zaterdag 25 augustus 2012

Ze komt nooit meer terug - Hans Koppel


Flaptekst:
Mike Zetterberg woont met zijn vrouw Ylva en hun dochtertje in een huis net buiten Helsingborg. Op een dag komt Ylva niet thuis uit haar werk. Mike gaat er aanvankelijk van uit dat ze iets is gaan drinken met wat collega’s, maar als ze de volgende ochtend nog niet thuis is, vreest hij het ergste.
De politie beschouwt hem als hoofdverdachte. Mike vecht om zijn onschuld te bewijzen én probeert zo goed en zo kwaad als het kan zijn verdriet de baas te zijn om hun dochtertje te beschermen. Hij is onwetend van het feit dat Ylva nog leeft en zich op een steenworp afstand van hun huis bevindt. Haar ontvoerder speelt een wraakzuchtig, sadistisch spel dat teruggaat naar een tragedie in hun beider verleden. Zal Ylva ooit kunnen terugkeren naar huis?

Ze komt nooit meer terug - Hans Koppel
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Kommer aldrig mer igen (2011)
Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0044-0 / 224 p.

BOB-score  3/5

Laagdrempelige thriller
Mike Zetterberg wacht met zijn dochter Sanna op de thuiskomst van zijn vrouw Ylva . Ze komt echter niet opdagen. Mike onderdrukt zijn irritatie, doet boodschappen en kookt voor zijn gezin. 's Nachts wanneer hij wakker wordt, is zijn vrouw nog steeds niet thuis. De nacht gaat over in de ochtend en Mike belt het plaatselijke ziekenhuis, een collega van Ylva en beide telefoontjes maken hem niets wijzer. Zijn vrouw is spoorloos verdwenen op weg van werk naar huis.  De politie maakt duidelijk dat er de eerste 24 uur geen actie wordt ondernomen en dat Mike, wanneer Ylva niet terugkomt, opnieuw contact moet opnemen. Sanna blijft vragen waar haar moeder is en hij moet haar het antwoord schuldig blijven.
Terwijl Mike zijn best doet om alles voor zijn dochter normaal te laten verlopen spelen er allerlei zaken door zijn hoofd. De moeilijke jeugd van Ylva die is opgegroeid in een pleeggezin, haar aan drugs verslaafde moeder maar ook haar affaire met een andere man. Zijn gedachten slingeren heen en weer tussen ‘ze heeft ons verlaten’ en ‘er is iets met haar gebeurd’.
Journalist Calle Collin en voormalige klasgenoot Jörgen Petterson drinken nog regelmatig samen een biertje en kijken dan terug op het verleden. Het is dan ook niet toevallig dat ter sprake komt dat uit een hecht groepje van vier medeleerlingen er in korte tijd een aantal zijn overleden. Wat is er aan de hand met de leden van De bende van vier?
Hans Koppel is het pseudoniem van de zeer succesvolle Zweedse kinderboekenschrijver Petter Lidbeck. Onder het pseudoniem Koppel schreef hij al eerder een drietal romans voordat hij in 2011 de stap heeft gewaagd naar zijn eerste misdaadroman.  Een uitstapje van kinderboeken naar misdaadromans zoals we dit ook kennen van de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurðardóttir en dichter bij huis Simone van der Vlugt.
Aan de hand van een presentatie door een professor in de psychiatrie krijgt de lezer inzicht hoe daders hun macht misbruiken en hun slachtoffers onderwerpen. Kennis die is verkregen door interviews met daders en slachtoffers. Theorie die wordt getoetst in de praktijk.
Wraak als thema is niet verrassend in een misdaadroman. De impact op de achterblijvers en inzicht bij dader en slachtoffer maken deze uitwerking echter wel compleet. Slachtoffers worden daders en vice versa. De niet letterlijk vertaalde titel is hierbij een fraaie vondst.
Jammer is dat de daadkracht van de journalist Calle Collin het niet haalt bij zijn fictieve collega Annika Bengtzon. En dat de politie in dit boek het niveau heeft van de stuntelige agenten Kling en Klang uit Pippi Langkous.

Ze komt nooit meer terug is een laagdrempelige thriller geworden  waarbij de complexiteit en diepgang beperkt zijn zodat het boek toegankelijk is voor een breed lezerspubliek zoals blijkt uit de 60.000 verkochte exemplaren in Zweden.  Samengevat: een prima vakantieboek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten