dinsdag 20 maart 2012

De man zonder hond - Håkan Nesser

Flaptekst:
Op de handel en wandel van de familie Hermansson lijkt niets aan te merken, tot zoon Robert zich in een realitysoap op de nationale televisie obsceen gedraagt, en zich aan de oppervlakte de eerste barsten vertonen.
Roberts naam wordt zorgvuldig vermeden en als hij tijdens een verjaardagsfeest verdwijnt, maakt niemand zich daar druk om. Pas wanneer ook kleinzoon Henrik in het niets oplost, barst het drama los.
Aan inspecteur Gunnar Barbarotti de taak om uit te zoeken wat er gebeurd is. Daartoe moet hij zich door langverborgen geheimen en een hoop familienijd worstelen. Dat lukt hem niet zonder af en toe te hopen op hulp van boven.

De man zonder hond - Håkan Nesser
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Människa utan hund (2009)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1888-7 / 533 p.

BOB-score  4/5

and if I only could I'd make a deal with God

Na het laatste deel van zijn tiendelige serie misdaadromans over politieman Van Veeteren keert de Zweedse schrijver Håkan Nesser terug met een nieuw personage inspecteur Gunnar Barbarotti.
Bij zijn geboorte waren de Italiaanse vader en Zweedse moeder het over één ding roerend eens. Dat ze niets meer met elkaar te maken wilden hebben. Barbarotti is ook geen lange relatie gegund als zijn vrouw Helena hem verlaat.  Alleen Sara de oudste van de drie kinderen kiest er voor om bij haar vader te blijven wonen. Toch heeft Gunnar een medestander gevonden na zijn scheiding.
Hij heeft een deal met God gesloten om binnen een periode van tien jaar zijn bestaan vast te stellen.Via een complex en met God overeengekomen puntensysteem wordt bijgehouden in hoeverre de gebeden worden verhoord. Na een aantal slechte jaren na zijn scheiding en een periode van verbetering stond God op dit moment 2 punten onder de bestaansstreep.
Inspecteur Barbarotti die eigenlijk op het punt staat om naar zijn ex-schoonfamilie af te reizen krijgt op het laatste moment een zaak toe gespeeld. De familie Hermansson bestaande uit het gepensioneerde docenten-echtpaar Karl-Erik en Rosemarie hebben hun drie volwassen kinderen uitgenodigd voor de viering van een dubbele verjaardag.
De dochters Ebba en Kristina zijn beide aanwezig met man en kinderen. Robert de zoon en het zwarte schaap komt alleen. Karl-Erik heeft in zijn hoofd al een educatieve toespraak voor zijn zoon voorbereid die in zijn ogen de complete familie te schande heeft gemaakt. Een blamage die zo groot is dat Karl-Erik heeft besloten dat het verhuizen naar Spanje nog het enige alternatief is. Hiermee zal het feest ook de laatste gelegenheid zijn voor de familie om afscheid te nemen van het huis waar ze geboren en opgegroeid zijn. Voor Rosemarie Wunderlich Hermansson is deze verhuizing de aanleiding om op twee gedachten te hinken. Ik moet mezelf of Karl-Erik van het leven beroven.
De betrokkenheid van Barbarotti is pas nodig als op de eerste avond Robert spoorloos verdwijnt, een avond later gevolgd door zijn neef Henrik. Waar zijn beide mannen gebleven? Karl-Erik, die in eerste instantie niet te veel ophef wil veroorzaken over Robert, weigert de politie te betrekken. Hij ziet echter ook wel in dat na het verdwijnen van zijn kleinzoon er toch stappen moeten worden gezet.
Uit de gesprekken met de familie wordt Barbarotti niet heel veel wijzer en al snel belandt het onderzoek op een dood spoor. Beide familieleden zijn en blijven spoorloos.
Door de hand van God of wellicht gewoon door het toeval wordt het vastgelopen onderzoek uiteindelijk weer vlotgetrokken en komt er duidelijkheid over een van de twee verdwenen familieleden. Aan de vasthoudende Barbarotti de taak om uit te zoeken waar nummer twee is gebleven.

Met De man zonder hond is Håkan Nesser weer helemaal terug op het gebied van de misdaadroman. De kracht van Nesser zit niet in een gewelddadige thriller die maar door dendert. Zowel in de Van Veeteren-reeks als nu ook in het eerste deel van de Barbarotti-reeks draait het om de personages en hun onderlinge relaties. De misdaad wordt gebruikt om de relatie onder druk te zetten en situatie verder uit te vergroten.  Nesser weet als geen ander goed gedoseerde humor toe te voegen om zijn personages tot leven te laten komen. De man zonder hond is een veelbelovend begin van een nieuwe vijfdelige serie waarin Barbarotti zijn relatie met God verder uitdiept.
Goede nieuws is dat in 2012 ook het tweede deel Een heel ander verhaal wordt uitgebracht, wederom in vertaling van Ydelet Westra.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten