zaterdag 29 december 2012

De indringer- Håkan Östlundh


Flaptekst:
De uitgelaten vakantiestemming is op slag voorbij als Henrik, Malin en hun twee jonge kinderen bij thuiskomst op Fårö de gezinsfoto terugvinden met gaten op de plek van hun ogen. De onrust groeit door de anonieme dreigbrieven die volgen en ontaardt zelfs in regelrechte paniek als hun dochtertje op haar eerste schooldag na de vakantie tijdens de lunchpauze wordt ontvoerd. En dat blijkt nog maar het begin …

Inspecteur Fredrik Broman en zijn collega`s van de recherche in Visby nemen de zaak zeer serieus, maar hebben aanvankelijk geen enkel aanknopingspunt. Speelt een oude familievete op het kleine eiland een rol? Of is de dreiging eerder afkomstig van het Zweedse vasteland? En waarom is Henrik, een internationaal bekend fotograaf, eigenlijk vanuit Stockholm teruggekeerd naar zijn geboortedorp?
Vaststaat dat het gezin ernstig wordt bedreigd. Terwijl de herfst over Fårö valt en het steeds vroeger donker wordt, is er iemand die het gezin voortdurend in de gaten houdt en geduldig zijn tijd afwacht - wacht op het juiste moment om een rekening te vereffenen.

De indringer- Håkan Östlundh
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Inkräktaren (2008)
Vertaling: Ron Bezemer
Uitgeverij: De Rode Kamer
ISBN: 94-91259-708- / 416 p.

BOB-score  3/5

Beroemd op heel Fårö
Wanneer de internationaal succesvolle fotograaf Henrik met zijn vrouw Malin na de zomervakantie met de kinderen terugkeert naar hun huis op Fårö staat hen een vervelende verrassing te wachten. Hun woning is tijdens hun afwezigheid verhuurd aan vakantiegangers en de laatste bewoner heeft de nodige sporen achtergelaten die Malin behoorlijk schrik aanjagen.
Voor inspecteur Fredrik Broman uit Visby die weer is hersteld na zijn bijna dodelijke val is het duidelijk dat er sprake moet zijn van een serieuze bedreiging wanneer er door Malin familiefoto’s worden gevonden waar met een scherp voorwerp de ogen zijn weggeprikt. Wanneer dochter Ellen door een onbekende vrouw van school wordt gehaald komt de politie met man en macht in beweging. Gelukkig voor het jonge gezin keert Ellen ongedeerd terug naar huis. Maar wie is deze vrouw die het gezin terroriseert?
Er zijn diverse sporen die Fredrik met zijn team kan volgen. De fotograaf heeft twee halfzusters die niets van hem willen weten en zeker niet van zijn aanspraak op een deel van erfenis. Op de kookblog die Malin heeft, hebben een aantal bezoekers minder vriendelijke uitspraken gedaan waarbij de meest shockerende berichten op voorhand al zijn verwijderd. Verder is er sprake van een mogelijk verbitterde ex van Henrik die nog steeds moeite heeft om de breuk in hun relatie te accepteren.
Malin nodigt haar zus Maria uit om tijdelijk bij hen in huis te komen en legt een uitgebreid alarm-systeem aan met camera’s om overal op voorbereid te zijn. Maatregelen die niet kunnen voorkomen dat het noodlot toch toeslaat….

De indringer is het vijfde deel dat de Zweedse schrijver Håkan Östlundh heeft geschreven over zijn inspecteur Fredrik Broman die in het eerste deel Stank uit 2007 van Stockholm naar het eiland Gotland verhuist. Broman werkt in deze Scandinavische whodunnit hard aan zijn terugkeer in actieve dienst. Alle privéproblemen voor de politieman lijken na de eerste vier boeken een gepasseerd station. Aardig is de verbinding die Håkan Östlundh legt met regisseur Ingmar Bergman, de beroemdste bewoner van Fårö. Een gegeven dat ook door Mari Jungstedt werd verwerkt in Dubbele stilte.  Östlundh voelt zich niet geroepen om de nodige  maatschappijkritiek te verwerken in dit verhaal. De wat vlak gehouden personages in combinatie met een vrij traditionele zoektocht naar wie heeft het gedaan maken van De indringer een aardige politieroman die echter niet boven het maaiveld  uitsteekt.

Meer Håkan Östlundh op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten