zondag 22 april 2012

Bevroren tegoeden - Quentin Bates


Flaptekst:
Gunnhildur Gisladottir, beter bekend als Gunna, staat aan het hoofd van het politieteam in het dorpje Hvalvík in het zuidwesten van IJsland. Gunna is toegewijd en getalenteerd, maar omdat ze een vrouw 'van zekere leeftijd' is, is ze wat carrière betreft voorbijgestreefd door een aantal ambitieuze mannelijke collega's, die nu op aantrekkelijker posten zitten.
Als er een lijk aanspoelt in de haven van het anders zo doodstille Hvalvík is de druk op Gunna om dit geval van verdrinking snel af te handelen groot. Toch ontkomt ze niet aan de indruk dat de dood van de man geen ongeluk was en verdiept ze zich in de reconstructie van de laatste uren van zijn leven.
De zaak voert haar naar de zakenwereld van Reykjavík, vol dubieuze zakendeals, corrupte overheidsdienaren en geweld. Gunna voelt zich al snel geïsoleerd en onwelkom in deze vijandige omgeving, maar toch zet ze door, vastbesloten uit te vinden waarom een jongeman in een donkere nacht verdronk, meer dan honderd kilometer van waar hij eigenlijk had moeten zijn .

Bevroren tegoeden - Quentin Bates
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Frozen Out (2011)
Vertaling: Peter de Rijk
Uitgeverij: Karakter
ISBN: 90-452-0035-x / 343 p.

BOB-score  3/5

De Engelse journalist Quentin Bates heeft na twintig jaar op IJsland te hebben gewoond stappen gezet om in de voetsporen te treden van schrijvers als Yrsa Sigurðardóttir en Arnaldur Indriðason.
Hvalvík is een fictief plaatsje op IJsland waar politievrouw Gunnhildur Gisladottir de scepter zwaait.  Gunna, alleenstaande moeder van twee kinderen of zoals haar collega haar omschrijft: een grote dikke meid met een gezicht dat paarden afschrikt.

Wanneer in de haven van Hvalvík een lichaam wordt gevonden bijt Gunna zich vast in de zaak. Snel wordt duidelijk dat er een link kan worden gelegd naar politici die financiële relaties hebben met dubieuze zakenlieden. Van hogerhand wordt er druk uitgeoefend om de zaak snel af te handelen en de politiek met rust te laten. Gunna laat zich niet zo makkelijk afschrikken en gelukkig krijgt ze hulp van de Skandalblogger die via Internet alle schandalen deelt met een breed publiek.

Bevroren tegoeden is een aardige misdaadroman van de Engelsman Bates die met dit debuut nog niet het niveau van een Arnaldur Indriðason evenaart maar die wel een sympathieke politievrouw laat wroeten in de modderige corruptie van het moderne IJsland. Dit najaar keert Gunna terug in het  tweede deel Schrale troost.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten