aan de fantasie van de lezer en de originaliteit van een serie als The Bridge zou van een derde deel een doorslaggevend succes kunnen maken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten