zondag 19 februari 2012

Tweeling - Merete Junker

Flaptekst:
Tweeling is Merete Junkers tweede boek over Mette Minde, een journaliste bij de Noorse radiozender NRK, die er ondanks alle plezier in haar werk spijt van heeft dat ze haar opleiding aan de politieacademie nooit heeft afgemaakt. De examenklas van het mediaprofiel aan een middelbare school in de Zuid-Noorse stad Skien wordt opgeschrikt door gewelddadige gebeurtenissen, een zelfmoord, een moord en een jong meisje dat uit haar ouderlijke huis verdwijnt.
Mettes speurtocht naar de precieze gang van zaken voert haar niet alleen naar allerlei plaatsen in de omgeving, maar doet haar uiteindelijk zelfs in Finland belanden. Mensen met nauwe onderlinge banden en eenzame mensen zonder sociaal netwerk raken verstrikt in een knoop die zo strak zit dat het ontwarren ervan levensgevaarlijk wordt en waarin een belangrijke rol is weggelegd door meerdere paren tweelingen.

Tweeling - Merete Junker
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Tvillingen (2010)
Vertaling: Renée Vink
Uitgeverij: Conserve
ISBN:   90-5429-313-6/ 295 p.

BOB-score  2/5

De Noorse schrijfster Merete Junker gebruikt haar eigen woonplaats Skien als uitvalsbasis voor haar terugkerende personage journaliste Mette Minde. Mette maakte haar debuut in het nog niet-vertaalde Het meisje met de ballon dat werd bekroond als beste Noorse misdaadromandebuut.
In Tweeling mijmert Mette wat over haar keuze om te stoppen met de politie-academie en zich te richten op het vak journalist. Ze is intussen getrouwd met Peder en moeder van een jonge tweeling. Terwijl Mette onderzoekt of ze de afgebroken opleiding kan hervatten heeft Peder ver gevorderde plannen om in het noorden van Noorwegen te gaan werken. Een situatie die voor veel spanning zorgt.
Spanning wordt ook gecreëerd door de zelfmoord van de jonge Arvo Pekka. Afkomstig uit een probleemgezin besluit deze leerling om zijn leven te beëindigen. Een keuze die voor veel onrust zorgt in de filmclub van leraar Aron Storm. Wanneer deze docent ook nog een verminkt lichaam ontdekt bij een afgelegen hut dan is duidelijk dat de zelfmoord niet op zich zelf stond.
Journaliste en lerares Merete Junker heeft met Tweeling een thriller geschreven die het uiterste vraagt van haar lezers. Door de hoeveelheid personages en de wisseling in perspectief is het lang niet altijd even duidelijk door welke ogen een situatie wordt bekeken. De tweeling Ylva en Idun en hun onderlinge relatie speelt een belangrijke rol in dit verhaal maar wordt niet voldoende uitgediept. Het opbouwen van de spanning naar de dubbele ontknoping doet Junker knap maar daarmee kan ze het complete verhaal niet meer redden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten