zaterdag 15 september 2012

Hogere kringen - Viveca Sten


Na het startschot van de jaarlijkse zeilwedstrijd rond het eiland Gotland blijft een enorm jacht achter. De doodgeschoten kapitein blijkt Oscar Juliander te zijn, succesvol zeiler en vicepresident van de Koninklijke Zweedse Zeilvereniging, en daarnaast een bekend en gerenommeerd advocaat.
Thomas Andreasson, Margit Grankvist en de rest van het politieteam beginnen direct een onderzoek naar zijn levenswandel. Ze komen terecht in de wereld van de hogere kringen. Achter Oscars charmante façade gaan ontrouw, drugs, bedreigingen en duistere transacties schuil. Kreeg zijn bedrogen echtgenote genoeg van hem? Of had hij vijanden gemaakt in zijn functie van bestuurder?

Hogere kringen - Viveca Sten
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  I den innersta kretsen (2009)
Vertaling: Tineke Jorissen-Wedzinga
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-4254-x / 414 p.

BOB-score  3/5

Op de korrel
Vorig jaar verscheen het debuut Stille wateren van de schrijfster en voormalig juriste Viveca Sten. In haar eersteling introduceert zij politieman Thomas Andreasson die een moord op het eilandje Sandhamn moet oplossen. Hierbij krijgt hij ongevraagd hulp van zijn jeugdvriendin en juriste Nora Linde die samen met haar man Adam een vakantiehuisje heeft op het eiland.
In het vervolg dat de titel Hogere kringen heeft gekregen keren we terug naar Sandhamn dat de thuishaven is van de Koninklijke Zeilvereniging. Bij de start van een grote zeilrace wordt in de chaos rond het startschot de kapitein van de Emerald Gin doodgeschoten. Advocaat Oscar Juliander is een gerenommeerd wedstrijdzeiler en vice-president van de vereniging. Thomas is in de buurt als het fatale schot valt en als eerste politieman ter plekke. Midden op het water tussen tientallen boten die uitvaren voor de race is het een onmogelijke opgave om de dader te lokaliseren.
Nora Linde die in het debuut met haar echtgenoot in de clinch lag over een nieuwe baan heeft de volgende splijtzwam in haar huwelijk aangetroffen. Uit een erfenis heeft ze een indrukwekkend huis op Sandhamn verworven met veel dierbare herinneringen. Voor Adam is deze onverwachte meevaller de langverwachte opstap naar een huis in een chiquere omgeving. Het enige dat in zijn ogen nog moet gebeuren is de erfenis te gelde maken en hiervoor schakelt hij zonder overleg met Nora een makelaar in.
Terwijl Thomas en zijn collega’s zich verdiepen in de schimmige levenswandel van de advocaat en het bestuur van zeilvereniging zich buigt over de volgende voorzitter valt er een tweede slachtoffer. Wederom een prominent lid van het bestuur. Wie heeft het voorzien op de bestuursleden van de Koninklijke zeilvereniging?

Hogere kringen  maakt net als het debuut Stille wateren optimaal gebruik van het eilandje Sandhamn in zomertooi. De crème de la crème van het Zweedse zeilen is bij elkaar voor de grote race Gotland Runt, van oude adel tot nouveau riche om te kijken en vooral om gezien te worden .
Viveca Sten schreef met Hogere kringen een zomerse misdaadroman zonder zich te buiten te gaan aan de gangbare loodzware maatschappijkritiek. Nora helpt bij het onderzoek haar vriend Thomas met het uitspitten van wat juridische dossiers maar is vooral bezig om haar echtgenoot en schoonmoeder onder controle te krijgen. Thomas is naast zijn werk in een relatie met een collega gezogen en hiermee niet helemaal gelukkig. Al met al een prettig geschreven en vooral luchtige misdaadroman met de nodige relatieproblematiek die uiteindelijk en onvermijdelijk leidt naar de vaardige schutter.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten