zondag 13 november 2011

Stille wateren - Viveca Sten

Flaptekst:
Buiten het seizoen is het rustig op Sandhamm, het idyllisch vakantie-eilandje vlak voor de kust van Stockholm. Eigenlijk wonen er maar zo n 120 mensen, maar als de midzomernacht dichterbij komt, loopt het vol met duizenden vakantiegangers en zeilers, die maar een ding willen: in alle rust genieten van de zon en de zee.
Maar op een hete ochtend in juli spoelt het lijk van een man aan, verwikkeld in een vissersnet. Een week later wordt er op het eiland een vermoorde vrouw gevonden. Aanwijzingen zijn er bijna niet. De spanning bij de bevolking wordt opgevoerd. Is er een verband tussen de twee slachtoffers? Zal er nog een moord gepleegd worden? Welke geheimen liggen er verborgen op dit kleine eiland?

Stille wateren - Viveca Sten
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: I de lugnaste vatten (2008)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN:  90-214-4034-2 / 360 p.

BOB-score 3/5

Zomer op Sandhamn
Wat is een overeenkomst tussen Viveca Sten en Stieg Larsson? Beide schrijvers van Zweedse origine geven hun personage een huisje op het eilandje Sandhamn in de archipel voor de kust van Stockholm. Waar Michael Blomkvist het moet doen met een soort schuur van dertig vierkante meter ingericht als zomerhuisje daar heeft de heldin van Viveca Sten Nora samen met haar man en twee kinderen een riante zomerwoning. Sandhamn is een klein eiland in de scherenkust met maar 120 inwoners, maar iedere zomer overspoelen watersporters en toeristen dit stukje land en palmen ze het in als thuisbasis voor de zeilsport. Een bezigheid waar Adam de man van Nora al zijn tijd aan besteedt als hij niet als arts aan het werk is.
De kleine gemeenschap van Sandhamn wordt opgeschrikt wanneer een oud visnet vol zeewier aanspoelt op de kust. Niet zo zeer het visnet doet de vinder bleek wegtrekken maar wel het lichaam dat in het net verstrikt is geraakt. Politieman Thomas Andreasson wordt per helikopter ingevlogen om te kijken in hoeverre er sprake is van een misdaad. Uit het register met vermiste personen wordt duidelijk dat het slachtoffer de vijfenvijftig jarige Krister Berggren is, werkzaam als medewerker in de staatsdrankwinkel. Het is aan Thomas om de dood van Krister te melden aan zijn enige nog levende familielid Kicki, nicht van het slachtoffer.
Terwijl de politie nog werkt vanuit de hypothese dat er sprake moet zijn van een noodlottig ongeval vertrekt Kicki naar Sandhamn waar ze intrek neemt in het missiehuis. In de pub van het Värdshus maakt ze kennis met Johny Amhult, een van de 120 permanente bewoners, kunstschilder en klusjesman die graag en veelvuldig een glaasje drinkt. Deze ontmoeting leidt tot nog een slachtoffer en een verdwijning en roept de vraag op: wat is er aan de hand op Sandhamn?
Viveca Sten is van huis uit jurist en debuteerde in 2008 met de misdaadroman Stille wateren, inmiddels zijn er 4 boeken in deze serie van haar verschenen. In een setting die veel weg heeft van het kustplaatsje Fjällbacka laat ze net als haar collega Camilla Läckberg haar hoofdpersonages, de juriste Nora Linde en politieman Thomas Andreasson, misdaden oplossen. Nora is getrouwd met een egocentrische arts die alleen aan zeilen denkt, moeder van twee kinderen, suikerpatiënt. Ze heeft ambitie om carrière te maken in haar werk voor een bank waarvoor het gezin wel zal moeten verhuizen uit Stockholm. Thomas werkt als rechercheur en verwerkt nog steeds een groot verlies dat ook heeft geleid tot zijn scheiding. Thomas en Nora zijn jeugdvrienden die elkaar kennen van de lange zomervakanties op de eilanden. Sandhamn heeft voor de schrijfster Sten weinig geheimen want haar familie heeft al bijna honderd jaar een zomerhuis op het eiland.
Viveca Sten legt in haar eerste boek Stille wateren een fundament voor de volgende boeken. Een basis waarin veel aandacht wordt besteed voor het inkleuren van haar personages en hun onderlinge relaties. Verder wordt het eiland Sandhamn uitgebreid beschreven met veel details die de coleur locale goed uit de verf laten komen. Juist deze introductie van de hoofdrolspelers in combinatie met de gedetailleerde beschrijving van het eiland zetten de spanning in het verhaal enigszins onder druk. Een klassieke detective inclusief de 'rode haring', in een modern jasje op een zomers Sandhamn.
Inmiddels werkt Tineke Jorissen-Wedzinga, de vertaalster van het werk van Stieg Larsson, aan het tweede boek dat de titel Gesloten cirkels zal krijgen. In Zweden heeft men de smaak van Sandhamn goed te pakken en werd het debuut al verfilmd. Nog een overkomst met Stieg Larsson.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten