maandag 22 oktober 2012

Verdwenen onschuld - Arne Dahl


Drie leden van het A-team worden de Zweedse bossen ingestuurd, op zoek naar een meisje. In Stockholm komen de overige teamleden een reeks verdachte moorden op het spoor. Wanneer blijkt dat Emily een stuk minder onschuldig is dan gedacht en er een verband bestaat tussen alle moorden, brengen de onderzoekers een netwerk van menselijke perversies aan het licht. Niemand blijft gespaard en als ten slotte ook nog een oud lid van het A-team spoorloos verdwijnt, komt iedereen onder druk te staan.

Verdwenen onschuld - Arne Dahl
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Mörkertal (2004)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-2113-6 / 412 p.

BOB-score  3/5

Afspiegeling van de tijdsgeest
Arne Dahl schreef een tiendelige reeks inclusief een toegift over zijn A-team dat tegen de internationale misdaad strijdt. Verdwenen onschuld is het achtste deel en de vertaling van het in 2004 verschenen Mörkertal. Kenmerkend voor de boeken van Dahl is de curieuze mix van de op het eerste oog onsamenhangende ingrediënten die samenkomen in een smakelijk gerecht.
Onsamenhangend lijken ook de verklaringen die worden opgetekend uit de mond van een aantal pubers en hun begeleiders die aan leden van het A-team duidelijk proberen te maken wat er volgens hen gebeurd is ten tijde van de verdwijning van de veertienjarige Emily Floberg. Het A-team staat niet te springen om af te reizen naar de donkere bossen van Ångermanland maar het feit dat er in de nabije omgeving een aantal pedofielen woont werkt stimulerend . Verklaringen die worden afgelegd over auto’s met kentekens uit de Baltische staten stellen de onderzoekers ook niet helemaal gerust.
Ondertussen stuit in een historisch deel van Stockholm een graafploeg op een oude kist. Een van de werklieden weet de vondst, zonder medeweten van collega’s, af te voeren nadat hij gezien heeft op welk geheim hij is gestuit. Steffe weet zeker dat de kist de sleutel is tot een beter leven voor hem en zijn vrouw Marja.
Wanneer Marja uiteindelijk commissaris Paul Hjelm weet te overtuigen dat hij op zoek moet naar haar verdwenen echtgenoot dan ligt de weg al snel open naar het geheimzinnige genootschap Fac ut vivas en de al even raadselachtige Christine Clöfwenhielm.

Een pianosnaar, een pedofielennetwerk en een penisbot zijn in Verdwenen onschuld  de componenten van een bouwwerk dat deuren heeft naar de kamers Levenskracht en Doodskracht. Wie welke deur wil, kan of moet openen blijft de sleutel tot Verdwenen onschuld.
Arne Dahl zoekt in zijn eigen woorden naar de perfecte afspiegeling van de tijdsgeest in de vorm van intelligente  en opwindende literatuur met een hoge dosis spanning en verzorgd taalgebruik. De aanpak die wordt gevolgd in Verdwenen onschuld is identiek aan de voorgaande boeken. De uitwerking mist dit maal echter de subtiele humor en het intelligente plot waarbij alle lijntjes worden verbonden.
In een geweldsexplosie worden nu, weliswaar vakkundig, excessen in de samenleving bij de kop gepakt en vervolgens onthoofd. Prima thriller van een schrijver die meer kan zoals hij bewijst met het boek Viskleken dat de prijs won voor beste Zweedse misdaadroman 2011.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten