zaterdag 24 maart 2012

Jan Wallentin- Strindbergs ster

Flaptekst:
Een amateurduiker vindt een ankh in een oude mijn. Als dit Egyptische symbool van het eeuwige leven door niemand wordt geclaimd, neemt hij het mee naar huis. Daar komt hij door een noodlottig ongeval om het leven.
De politie verdenkt zijn goede vriend Don Titelman van moord. Don krijgt een advocaat toegewezen: de elegante Eva Strom. Tot hun verbazing worden ze meegenomen naar de Duitse ambassade in Stockholm, waar ze worden ondervraagd over een ankh en een vijfpuntige ster – Strindbergs ster –, waar ze helemaal niets van weten.
Ook een gewetenloos, geheim genootschap blijkt zeer geïnteresseerd in deze voorwerpen... Wie ze heeft, kan een driedimensionale kaart creëren die de weg wijst naar het middelpunt der aarde: een onderwereld waarvan de toegang maar beter niet geopend kan worden.

Jan Wallentin- Strindbergs ster
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Strindbergs stjärna (2010)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: Luitingh
ISBN: 90-245-6116-7 / 384 p.

BOB-score  3/5

De Zweedse toneelschrijver August Strindberg heeft veel belangstelling voor alchemie en occultisme en wanneer hij een ankh en ster in handen krijgt van een landgenoot wil hij de voorwerpen onderzoeken. Al snel geeft hij de artefacten weer uit handen aan zijn neef de natuurkundige Nils Strindberg. Nils weet kruis en ster tijdelijk samen te smelten en beide vormen een soort navigatie-systeem. Op basis van deze informatie kan Strindberg mee aan boord van de beroemde ballonvaart van Salomon August Andrée.
Honderd jaar later wordt de ankh door een duiker teruggevonden in een verlaten mijn. Deze vondst brengt oude krachten tot leven en wetenschapper Don Titelman raakt betrokken bij de moord op de duiker. Samen met zijn advocate komen ze in aanraking met een geheimzinnige Duitse stichting die op zoek is naar de ster van Strindberg.
Er zijn er niet veel, Scandinavische volgelingen van Dan Brown  maar de Zweedse tv-journalist Jan Wallentin komt met Strindbergs ster toch wel het dichtst in de buurt. Een mix van historische personen en gebeurtenissen die worden gemengd met een mysterie. Geheime genootschappen op jacht naar het voorwerp en onschuldige voorbijgangers die worden meegesleept. Het verhaal krijgt 2 sterren voor de originaliteit en de extra ster is voor de voormalige ex-psychiater die op basis van een onuitputtelijke hoeveelheid pillen uit eigen voorraad op de been blijft en die in een omgebouwde goederenwagon half Europa doorkruist. Aardig maar niet meer dan dat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten