zondag 27 november 2011

Verlossing - Birger Baug

Flaptekst:
Inspecteur Halvor Heming is in de zomer met zijn gezin op vakantie op een eiland in het noorden van Noorwegen. Thuis in Oslo buigt zijn collega Kristine Holm zich over de onverklaarbare golf van verdachte overlijdensgevallen onder de drugsverslaafden van de stad. Wanneer zijmet een anonieme tipgever in een park afspreekt, wordt ze aangevallen door tweemannen, die haar met een mes neersteken.
Holm belandt, in coma, in het ziekenhuis en Heming keert meteen terug van vakantie om de zaak over te nemen en de aanvallers van zijn collega te vinden. Al snel komt hij te weten dat er een nieuwe, onbekende drugsleverancier in de stad is: niet Noord-Afrikaans, zoals de andere dealers, maar van Scandinavische origine. Tegelijkertijd raakt Heming in contact met de studente Irene, die voor haar studie veel patiëntendossiers heeft ingezien en mogelijk over cruciale informatie beschikt. Irene blijkt echter niet helemaal eerlijk te zijn tegenover Heming. Wat houdt ze achter?

Verlossing - Birger Baug
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Paradis tapt (2009)
Vertaling: Geri de Boer
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN:  94-005-0101-3 / 312 p.

BOB-score 3/5

De laatste strohalm 
De Noorse journalist Birger Baug debuteerde vorig jaar met de misdaadroman Straf. Hierin introduceert hij inspecteur Halvor Heming van de recherche uit Oslo. Familieman Heming is in dit tweede boek Verlossing met zijn gezin op vakantie in Vega, in het noorden van Noorwegen, als zijn chef een beroep op hem doet om een paar dagen eerder terug te keren. Heming houdt voet bij stuk en om dat te onderstrepen werpt hij, na een woede-uitbarsting,  met een groots en dramatisch gebaar zijn mobiele telefoon in het water. Wat hij dan nog niet weet is dat zijn chef zijn collega Kristine Holm niet kan bereiken omdat zij zich in de nesten heeft gewerkt.
Voordat Heming weer terug gaat naar Oslo hoort hij van zijn vriend en politieman Kåre Olsen het verhaal van een lichaam of beter gezegd van het geraamte dat met ingeslagen schedel werd gevonden op een verlaten eiland. Op het eiland werden eveneens de resten aangetroffen van een langdurig verblijf. Een misdaad die commissaris Olsen tot nu toe niet heeft kunnen oplossen.
Terug in Oslo wordt Heming al weer snel in het werk gezogen als er doden vallen onder een aantal junkies. Er iets is aan de hand met de heroïne die op straat wordt verhandeld. Er zijn nieuwe spelers die een stuk van de taart willen. Rechercheur Hans Petter stuit op het lichaam van een verslaafde vrouw die in een plas bloed ligt. In hetzelfde huis wordt nog een verslaafde aangetroffen die voordat hij kan worden verhoord, wordt opgenomen in een ziekenhuis en in quarantaine geplaatst.
Voor Heming en zijn team begint dan de zoektocht naar wie zich probeert in te vechten in de drugsmarkt. De handel waar veel valt te verdienen maar ook te verliezen. Terwijl Heming zijn zaak probeert op te lossen puzzelt commissaris Olsen verder aan de zaak van het eilandgeraamte, een speurtocht die hem naar Oslo brengt.
In dit tweede boek laat Birger Baug wat meer ruwe kantjes van zijn hoofdpersoon Halvor Heming zien.  Door een persoonlijke tragedie binnen zijn familie is Heming niet in staat om in deze zaak zijn woede te beteugelen. Hij verliest de controle en dat brengt hem in de problemen. Ze geven deze politieman een menselijk gezicht.
Na zijn boek Straf dat het thema pesterij uitdiept, werkt Baug nu met Verlossing de problemen uit die horen bij een drugsverslaving en de impact die dat heeft op de familie van de verslaafde. Via een kunstig gecomponeerd plot dat wordt aangedreven door korte dagboekfragmenten krijgt de lezer langzaam een aangrijpend beeld van een familielid die de laatste strohalm wil grijpen.
  
Meer Birger Baug op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten