zaterdag 1 september 2012

Het meisje met sneeuw in het haar - Ninni Schulman


Flaptekst:
Op een koude oudejaarsavond verdwijnt in Hagfors, een klein en afgelegen dorp ten noorden van Stockholm, de zestienjarige Hedda Losjö. Haar ouders worden verscheurd door verdriet en onzekerheid. Rechercheurs Petra Wilander en Christer Berglund krijgen de zaak toebedeeld en ontdekken dat Hedda een dubbelleven leidde.
Een aantal dagen later wordt het lichaam van een jong meisje aangetroffen. Het meisje is naakt en door een schot in het achterhoofd om het leven gebracht. De plaatselijke politie staat voor een van haar grootste uitdagingen: zou het Hedda kunnen zijn?
Journaliste Magdalena Hansson heeft na een pijnlijke scheiding Stockholm verlaten en is met haar zesjarige zoon Nils teruggekeerd naar haar geboorteplaats Hagfors, waar ze gaat werken voor de lokale krant. Ze hoopt dat de rust van het dorp haar goed zal doen. Maar alles verandert als ze betrokken raakt bij de verdwijning van Hedda en de zaak begint te onderzoeken. Het wordt haar duidelijk dat het afgelegen dorp niet zo vredig is als het lijkt: het zit vol duistere geheimen.

Het meisje met sneeuw in het haar - Ninni Schulman
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Flickan med snö i håret (2010)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 446-1966-7 / 341p.

BOB-score  3/5

Ondergesneeuwd
Journaliste Magda Hansson verhuist samen met haar zoon Nils na een moeizame scheiding van Stockholm naar haar geboorteplaats Hagfors. Beroepsmatig valt ze direct met haar neus in de boter wanneer blijkt dat kort na haar aankomst de zestienjarige Hedda spoorloos is verdwenen. De ongeruste ouders die dachten dat hun dochter oudjaar vierde bij vrienden, melden de verdwijning pas laat bij de lokale politie.
Rechercheurs Petra Wilander en Christer Berglund, jeugdvriend van Magda, openen het onderzoek en al snel blijkt waarom Hedda haar ouders niet al te veel heeft verteld over haar bezigheden. Wilander kan zich  goed verplaatsen in het ongeruste ouderpaar daar ze zelf ook een groenharige opstandige puber heeft thuiszitten die blijkbaar ook een geheim heeft dat niet met volwassenen kan worden gedeeld.
Bij haar onderzoek komt Magda op het spoor van een illegaal bordeel waar jonge meisjes worden misbruikt in een vrijwel leegstaand appartementencomplex. De meisjes worden in Moldavië geronseld met valse beloften over werk.  Aanbeland in Scandinavië er voor de slachtoffers geen weg meer terug. Bij de observatie van het bordeel door Christer en Petra worden klanten en financile transacties op film vastgelegd. Bewijslast die vreemd genoeg op voor Petra raadselachtige wijze verdwijnt.

Ninni Schulman was journaliste voor de Zweedse krant Expressen toen zij schreef over een rechtszaak waarbij vier jonge meisjes uit Moldaviwerden misbruikt in een bordeel in Hagfors. Schulman die zelf opgroeide in de omgeving van Hagfors gebruikt het gegeven van vrouwenhandel en prostitutie als basis voor haar debuut Het meisje met sneeuw in het haar.
Het lijkt een trend dat het succes van de Scandinavische misdaadroman journalisten aanspoort om de pen ter hand te nemen en een misdaadroman te schrijven. In vertaling verschijnen naast de eersteling van Ninni Schulman de debuutromans van de eveneens Zweedse journalistes Sofie Sarenbrant en Tove Alsterdal als het boek Schijndood van de Noor Thomas Enger.
Het meisje met sneeuw in het haar van Schulman borduurt voort op de vrouwenhandel en positioneert het verhaal in een kleine gemeenschap op het Zweedse platteland. Een van de vele dorpjes waarvan de bevolking gedreven door ontbrekende werkgelegenheid de grote steden opzoekt.
Werkende moeders zoals politievrouw Petra Wilander en journaliste Magda Hansson laveren tussen schuldgevoel en ambitie. Naast de misdaden in dit boek zijn sneeuw en ijzige temperatuur mede sfeer­bepalend. Gelukkig is er de altijd behulpzame buurman die het pad sneeuwvrij wil maken terwijl de lokale pizzeria haar specialiteiten serveert aan de inwoners van Hagfors.
Het geheel maakt van Het meisje met sneeuw in het haar een aardige maar redelijk doorsnee misdaadroman met de bijna vanzelfsprekende maatschappelijke betrokkenheid. Een verhaal dat aandacht vraagt van de lezer al was het alleen maar om de vele perspectiefwisselingen te kunnen blijven volgen die de schrijfster gebruikt.

In Zweden verscheen deze zomer het tweede deel Pojken som slutade gråta met journaliste Magda Hansson in de hoofdrol die definitief lijkt te zijn neergestreken in Hagfors.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten