zaterdag 31 maart 2012

Week 36 - Sofie Sarenbrant

Flaptekst:
De zomer is voorbij in het vissersdorpje Brantevik. Voor de families Winter en Malm is het een regenachtige vakantie geweest en de stemming is niet optimaal. De beste vriendinnen Johanna en Agnes zijn allebei zwanger en zullen binnen een paar weken bevallen.
In een poging om hun vakantie toch nog vrolijk af te sluiten, bezoeken de stellen een karaoke-avond in de plaatselijke bar. Maar daar gaat iets afschuwelijk mis en wanneer ze de volgende ochtend wakker worden, blijkt Agnes verdwenen. De verdwijning van Agnes is schokkend nieuws en de politie én pers werken er hard aan om de zaak op te lossen. Het wordt een angstaanjagend gevecht met de tijd.

Week 36 - Sofie Sarenbrant
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Vecka 36 (2010)
Vertaling: Bart Kraamer
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-4208-6/ 280 p.

BOB-score  3/5

Zwangerschapsthriller
Het loopt op het eind van de zomer als twee vriendinnen, Johanna en Agnes, beide in de laatste weken van hun zwangerschap, besluiten om hun vakantie feestelijk af te ronden. Ze bezoeken samen met hun mannen een karaoke-avond die wordt gehouden in een bar in het kleine vissersdorpje Brantevik. Agnes en haar man Tobias hebben wat onenigheid en het duurt dan ook niet lang of Agnes verlaat het café. Manlief blijft nog even hangen en toont veel interesse in een lokale schone die hem met plezier steeds nieuw bier brengt.
Wanneer Tobias zijn roes heeft uitgeslapen en zich de volgende morgen meldt bij Johanna is hij ervan overtuigd dat Agnes de nacht bij haar vriendin heeft doorgebracht net als zijn dochter. Snel wordt duidelijk dat zijn vrouw niet thuis is geweest en wordt de politie opgeschakeld. Inspecteur Lars Räffel uit het nabijgelegen Simrishamn krijgt de lastige taak om Agnes op te sporen.
Misdaadverslaggever Göran Rosenlund, niet gehinderd door empathie, is al een eind op weg naar zijn pensioen. Gedreven als hij is, wil hij nog een grote zaak verslaan en de zaak van de verdwenen hoogzwangere moeder ziet er veelbelovend uit. Het verhaal voldoet aan alle criteria voor het ideale aanplakbiljet: verdriet, pijn en onzekerheid.
Politieman Lars Räffel weet dat de kans om Agnes levend terug te vinden steeds kleiner wordt naarmate de tijd verstrijkt. Er zijn echter geen geloofwaardige getuigen die haar hebben zien vertrekken uit het café. De lokale alcoholist Kenny Kjol heeft wel iets gezien maar Räffel wil hier geen tijd aan verspillen en verlegt zijn aandacht naar echtgenoot Tobias.
De Zweedse journalist Sofie Sarenbrant schreef haar debuut Week 36 tijdens haar eigen zwangerschap. Ze koos voor haar eersteling het ergste onderwerp dat ze kon verzinnen, de verdwijning van een zwangere vrouw. In haar eigen woorden: een dubbel verlies.
Aangezien Week 36 deels een open einde heeft zal de lezer die gegrepen wordt door het verhaal moeten wachten op de vertaling van het vervolg I stället för dig om te weten hoe het verder gaat.
Bij het schrijven van Week 36 werd Sarenbrant geholpen door haar mentor Camilla Läckberg. De laatste heeft inmiddels veel ervaring opgebouwd met schrijven over misdaden in kleine kustplaatsjes en haar personage Erica Falck is ook al eens zwanger in een misdaadverhaal verzeild geraakt.
Een ervaren mentor en ook de hulp van een schrijfster als Mari Jungstedt maken van Week 36 nog niet een sterke thriller. Hoewel het uitgangspunt van de verdwenen zwangere vrouw spanning oproept, gebeurt er vervolgens in het verhaal niet veel meer dat deze spanning vasthoudt of uitbouwt. Politieman Lars Räffel blijft een vlak en wat naïef personage en ook de ervaren misdaadverslaggever Göran Rosenlund wordt eerder karikaturaal dan overtuigend neergezet. 
Samengevat geen doodenge zwangerschapsthriller maar een gemiddeld debuut uit het succesvolle thrillerland Zweden. Sarenbrant zelf is intussen begonnen aan een derde boek dat het begin van een nieuwe serie moet worden over politievrouw Emma Sköld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten