zondag 18 november 2012

Een doorn in het oog - Julie Hastrup


Flaptekst:
Jaren geleden ontvluchtte Rebekka Holm haar geboortestad Ringkøbing om te ontsnappen aan haar verleden. Nu wordt ze als rechercheur weer teruggeroepen naar haar geboorteplaats om het onderzoek naar de moord op een jonge vrouw, Anna Gudbergsen, te leiden. Het spoor leidt al snel naar Anna’s vriend, die een strafblad heeft, maar ook Anna’s familie lijkt wat te verbergen. Wanneer de zaak overeenkomsten vertoont met een moord uit het verleden raakt Rebekka steeds verder verstrikt in haar eigen herinneringen…

Een doorn in het oog - Julie Hastrup
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  En torn i øjet (2009)
Vertaling: Lammie Post-Oostenbrink
Uitgeverij: Cargo
ISBN: 90-234-7393-0 / 348 p.

BOB-score  3/5

Voorspelbaar stramien
Rechercheur Rebekka Holm, vijfendertig jaar en werkzaam bij de Nationale Recherche uit Kopenhagen krijgt de opdracht om zich te melden in Ringkøbing. Met haar training bij de FBI en ervaring met het oplossen van zware misdaden moet zij de lokale politie terzijde staan bij de moord op de studente Anna Gudbergsen, die na een avond stappen op brute wijze om het leven is gebracht.
Op de eerste teambijeenkomst maakt Rebekka duidelijk dat er niet te snel conclusies moeten worden getrokken. Ze laat weten dat de gewelddadige moord is gepleegd door of een sterk psychotische persoon, of iemand uit de direct omgeving van het slachtoffer. Politieman Michael Bertelsen vormt samen met Rebekka een duo maar hij heeft de boodschap niet helemaal goed begrepen.
Al bij de eerste verdachte is het mis. Hoewel de jongeman Anna op de avond van de moord heeft gezien en eerder veroordeeld is voor mishandeling, is hij voor Michael duidelijk de dader. Rebekka zoekt zelf liever verder in het gezin van het slachtoffer en bij het predikantenfamilie van John en Janne Mathiesen en hun zoons waar Anna regelmatig over de vloer kwam.

De zelf in Ringkøbing geboren Deense journaliste Julie Hastrup heeft voor haar misdaadromandebuut Een doorn in het oog gekozen voor een setting die ze goed kent. Een eersteling die enthousiast werd ontvangen, genomineerd voor beste debuut en navolging kreeg in een tweetal boeken waarin Rebekka Holm ook de hoofdrol vervult. Rebekka heeft een moeizame relatie met haar ouders en met haar geboorteplaats. Een traumatische gebeurtenis in haar jeugd in combinatie met  haar terugkeer in Ringkøbing spelen haar parten.

Een doorn in het oog is een doorsnee misdaadroman geworden die volgens een voorspelbaar stramien verloopt . Er komt een rechercheur in een bestaand team waarbij een aantal leden tegen de haren wordt ingestreken. Snel komen een aantal potentiële daders in het vizier van het onderzoeksteam waarbij de lezer al weet dit zijn de bekende dwaalsporen. De vasthoudende rechercheur die geplaagd wordt  door een of ander persoonlijk leed zoekt verder en belandt uiteindelijk in een situatie waarbij de held, al dan niet bedoeld alleen, in een beklemmende situatie verzeild raakt en bedreigd wordt door de dader. De moordenaar verklaart zijn motief aan de speurder en lezer en hiermee kan de zaak en het boek worden gesloten. Het volgen van wat gangbaar is binnen het misdaadgenre maakt het weliswaar voorspelbaar maar zeker niet saai. Hastrup heeft een vaardige pen waarmee ze een sympathieke hoofdpersoon heeft gecreëerd. De andere personages worden goed en geloofwaardig uitgewerkt met aandacht voor de onderlinge relaties. Verschillende verhaallijnen ontwikkelen zich op de welbekende rustige Scandinavische wijze waarbij de spanning geleidelijk wordt opgevoerd tot een bevredigend plot. Een doorn in het oog is een onderhoudende misdaadroman geworden die zeker smaakt naar meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten