zaterdag 4 februari 2012

Stille waters - Patricia Highsmith

Flaptekst:
Een klein Amerikaans stadje: zoals in meer van haar boeken bleek is dat dé jachtgrond voor Patricia Highsmith. In zo’n stadje, met z’n vele cocktailparties weet men veel van elkaar. Men weet dat de uitgever een aardige man is, met vreemde hobbies (hij houdt o.a. slakken). Men weet dat zijn vrouw hem bedriegt met vele minnaars. Men weet ook dat één van die minnaars vermoord is en dat de dader nog niet is gevonden. En langzaam, wurgend langzaam komt men meer te weten.
Patricia Highsmith heeft een hypnotische manier van schrijven.

Stille waters - Patricia Highsmith
Publicatiedatum: 1975
Originele titel: Deep water (1957)
Vertaling: Stella Bromet
Uitgeverij: De Arbeiderspers
ISBN:  90-295-1914-2 / 259 p.

BOB-score  4/5

 De Amerikaanse schrijfster Patricia Highsmith heeft een aantal psychologische thrillers op haar naam staan. Strangers on a Train werd door Hitchcock in 1951 verfilmd en daarmee was haar naam gemaakt.
Stille waters is de vertaling van Deep water uit 1957. Vic van Allen is halverwege de dertig, getrouwd met Melinda en vader van een dochter. Hij heeft een kleine uitgeverij en is financieel onafhankelijk. Samen met zijn gezin woont hij in een klein stadje. Een plaatsje waar iedereen elkaar kent en op elkaar let.
 Melinda lijkt redelijk uitgekeken op Vic en grijpt iedere kans om op feestjes loslopende mannen te verleiden. Onder ogen van Vic neemt zij haar prooi mee naar huis om tot diep in de nacht te borrelen en te praten. Tenminste dat is wat zij zegt dat er gebeurt in haar slaapkamer.
De kleine gemeenschap spreekt schande van haar gedrag en heeft bewondering voor Vic. Wanneer een van de minnaars van Melinda wordt vermoord weet Vic de aandacht naar zich toe te trekken.
Highsmith bespeelt de lezer vaardig. Heeft Vic besloten om het heft in eigen hand te nemen of heeft het lot hem een handje geholpen?
De dode minnaar wordt snel vervangen door een opvolger. De vraag is nu niet of er wat gaat gebeuren maar wat en wanneer. Highsmith heeft haar lezers als een marionet aan een touwtje.
Na meer dan veertig jaar nog steeds een uitstekende thriller van de in 1995 overleden schrijfster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten