vrijdag 31 december 2010

Labyrint van de waan - Mieke de Loof


Flaptekst:
Wenen, 1914. Ksaveri lgnatz, jezuïet en geheim agent, is opgenomen in Steinhof, het meest luxueuze sanatorium van Europa, en weet niet waarom. Beetje bij beetje herinnert hij zich zijn missie. Hij moet de katholieke fundamentalisten de fatale slag toebrengen door in Steinhof documenten van hun geheime genootschap, de Sodalitium Pianum, te stelen. Maar niets is wat het lijkt in Steinhof. Welke experimenten voert dokter Kozlowski in het holst van de nacht uit? Wat drijft dokter Epstein, die zo gepassioneerd is door het anarchisme? En waarom komt Fürstin Elisabeth von Thurn zo vaak de Steinhof Kirche bewonderen? Hoe dieper lgnatz in het Steinhof-labyrint doordringt, hoe meer hij lijkt te verdwalen.

Labyrint van de waan - Mieke de Loof
Publicatiedatum: 2006
Uitgeverij:  The House of Books
ISBN: 90-443-1605-2/ 215 p.

BOB-score 3/5

Van Pater Wolf  provinciaal overste krijgt jezuïet Ksaveri lgnatz de opdracht zich te verdiepen in een geheim en conservatief genootschap binnen de katholieke kerk met vertakkingen tot in de hoogste regionen. Het is 1914 en Ksaveri wordt opgenomen in de beroemde psychiatrische kliniek  Steinhof in Wenen. In deze kliniek heeft Alphonse Jonckx advocaat uit Gent een rustkuur geboekt. In zijn bagage moeten zich geheime stukken bevinden die het doen en laten van het genootschap Sodalitium Pianum duidelijk moeten maken.
Dolend door het omvangrijke complex komt hij net als in het bekroonde debuut Duivels offer weer in aanraking met de spionne Elisabeth von Thurn. Mieke de Loof schetst de sfeer in de kliniek waar de verwarring van Ksaveri overeenkomt met de gemoedstoestand van een aantal bewoners. Een labyrint gevuld met wanen waar niets is wat het lijkt.

Tweede deel over jezuïet Ksaveri lgnatz dat speelt in Wenen in de nadagen van de Oostenrijks-Hongaarse dubbelmonarchie.  Dit voorjaar zal het derde deel met de titel Van een wrede schoonheid worden uitgebracht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten