Flaptekst:
Op een ochtend hoort Bess dat haar man Halland is doodgeschoten. Naast ontreddering en verdriet raakt ze bevangen door twijfel: hoe goed kenden ze elkaar in hun huwelijk? Wie is bijvoorbeeld die zwangere vrouw met reeënogen die opduikt en beweert Hallands nichtje te zijn? Bess verwacht enige logica in de gebeurtenissen te vinden, maar het leven blijkt grilliger dan de detectiveseries waaraan ze verslaafd is. Terwijl een zongebruinde rechercheur blijft speuren naar de dader, onderzoekt Bess haar eigen verleden. Waarom liet ze destijds haar jonge dochter in de steek voor Halland?
En weg is hij - Pia Juul
Publicatiedatum: 2010
Originele titel: Mordet på Halland (2009)
Vertaling: Kor de Vries
Uitgeverij: Podium
ISBN: 90-5759-503-6 / 190 p.
BOB-score 3/5
Fraai bedrog
Een grote filmposter van ‘Le retour de Martin de Guerre’ hangt in de kamer die Halland voor zichzelf heeft gehuurd zonder dat zijn vrouw Bess daar iets van weet. Een ruimte die hij huurt van een nichtje, althans dat zegt ze te zijn. Een zwanger nichtje. Waarom huurde Halland een kamer? En waarom hing daar een poster over het ergste, misschien grootste, onmogelijke bedrog dat de wereld ooit had gezien, maar wel een gelukkig bedrog?
Bess is schrijfster en wordt geconfronteerd met de moord op haar echtgenoot. Haar man waarvoor ze jaren eerder haar gezin in de steek heeft gelaten. Een beslissing die tot gevolg had dat zij haar dochter Abby al jarenlang niet meer heeft gezien.
De moord op Halland is niet het vertrekpunt van de schrijfster Pia Juul om een traditionele detective te schrijven. Maar het begin van een zoektocht naar wie de man was met wie Bess jarenlang het bed heeft gedeeld. Was er sprake van een gelukkig bedrog?
‘… als er maar een detective op was, dan was ik blij, en er waren er vele. Die overzichtelijkheid deed me goed. Een moord, niet beestachtig, daarna: een rechercheur, misschien een paar persoonlijke problemen van de rechercheur, maar verder: details van het slachtoffer, raadsels, onregelmatigheden, opdrachten, sporen, dwaalsporen, opheldering, oplossing. Nooit als in je eigen leven.’
In de roman En weg is hij geen overzichtelijkheid maar wel dwaalsporen. Geen oplossing maar wel de nodige raadsels. De oplossing was oninteressant dacht Bess en zo leidt Pia Juul ons naar een open einde waarbij de laatste aanwijzing met een plons verdwijnt in het rimpelloze water van een fjord.
Pia Juul schreef eerder poëzie, hoorspelen en toneel. En weg is hij, de vertaling van Mordet på Halland, is een literaire roman over een moord waarvoor de Deense schrijfster in eigen land de Danske Banks Litteraturpris 2009 ontving.
En weg is hij is een bedrieglijke misdaadroman maar wel een fraai bedrog.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten