zondag 4 december 2011

De raven - Vidar Sundstøl

Flaptekst:
Na de noodlottige jachtpartij met zijn broer houdt Lance zich schuil in een zelfverkozen ballingsoord. Hij is de enige die weet dat er een onschuldige is opgepakt voor de moord op een Noorse toerist. Dan vertelt zijn ex-schoonvader hem hoe belangrijk dromen zijn in de cultuur van de Ojibway-indianen. Lance leert open te staan voor de droomwereld en komt daardoor de echte moordenaar op het spoor. Bij zijn speurtocht wordt hij terzijde gestaan door Chrissy, de eigenzinnige tienerdochter van zijn broer. Maar om de zaak echt op te lossen en zijn leven weer op de rails te krijgen zal hij eerst moeten afrekenen met de traditie die zijn familie al generaties lang in een wurggreep houdt: liegen en verzwijgen.

De raven - Vidar Sundstøl
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Ravnene (2011)
Vertaling: Carla Joustra & Lucy Pijttersen
Uitgeverij: Anthos
ISBN:  90-414-1544- 0 / 288 p.

BOB-score 3/5

Fatale nacht te lang uitgesponnen
Met het verschijnen van De raven heeft de Noorse schrijver Vidar Sundstøl zijn drieluik, de Minnesota-trilogie, afgerond. Voor wie de eerste twee delen niet gelezen heeft, volgt hier het verhaal tot nu toe in een notendop. Politieman Lance Hansen ontdekt aan de oever van het Lake Superior het lichaam van een jonge Noorse toerist die op een bloederige manier aan zijn eind is gekomen. Hoewel het officiële onderzoek leidt tot de aanhouding van een jonge verslaafde Ojibway-indiaan heeft Lance zo zijn bedenkingen. Hij verdenkt zijn eigen broer Andy en na een ijzingwekkende jachtpartij in de dichte bossen denkt hij het zeker te weten. Wat deed zijn broer anders in de nacht van de moord vlak bij het plaats delict? Na een periode van bezinning waarin hij zijn familie vertelt dat hij op reis is naar Noorwegen, keert Lance terug met de intentie om deze zaak voor eens en voor altijd op te lossen. Jammer genoeg heeft hij geen idee hoe hij dit moet aanpakken.
Zijn voormalig schoonvader Willy Dupree die in het Grand Portage indianenreservaat woont heeft wel een idee hoe Lance in contact kan komen met de geest van Swamper Caribou. Een kwestie van vasten en vervolgens zal hij in zijn dromen de antwoorden krijgen die hij zoekt. Verder krijgt de politieman nog het praktische advies om op zoek te gaan naar een vrouw. Meer aansporing heeft Lance eigenlijk niet nodig om weer contact te zoeken met zijn jeugdliefde Debbie Ahonen die na een uitstapje naar het warme Californië weer is teruggekeerd naar de ijzige kou van Minnesota.
Wie is verantwoordelijk voor de moord op de jonge Noor Georg Lofthus, neergeslagen met de honkbalknuppel van zijn broer Andy, vlakbij Baraga’s Cross, de plek waar ook medicijnman Swamper Caribou in de negentiende eeuw een fatale ontmoeting had met een oud-familielid van Lance? Wat is er toch aan de hand met zijn familie? Zit het geweld in de Scandinavische genen gebakken? Samen met zijn nicht Chrissy komt Lance dichter bij de oplossing, waarbij het uiteindelijk Swamper is die de laatste aanwijzing verstrekt.
Voor het eerste deel Land van dromen uit deze trilogie dat zich in zijn geheel afspeelt in Minnesota kreeg Vidar Sundstøl de prijs voor beste Noorse misdaadroman. Een thriller met een open einde waarbij wel een dader voor een moord wordt opgepakt maar waarbij politieman Lance Hansen sterke twijfels heeft.  In het tweede deel De doden speelt de bekroonde schrijver met de twee broers die gezamenlijk op hertenjacht gaan in de verstilde bevroren bossen. Het laatste paneel van het drieluik schetst uiteindelijk de waarheid over de fatale nacht bij Baraga’s Cross waarbij Sundstøl nog een paar plotwendingen achter de hand heeft gehouden.
De Minnesota-trilogie is geen standaard serie Scandinavische misdaadromans. Geen diepgravende maatschappijkritiek maar wel het typische trage verteltempo en gedetailleerde aandacht voor de natuur. Sundstøl speelt met zijn personage Lance Hansen. Laat hem wroeten in het verleden van zijn familie en laat hem nadenken over zichzelf als onderdeel van deze familie.  Jammer genoeg kiest de  schrijver er niet voor om het personage van Andy verder uit te diepen en inzicht te geven in zijn gedachtewereld en drijfveren. Hier had een drieluik zich uitstekend voor geleend. Wat nu overblijft is het gevoel van een goede thriller die iets te veel is uitgesponnen, uit elkaar is getrokken en uiteindelijk verdeeld over drie boeken.   

Meer Vidar Sundstøl op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten