zondag 15 april 2012

Het huis van zijde - Anthony Horowitz

Flaptekst:
Het is november 1890, en Londen zucht onder een barre winter. Sherlock Holmes en Dr. Watson drinken thee bij de haard als een geagiteerde heer zich onaangekondigd aandient bij het beroemde adres 221b Baker Street. Hij smeekt Holmes om hulp, omdat hij sinds enkele weken achtervolgd wordt door een dubieuze man met een litteken. Holmes en Watson besluiten op onderzoek uit te gaan, en belanden in een reeks bizarre en duistere avonturen, die te maken lijken te hebben met het Huis van Zijde, een volslagen onbekende plek, maar wel een die levensgevaarlijk is. Gevaarlijker dan het duo ooit heeft meegemaakt.

Het huis van zijde - Anthony Horowitz
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: The House of Silk (2011)
Vertaling: Dennis Keesmaat
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-2002-9 / 267 p.

BOB-score  4/5

Elementary my dear Watson
Het detective-genre is kinderboekenschrijver en scenarist Anthony Horowitz niet vreemd. Hij bewerkte al eerder de Poirot-boeken van Agatha Christie voor televisie en schreef mee aan de tv-series Foyle’s War en Midsomer Murders.
Het huis van zijde is het verhaal dat Dr. Watson nog als laatste kroniek wil optekenen nadat zijn vriend Sherlock Holmes is overleden. Een verhaal dat tot nu toe nog onbekend is gebleven en dat zich afspeelt aan het einde van de negentiende eeuw. Kunsthandelaar Carstairs meldt zich op Baker Street 221b en komt met een verhaal over zijn ongelukkige reis naar Amerika. In Boston komt hij in aanraking met een gewelddadige Ierse tweeling die leidinggeven aan de Plattepettenbende. Terug in Londen denkt Carstairs dat de helft van de tweeling hem achtervolgt en op zoek is naar wraak.
Holmes zet zijn Baker Street Irregulars in, een groep straatjongens die onder leiding staan van Wiggins. Bij hun onderzoek stuit een van de jongens op een bekende en deze ontmoeting komt hem duur te staan. Holmes voelt zich verantwoordelijk en intensiveert het onderzoek dat hem op het spoor zet van Het huis van zijde. Een plek zo vol van gevaar dat Mycroft Holmes zijn broer Sherlock dringend vraagt om te stoppen met zijn speurwerk. Een verzoek gericht aan dovemans oren.
Horowitz is er in geslaagd een zeer knappe misdaadroman neer te zetten over werelds bekendste detective. Sherlock Homes is na honderd jaar nog steeds in trek. Recent verscheen de film Sherlock Holmes met Robert Downey Jr in de rol van Holmes en op tv trekt de serie Sherlock met acteur Bennedict Cumberbatch veel kijkers waarbij Holmes tegen de misdaad strijdt in het hedendaagse Londen. En waar John Watson zijn belevenissen post in een blog over zijn viool spelende vriend.
Hopelijk krijgt Horowitz van de erven van Sir Arthur Conan Doyle nogmaals toestemming om een extra verhaal te schrijven, want dit smaakt zeker naar meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten