zondag 18 november 2012

Gevaarlijk spel - Mari Jungstedt


Flaptekst:
Wanneer middelbare scholiere Jenny Levin door een scout van een modellenbureau wordt ontdekt, draait haar leven ineens om glamour en feestjes met bekende Zweden. Maar Jenny blijkt als kersvers model niet immuun te zijn voor de valkuilen van het beroep: ze raakt geobsedeerd door eten en dun blijven en ze begint een affaire met een oudere modefotograaf, Markus Sandberg. Wanneer Sandberg na afloop van een fotosessie op Gotland wordt aangevallen door een onbekende, wordt Jenny s droomwereld wreed verstoord: er blijkt een moordenaar actief in de omgeving van het modellenbureau. Voor de Gotlandse commissaris Anders Knutas en zijn collega Karin Jacobsson begint daarmee een lange en ingewikkelde zaak waarin ze alles op alles moeten zetten om te voorkomen dat Jenny het volgende slachtoffer wordt.

Gevaarlijk spel - Mari Jungstedt
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Den farliga leken (2010)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9928-9 / 302 p.

BOB-score  3/5

Glitter en glamour
Internationaal fotomodel Jenny Levin is weer even terug op Gotland voor een fotoshoot met top modefotograaf Markus Sandberg. De relatie met Markus is niet strikt professioneel en als Jenny na het diner, waar Markus niet komt opdagen, op zoek gaat naar haar minnaar dan staat haar een bloederige verrassing te wachten.  Markus is aangevallen met een bijl en wordt zwaar gewond met een traumahelikopter afgevoerd naar Stockholm. Voor journalist Jonathan Berg gestationeerd op Gotland is deze misdaad een kolfje naar zijn hand. Het slachtoffer is landelijk bekend en heeft een dubieus verleden met jonge naaktmodellen en was presentator van een omstreden tv-programma. Alle ingrediënten voor een sappig verhaal in de media zijn aanwezig.
Commissaris Anders Knutas en zijn rechterhand Karin Jacobsson strijken neer in hotel Fabriken op Furillen om de aanslag te onderzoeken. Er is een ooggetuige die een man in een bootje heeft gezien en een Spaans echtpaar met belangstelling voor historische vissersplaatsjes vindt in een boothuis bebloede kleding. Het politieonderzoek komt verder onder druk te staan wanneer de journalisten doorkrijgen dat het fotomodel Jenny een relatie onderhield met de oudere fotograaf.
De zestienjarige Agnes is opgenomen in een kliniek voor patiënten met een eetstoornis. Ondanks het strikte regime en het uitgebreide toezicht ziet Agnes kans om haar beoogde gewichtstoename danig te frustreren. Tot groot verdriet van haar vader die vrouw en zoon heeft verloren bij een auto-ongeval. Hij heeft een prille relatie aangeknoopt met Katarina maar zijn dochter Agnes kan haar niet uitstaan en wil niets van haar weten.

Voormalig journalist en fotomodel Mari Jungstedt schrijft over een wereld die ze uit eigen ervaring goed kent. Het feit dat ze haar achtste boek Gevaarlijk spel expliciet opdraagt aan haar eigen dochter Rebecka kan worden gezien als een bezorgde waarschuwing van een moeder.
Op haar bekende wijze besteedt Jungstedt aandacht aan de natuur op Gotland waarbij dit maal het schiereiland Furillen wordt uitgelicht.  De snelle wereld van mode en modellen wordt door de schrijfster gebruikt om misstanden te bespreken waarbij jonge vrouwen onder druk worden gezet om een onnatuurlijk schoonheidsideaal na te jagen. Onmogelijk om vast te stellen of de schrijfster doorschiet door de machtige mannen in de modewereld te portretteren als jagers op al het vrouwelijk schoon dat een plekje probeert te veroveren in de wereld van glitter en glamour met de bereidheid om een hoge prijs te betalen.
De misdaden, de natuur en cultuur op het eiland Gotland, een goed gedocumenteerd en uitgediept thema als leidraad, en sympathieke terugkerende  personages waarbij relatieproblematiek als rode draad door de verschillende boeken loopt, zijn de elementen die ook in Gevaarlijk spel worden aangetroffen. Fans van Mari Jungstedt zullen niet worden teleurgesteld.
Met haar tiende boek Den sista akten dat in 2012 verscheen, treedt de schrijfster in de voetsporen van een respectabel Zweeds schrijversgilde dat teruggaat tot Sjöwall & Wahlöö.

Meer Mari Jungstedt op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten