zaterdag 24 december 2011

De stilte na Sarah - Håkan Nesser

Flaptekst:
Erik Steinbeck en zijn vrouw Winnie Mason zijn verhuisd naar Carmine Street in New York, nadat hun dochtertje Sarah is ontvoerd. Hij is een schrijver die al jaren geen roman meer heeft kunnen schrijven, zij een beeldend kunstenaar die alleen nog maar in staat is het moment van de ontvoering te schilderen. Terwijl Erik probeert te accepteren dat Sarah dood is, beweert Winnie dat ze nog leeft.
Dan gebeuren er vreemde dingen. Wat doet Winnie op straat en waarom ontkent ze dat ze daar was? Waarom wordt ze voor iemand anders aangezien? Erik blijft achter met veel vragen en gaat op zoek naar de antwoorden.

De stilte na Sarah - Håkan Nesser
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Maskarna på Carmine Street (2009)
Vertaling: Ydelet Westra
Uitgeverij: De Geus
ISBN:  90-445-1887-9 / 256 p.

BOB-score  4/5

Twee blinde wormen
Schrijver Erik Steinbeck geeft al acht weken lezingen door het hele land over zijn derde roman De horizon van de hovenier als hij door een jonge vrouw wordt aangesproken. Zij wil van hem weten of hij het gedicht in het boek zelf heeft bedacht. “Zes voet onder de grond, houden bij het dagkrieken twee blinde wormen halt” luidt een regel uit het gedicht. De vrouw sleept de schrijver mee naar haar appartement en laat hem in haar notitieboekje hetzelfde gedicht lezen. Een gedicht waarvan zij beweert dat ze het schreef voordat het boek van Steinbeck werd uitgebracht. Het gedicht dat Winnie Mason schreef in de nacht dat ze haar man verliet.
Deze vreemde ontmoeting leidt na verloop van tijd tot het huwelijk tussen de schrijver en de beeldend kunstenaar Winnie. Een huwelijk dat onvoorzien snel resulteert in de geboorte van een dochter, Sarah. Het leven van het echtpaar verloopt voorspoedig tot de verschrikkelijke middag waarop Sarah onder de ogen van Erik wordt meegenomen door een voor hem onbekende man in een groene auto.
De Zweedse schrijver Håkan Nesser is in Nederland vooral bekend door zijn tiendelige en verfilmde serie over commissaris van Veeteren uit het fictieve Maardam. Naast zijn series over van Veeteren en inspecteur Barbarotti die zal debuteren in 2012, schreef Nesser een aantal op zich zelf staande boeken waaronder De zomer van Kim Novak en nu De stilte van Sarah.
Na een moeizame periode besluit het echtpaar om naar New York te verhuizen. Door Nesser prachtig verwoordt in zijn openingszin: “We kwamen naar New York met vier volle koffers en twee lege harten.”
Het echtpaar is dan al behoorlijk van elkaar vervreemd. Winnie schildert op de loft van hun appartement en dwaalt door New York. Erik heeft een bibliotheek gevonden die hem de rust biedt om zijn gevoelens over de verdwijning van Sarah van zich af te schrijven.
Langzaam pelt Håkan Nesser de schil van de bittere vrucht af. Nesser, die zelf een periode in New York woonde, kruipt hierbij in het lichaam van zijn hoofdpersoon Steinbeck. Erik zelf is ervan overtuigd dat hun dochter niet meer leeft. Winnie die al eerder een kind verloor, wil zich niet gewonnen geven en is er zeker van dat Sarah nog wel leeft. Twee blinde wormen kruipen door The Big Apple. Winnie en Erik komen beiden in aanraking met een parapsycholoog die een boodschap heeft door gekregen. Vandaar raakt het verhaal in een stroomversnelling die snel tot een verrassende ontknoping leidt.

Nesser is een verhalenverteller van wereldklasse.

Meer Håkan Nesser op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten