zondag 5 februari 2012

Het Kraaienmeisje - Eriksson & Sundquist

Flaptekst:
Midden in de nacht wordt in het besneeuwde struikgewas vlak bij een metrostation in Stockholm het lichaam van een jongen gevonden. Het is volledig uitgedroogd en lijkt wel gemummificeerd. Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg wordt op de zaak gezet, maar tast in het duister. Wanneer er nog meer lichamen gevonden worden gaat het van kwaad tot erger.
Psychotherapeut Sofia Zetterlund raakt ondertussen gefascineerd door een van haar patiënten: Victoria Bergman, een vrouw die door mishandeling en misbruik in haar kindertijd ernstig beschadigd is. Dan wordt het lichaam gevonden van een jongen die onder behandeling is van Zetterlund.
Kihlberg en Zetterlund werken samen verder aan de zaak en er ontstaat een vriendschap tussen de twee vrouwen. Alle sporen wijzen naar Victoria Bergman, maar die lijkt spoorloos verdwenen…

Het Kraaienmeisje - Jerker Eriksson & Håkan Sundquist
Publicatiedatum: 2102
Originele titel: Kråkflickan (2010)
Vertaling: Wiveca Jongeneel en Elina van der Heijden
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-7133-4  / 259 p.

BOB-score  4/5

Zwarte vleugels fladderen
Forensisch arts Ivo Andrić had een gedegen ervaring met dode kinderen. Ervaring opgebouwd tijdens de Servische belegering van Sarajevo. Het Sarajevo waar tweeduizend kinderen onder de veertien waren gedood waaronder twee van zijn dochters. De politie van Stockholm roept hem op als bij het metrostation Thorildsplan het zwaar mishandelde lichaam wordt gevonden van een allochtone jongen.
Zij maakt deel uit van de derde generatie politiebeambtes binnen haar familie. Hoofdinspecteur Jeanette Kihlberg, getrouwd met kunstenaar Åke die al twintig jaar werkt aan zijn olieverfschilderijen. Volgens Åke is zijn doorbraak en het erbijhorende binnenstromende geld nabij, maar na twintig jaar betwijfelt Jeanette of dat nog gaat gebeuren. Voorlopig leent ze nog regelmatig geld van haar ouders om de financiële gaten te dichten.
Het slachtoffer was gemummificeerd en had tientallen littekens waaronder diepe wonden veroorzaakt door een zweep. In zijn lichaam werden de resten van verdovende middelen gevonden.
Binnen twee weken wordt nog een lichaam gevonden en Andrić ontdekt genoeg overeenkomsten om te kunnen concluderen dat er sprake moet zijn van een en dezelfde dader. Na de tweede moord zoekt Jeanette contact met de forensisch psycholoog Sofia Zetterlund.
Vanuit haar psychotherapiepraktijk werkt Sofia met zwaar getraumatiseerde patiënten zoals Tyra Mäkeä die samen met haar echtgenoot was veroordeeld voor de moord op hun elfjarige adoptiezoon en de zestienjarige kindsoldaat Samuel Bai uit Sierra Leone. De jongen lijdt aan een meervoudigepersoonlijkheidsstoornis maar door haar eigen ervaring in Sierra Leone raakt ze in gesprek met Samuel. In de avonduren luistert Sofia eindeloos naar de hypnotiserende opnames van de Victoria Bergman-monologen die mogelijk aan dezelfde stoornis lijdt als de kindsoldaat.
De eerste kennismaking tussen Jeanette en Sofia verloopt uitermate stroef. Samenwerking is niet vanzelfsprekend tot een derde kinderlichaam wordt gevonden. Een gezamenlijke lunch wordt de start van een groeiende vriendschap tussen de beide dames. Maar de klok tikt genadeloos door terwijl, in de geïsoleerde kamer achter de boekenkast, de dader in zijn eigen universum kan doen en laten wat ze wil.
Een nieuw Zweeds schrijversduo dat werkt aan een trilogie dat de titel Victoria Bergmans zwakheid heeft gekregen. In Zweden is het tweede deel verschenen en wordt het afsluitende derde deel dit jaar verwacht. Jerker Eriksson en Håkan Sundquist maken allebei deel uit van een electropunk band en doen met hun debuut Het Kraaienmeisje een verrassende openingszet. De personages Kihlberg en Zetterlund staan geloofwaardig op het bord en zitten allebei al goed in de problemen. Kunnen Jeanette en Sofia elkaar hierbij helpen?
Misbruik en geweld tegen kinderen, pedofiele netwerken en mensenhandel worden in deze thriller als thema opnieuw belicht. Via flashbacks laten de schrijvers gedoseerd informatie los waarbij de lezer op het puntje van zijn stoel wordt gehouden. Een verhaal over daders en slachtoffers en de verkenning van de grens tussen beide groepen. De kraai zit in haar hoofd en zijn zwarte vleugels fladderen voor haar ogen.

Het Kraaienmeisje is een thriller die staat als een huis. Een koud donker huis vol sinistere geheimen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten