zondag 17 februari 2013

De jongen in de koffer - Kaaberbøl & Friis


Flaptekst:
Nina Borg is volgens haar man een adrenalinejunk wanneer de sociaal zwakke medemens op het spel staat. Als Rode Kruiszuster maakt ze dan ook het nodige mee. Maar al haar ervaringen vallen in het niet bij de vondst die ze doet op het treinstation waar ze een koffer moet ophalen.
De koffer blijkt een naakt jongetje van een jaar of drie te herbergen, dat amper nog leeft. Met zijn knieën tegen zijn borst ligt hij er als een kledingstuk in opgevouwen. Waar komt hij vandaan en wie heeft hem zo achtergelaten? Nina besluit zijn herkomst te achterhalen en raakt verstrikt in een levensgevaarlijke zoektocht...

De jongen in de koffer - Kaaberbøl & Friis
Publicatiedatum: 2010
Originele titel: Drengen i kufferten (2008)
Vertaling: Kor de Vries & Lammie Post-Oostenbrink
Uitgeverij:  De Boekerij
ISBN: 90-225-5274-8 / 269 p.

BOB-score 4/5

Doordacht Deens debuut
Een koffer met inhoud inwisselen voor een grote hoeveelheid geld is de relatief eenvoudige en bijna zakelijke transactie die de hoofdrolspelers hebben uitgedacht. Wanneer bij het ophalen van de koffer iets misgaat begint een meeslepend verhaal dat het debuut vormt van de Deense schrijfsters Lene Kaaberbøl en Agnete Friis. Beiden hebben inmiddels hun sporen verdiend op het vlak van de Fantasy jeugdromans. En ook deze criminele eersteling is uitermate succesvol, afgemeten aan de nominatie voor beste Scandinavische misdaadroman 2009 en de prijs voor beste Deense misdaadroman.
 Nina Borg, verpleegster, moeder en echtgenote staat geregeld op de barricade om medemensen in nood ter zijde te staan. Zij maakt hierbij deel uit van een geheim netwerk dat niet langer vertrouwt op de verantwoordelijkheid van de Deense welvaartsstaat. Wanneer Nina wordt opgebeld door een oude vriendin om een koffer op te halen van een station aarzelt ze dan ook geen moment. De koffer is besteld door een rijke Deense zakenman die voor de inhoud een aanzienlijk bedrag op tafel wil leggen. Een financiële prikkel die voor veel mensen in Litouwen voldoende is om ziel en zaligheid te verkopen. Zo ook voor Jučas en Barbara die samen dromen over een gezin maar onvoldoende geld denken te hebben om hiermee een start te maken.
Sigita woont als alleenstaande moeder in Vilnius en probeert haar driejarige zoon Mikas zo goed en zo kwaad als het kan op te voeden hierbij geplaagd door een slecht geweten. Een geweten dat opspeelt omdat zij haar eerste kind heeft moeten afstaan voor adoptie.
 Hiermee zijn alle hoofdrolspelers in beeld gebracht en kunnen de verschillende verhaallijnen in ’De jongen in de koffer’ goed worden gevolgd. De Deense zakenman Jan Marquart en de crimineel Jučas uit Litouwen die op zoek zijn naar hun koffer en het bijbehorende geld. De wanhopige moeder Sigita uit Vilnius die haar zoon probeert te vinden en de gedreven Nina Borg die tegen beter in het beste wil voor al haar medemensen. Een complexe puzzel die grimmig wordt wanneer Nina haar vriendin aantreft, badend in een plas bloed.

Lene Kaaberbøl en Agnete Friis hebben een sterke misdaadroman gecomponeerd rondom het thema mensenhandel. Een onderwerp dat vaker opduikt in recente Scandinavische misdaadromans. Beide schrijfster zijn er echter in geslaagd om aan deze insteek een verrassende draai te geven. Hierdoor ontstaat zelfs iets van begrip voor de zakenman die de misselijkmakende transactie heeft opgezet. Het plot van dit doordacht Deens debuut geeft naast de ontknoping ook inzicht in de drijfveren van hemelbestormer Nina Borg. De duidelijke maatschappijkritiek van Kaaberbøl en Friis leggen ongenadig de besluiteloosheid van de Deense overheid bloot gelijk de opening van de koffer het naakte jongetje laat zien.
 Wanneer Morten, de echtgenoot van Nina, op een van de laatste pagina’s zegt: 'Zoiets als dit mag je nooit meer doen’, dan weet hij diep van binnen dat het aan dovemansoren is gericht. Nina Borg keert terug in het Et stille umærkeligt drab, het tweede gezamenlijke boek van dit nieuwe Deense schrijversduo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten