maandag 9 april 2012

De commissaris en het zwijgen - Håkan Nesser

Flaptekst:
Uit een zomerkamp van de religieuze sekte Het Reine Leven is een meisje verdwenen, zo meldt een anonieme vrouw telefonisch aan de politie. Als commissaris Van Veeteren in het kamp een kijkje gaat nemen, wordt hij ongastvrij onthaald. De aanbeden leider van de sekte, eerder veroordeeld voor een seksueel delict, maakt geen sympathieke indruk op Van Veeteren. En niemand wil ook maar enige informatie geven.

De commissaris en het zwijgen - Håkan Nesser
Publicatiedatum: 2004
Originele titel: Kommissarien och tystnaden (1997)
Vertaling: Edith Sybesma
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-5226-0311-1 / 316 p.

BOB-score  2/5

De commissaris en het zwijgen is het vijfde uit de tiendelige reeks over Van Veeteren. De commissaris heeft het allemaal wel gezien en maakt plannen voor een vakantie op Kreta en overweegt om te stoppen als politieman. Hij heeft een  boekenantiquariaat op het oog. Eerst wordt hij door een collega nog betrokken bij een zaak waarbij een verdwijning wordt gemeld. Er zou een meisje zijn verdwenen uit een zomerkamp volgens een anonieme aangifte. Wanneer Van Veeteren zich meldt bij de kampleiding blijkt dat er sprake is van een religieuze groep die zichzelf Het Reine Leven noemt. De leider van de groep Oscar Jellinek en de drie vrouwelijke begeleiders geven aan dat de groep van twaalf meisjes nog steeds compleet is. De meisjes uit de groep laten niet veel los.
Het onderzoek lijkt al snel te stagneren tot  na een tweede melding wel een lichaam opduikt. Het is een van de twaalf meisjes uit Het Reine Leven. Gelijktijdig met de vondst van het lichaam verdwijnt leider Jellinek.
Van Veeteren laat zich redelijk verblinden door de eigenzinnige groep gelovigen die zich hardnekkig hult in zwijgen. Zowel de leiding als de meisjes willen, ook na de vondst van het lichaam,  geen informatie verstrekken over wat zich heeft afgespeeld in het kamp. Zij blijven het liefst zo ver mogelijk van Het Andere Leven. Wanneer de dader als een konijn uit de hoge hoed wordt gegoocheld is er geen sprake van een grote verrassing alleen maar onbegrip over het gebrekkige onderzoek. Het laatste moordonderzoek dat VV formeel als politieman doet voor hij zich stort in de wereld van de oude boeken.  Nesser en Van Veeteren kunnen echt beter.

Meer Håkan Nesser op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten