zondag 11 december 2011

Voor ik ga slapen - S. J. Watson

Flaptekst:
Christine wordt s ochtends wakker in een vreemd bed, in een vreemd huis, naast een man die ze niet kent. Ze herinnert zich niets van wat er die nacht is gebeurd en besluit snel haar kleren aan te trekken en naar huis te gaan. Maar dan ziet ze zichzelf in de spiegel. Christine herkent zichzelf niet: ze is veel ouder dan ze dacht.De man vertelt haar dat hij Ben heet en dat ze al tweeentwintig jaar getrouwd zijn. Dat ze in haar eigen huis is. En dat haar geheugen jaren geleden is aangetast door een ernstig ongeluk. Elke nacht als Christine gaat slapen worden haar herinneringen gewist. Elke ochtend opnieuw moet iemand haar vertellen wie ze is.

Voor ik ga slapen - S. J. Watson
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Before I Go to Sleep (2011)
Vertaling: Caecile  de Hoog
Uitgeverij: Anthos
ISBN:  90-414-1724-9 / 332 p.

BOB-score 4/5

Stel dat je elke morgen wakker wordt in een bed naast iemand die je niet kent in een voor jou onbekende kamer. Wanneer je in de spiegel kijkt zie je een gezicht dat er twintig jaar ouder uitziet dan het beeld dat je van je zelf hebt. Van de persoon die naast je ligt hoor je dat je al meer dan twintig jaar met hem getrouwd bent en dat je last hebt van de gevolgen van een auto-ongeluk. Na iedere nacht slaap zijn je herinneringen verdwenen.
Elke morgen van Christine Lucas begint op deze manier; waar ben ik en wie is die man naast mij?
Debuterend schrijver S. J. Watson komt uit Engeland en maakt met dit boek Voor ik ga slapen een droomstart.  Na een cursus romanschrijven levert hij een boek af dat aan meer dan dertig landen is verkocht en zal worden verfilmd. Hoewel het uitgangspunt, wakker worden in een onbekende omgeving zonder herinneringen, niet nieuw is weet Watson zijn verhaal fraai op te bouwen. Langzaam komen we meer over Christine te weten als haar behandelend arts haar laat opschrijven wat ze doet en wat ze zich herinnert. Het iedere ochtend lezen van deze herinneringen opent deuren naar nieuwe herinneringen. Haar man Ben weet echter niet dat Christine een dagboek schrijft. Op een van de eerste pagina’s heeft ze waarschijnlijk niet voor niets geschreven: ‘Ben is niet te vertrouwen.’
Een bijzonder debuut, fraai uitgewerkt en opgebouwd. Werd door de VN Detective & Thrillergids bekroond met vijf sterren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten