Flaptekst:
Roger Brown is een succesvolle headhunter, zijn vrouw Diana is eigenaar van een kunstgalerij en ze wonen in een prachtig huis. Ze leven een luxeleven, een leven dat ze zich eigenlijk niet kunnen veroorloven. Als Roger bij een expositie kennismaakt met Clas Greve, ziet hij een oplossing voor zijn financiële problemen.
Niet alleen is Greve de prefecte kandidaat voor een bestuursfunctie bij een van Rogers opdrachtgevers, hij is ook de bezitter van een van de meest gewilde werken van Peter Paul Rubens. Roger begint aan de voorbereiding van een kunstroof, maar al snel raakt hij in grote problemen en wordt hij meegezogen in een wereld van huurmoordenaars en oplichters.
Headhunters - Jo Nesbø
Publicatiedatum: 2010
Originele titel: Hodejegerne (2008)
Vertaling: Annelies de Vroom
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-5662-9 / 270 p.
BOB-score 4/5
Koning op de berg
'Ik ben een headhunter. Dat is niet zo moeilijk. Maar ik ben koning op de berg.'
Roger Brown is niet zo maar een headhunter, hij is de beste in zijn vak. Brown levert Noorse topbedrijven de perfecte kandidaten aan voor hun bestuursfuncties. Voor zijn werk gebruikt hij een FBI verhoormethodiek die uit negen stappen bestaat. Zijn motivatie en gedrevenheid komen voort uit - en hier gebruiken we zijn eigen woorden - : “Een meter achtenzestig. Ik heb geen hersendode psycholoog nodig om me te vertellen dat dat gecompenseerd moeten worden”.
Koning op de berg. Er is echter een klein probleempje op deze berg. De koningin wil werken aan een troonopvolger. Roger heeft hier zelf andere ideeën over en weet zijn vrouw Diana over te halen. Hij geeft haar als afleiding een kunstgalerij die in de praktijk meer geld kost dan oplevert. Om het gat tussen uitgaven en inkomsten te dichten gebruikt Roger op handige wijze de informatie die door de potentiële kandidaten 'vrijwillig' wordt verstrekt tijdens de sollicitatiegesprekken.
Er komt stront aan de knikker wanneer de ambitieuze headhunter op een expositie kennis maakt met een klant van Diana die uitermate geschikt zou zijn voor een bestuursfunctie bij een van Rogers opdrachtgevers. Zonder dat Brown het weet wordt er vanaf dat moment een smerig spelletje met hem gespeeld. Een spelletje waar een luchtje aan zit. Uit welke hoek de wind waait wordt pas goed duidelijk als Brown er zelf middenin zit. Dat is het moment waarop hem de schellen van de ogen vallen en hij de oplossing scherp voor zich ziet.
Alleskunner Jo Nesbø heeft zijn vaste speurder Harry Hole een jaar rust gegeven en schreef na de kinderboeken over Dokter Pulver een standalone thriller over headhunter Roger Brown. Brown lijkt als een hedendaagse Napoleon zijn Waterloo tegemoet te gaan als hij zijn eigentijdse versie van Duke Wellington ontmoet in Clas Greve.
Nesbø weet met zijn gevoel voor pakkende taal en bijtende humor, nadat de kruitdampen boven het slagveld zijn opgetrokken, de een meter achtenzestig grote veldheer als overwinnaar uit de strijd te laten komen. De grootste generaal is hij die de minste fouten maakt.
Jo Nesbø is de koning op de berg van Scandinavische misdaadauteurs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten