zondag 25 november 2012

Verloren ziel - Åke Edwardson


Flaptekst
In Göteborg worden kort na elkaar drie identieke moorden gepleegd. Politie-inspecteur Sten Ard krijgt hulp van zijn vroegere collega Jonathan Wide, die als privédetective is ingeschakeld bij de verdwijning van het eerste moordslachtoffer.
Tegelijkertijd wordt de middenstand van Göteborg geteisterd door racistische aanslagen. Die worden onderzocht door de jonge, verbeten rechercheur Kajsa Lagergren. Wanneer haar speurwerk haar onbedoeld dicht bij de drievoudige moordenaar brengt, neemt de zaak een dramatische wending. Wide en Ard moeten al hun kennis en ervaring inzetten om te achterhalen wie de moordenaar is, waar hij zich bevindt, en wat hij met Kajsa heeft gedaan. Zullen ze op tijd zijn?

Verloren ziel - Åke Edwardson
Publicatiedatum: 2012
Originele titel:  Gå ut min själ (1996)
Vertaling: E. van der Heijden & W. Jongeneel
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 94-005-0133-1 / 248 p.

BOB-score  3/5

Samengesmolten tot één 
Voormalig politieman Jonathan Wide wordt benaderd door Anders Torstensson met het verzoek om zijn verdwenen vrouw Ulla op te sporen. Torstensson had al  aangifte bij de politie gedaan maar kreeg daarbij niet het gevoel dat hij helemaal serieus werd genomen. Wide hoeft niet lang te zoeken tot het lichaam van Ulla opduikt. Ze wordt dood, zwaar verminkt en in een deken gewikkeld aangetroffen. Hoofdinspecteur Sten Ard krijgt deze bizarre zaak op zijn bord. Een onderzoek dat in een stroomversnelling raakt wanneer er een tweede lichaam opduikt, waarbij de verwondingen grote overeenkomst vertonen met  die van Ulla. Is er een seriemoordenaar aan het werk in Göteborg?
Kasja Lagergren is rechercheur in het team van Sten Ard en werkt aan een reeks van mishandelingen van allochtonen en de vernieling van hun winkels. De racistische aanslagen lijken volstrekt willekeurig totdat Kasja een lumineus idee krijgt en bijna kan voorspellen waar de dader de volgende keer zal toeslaan.
Voor Wide wordt duidelijk wat de gemeenschappelijke factor moet zijn tussen de verminkte slachtoffers. Hij reist terug naar het verleden en speurt rond tussen zijn eigen jeugdherinneringen die zijn gevormd door lange warme zomers op het platteland. Hij probeert de relatie tussen de slachtoffers en de dader duidelijk te krijgen maar het toenmalige schoolhoofd lijkt niet mee te kunnen of willen werken.  

Verloren ziel is na Allen die gestorven zijn het tweede boek dat Åke Edwardson schreef over het duo Jonathan Wide en Sten Ard. Wide is de traditionele Zweedse speurder, gescheiden, drankprobleem en luisterend naar zwaarmoedige opera die zijn best doet om een nieuw thuis te creëren voor zijn twee kinderen. Sten Ard is de politieman met een voorliefde voor single-malt whisky en gelukkig getrouwd.
Vreemdelingenhaat en wraak worden als maatschappelijke thema's uitgewerkt door Åke Edwardson in dit boek Verloren ziel. De liefde voor muziek, goed eten en de stad Göteborg kleuren het verhaal en borduren voort op de doorlopende verhaallijn uit het bekroonde debuut. Edwardson heeft na beëindiging van dit boek echter de conclusie getrokken dat de personages Wide en Ard samen een doodlopende straat waren. Samengesmolten tot één personage keren ze terug in inspecteur Erik Winter die in een tiental boeken zijn geliefde stad moet zien vrij te houden van misdaad.
Verloren ziel is samen met Allen die gestorven zijn een interessant tweeluik waarin de beginnend schrijver en voormalig journalist zoekt naar de wijze waarop hij menselijkheid en inlevingsvermogen in een misdaadroman kan vormgeven waarbij een veranderend Göteborg moet zorgen voor de couleur locale.  

Allen die gestorven zijn - Åke Edwardson

Geen opmerkingen:

Een reactie posten