maandag 21 mei 2012

[game] - Anders de la Motte


Flaptekst:
Henrik Pettersson, ook wel HP genoemd, zit in de trein naar Stockholm. Op de zitplaats naast hem vindt hij een gloednieuwe mobiele telefoon, die een direct aan hem gerichte uitnodiging blijkt te bevatten voor deelname aan een spel. HP kan de belofte van spanning en snel geld verdienen niet weerstaan. Het duurt niet lang of Het Spel neemt HP's leven over. Wat eerst een grap leek, blijkt al snel een gevaarlijk crimineel spel, en HP raakt betrokken in een complot waarvan hij de gevolgen niet meer kan overzien.
Rebecca Normén is alles wat HP niet is: ze heeft haar leven op orde en maakt snel promotie bij het beveiligingsbureau waar ze werkt. Dat succesvolle leven wordt grondig verstoord als iemand anonieme briefjes en oproepen voor haar achterlaat met informatie die niemand had kunnen hebben ...

[game] - Anders de la Motte
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: [geim] (2011)
Vertaling: Clementine Luijten
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-2237- / 352p.

BOB-score  3/5

Wanna play?
HP zoals Henrik Pettersson bij zijn vrienden bekend is, zit in een forensentrein naar Stockholm te mopperen. Hij is op weg naar een stom baantje en is al twee uur te laat. Niet echt handig voor iemand midden in zijn proeftijd. In de trein vindt HP een geavanceerde smartphone voorzien van nummer 128. Het toestel lijkt te zijn gelocked en de enige optie die HP heeft is antwoord geven op de vraag: “Wanna play a game? Yes / No”.
HP ziet in het mobiel een mogelijkheid om zijn inkomsten wat te verhogen. Zijn nieuwsgierigheid krijgt de overhand wanneer het toestel aandringt met: “Wanna play a game, Henrik Pettersson?”
HP slikt het aas en de haak helemaal in en wordt een speler van een spel waarvan hij de consequenties niet kan overzien.
Rebecca Normén  is persoonsbeveiliger bij de geheime dienst en zij zorgt er voor dat politici veilig van en naar hun bestemming komen. Rebecca probeert fanatiek haar eigen leven op orde te krijgen. Haar verleden is echter gevuld met geweld door haar man. Een relatie die abrupt is geëindigd toen haar partner inclusief balkonhek de kortste weg naar beneden zocht. Op het balkon waren zowel Rebecca als haar broer HP aanwezig. De vraag is wie nog meer op de hoogte is van wat er precies is gebeurd.
HP krijgt via zijn smartphone opdrachten die hij moet uitvoeren en met zijn mobiel filmen. Voor iedere geslaagde opdracht krijgt hij punten die kunnen worden ingewisseld voor geld. Via zijn mobiel kan hij ook de gefilmde resultaten terug zien van zichzelf en van andere kandidaten. Op een slimme manier zorgt de Spelleider er voor dat de uitdaging  en daarmee de moeilijkheidsgraad van de opdrachten toeneemt. HP laat zich meezuigen in het spel waarvan de opdrachten steeds gevaarlijker worden. Hij denkt niet na wat en wie er achter het spel zit. Een spel waarover hij trouwens met niemand mag praten want zo luidt tenslotte regel 1. En hij heeft gezien wat de consequenties zijn als regel 1 wordt overtreden.

 De Zweedse schrijver Anders de la Motte is werkzaam geweest bij de politie en kent als security-consultant de technologiekant die hij beschrijft in [game], het eerste deel van de trilogie die alternate reality games als rode draad heeft meegekregen. Spellen die niet alleen in een virtuele wereld spelen maar worden gecombineerd met de dagelijkse realiteit. Voor de thriller [game] ontving de schrijver de prijs voor beste thrillerdebuut 2010. In Zweden verscheen het tweede deel [buzz] en wordt het afsluitende deel nog dit jaar verwacht.
[game] is een originele maar niet zeer complexe thriller waarbij de snelle virtuele wereld van HP kan worden vergeleken met de stijl die Jens Lapidus in zijn Stockholm-trilogie gebruikt. De beveiligingswereld van Rebecca bestaat uit risico’s afwegen tegen potentiële bedreigingen van buitenaf. Wanneer de schrijver beide werelden met elkaar in contact brengt staan broer en zus opeens tegen over elkaar en begint het echte spel.

Anders de la Motte is een vaardig spelleider en brengt de lezer naar het next level in Scandicrime.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten