vrijdag 31 december 2010

Duivels offer - Mieke de Loof


Flaptekst:
Wenen, 1913. Terwijl het Habsburgse Rijk in zijn voegen kraakt, baadt Wenen in vrolijkheid en walst de Apocalyps tegemoet. Te midden daarvan lijkt ook Ksaveri Ignatz von Oszietsky een zorgeloos leventje te leiden, maar dat is schijn. Hij is jezuïet en pas opgeleid als geheim agent. Zijn Provinciaal Overste stuurt hem op zijn eerste missie: hij moet achterhalen waarom de katholieke spion aan het Habsburgse hof sinds enige tijd onbetrouwbare informatie doorspeelt. De tijd dringt, want Rome maakt zich zorgen. Om de gruwelijke waarheid te ontsluieren, moet Ksaveri Ignatz zijn leven op het spel zetten.

Duivels offer - Mieke de Loof
Publicatiedatum: 2004
Uitgeverij:  The House of Books
ISBN: 90-443-1161-1 / 174 p.

BOB-score 4/5

Wees geen slaaf
Wenen een stad vol van spionnen. Zo ook aan de vooravond van de eerste wereldoorlog. Kersvers geheim agent Ksaveri Ignatz von Oszietsky van de orde der jezuïeten krijgt een opdracht om polshoogte te nemen aan het Habsburgse hof. Wat is er aan de hand met Fürst Adalbert Sobieski, mecenas en voorzitter van het bestuur van het  jongensweeshuis ‘Frei und Fröhlich’?
Ksaveri geholpen door de schriftelijke raadgevingen van een zeventiendeeeuwse collega gaat op zoek naar de ‘duimschroef’ van Fürst Sobieski. Wat brengt deze doorsneerepresentant van de nietsdoende klasse in beweging? Dwalend door Wenen leiden veel wegen naar het weeshuis ‘Frei und Fröhlich’.

In een compact verhaal introduceert socioloog en filosoof Mieke de Loof haar hoofdpersoon geheim agent Ksaveri Ignatz von Oszietsky. Een indrukwekkend debuut met historisch Wenen als boeiende setting, waar veel draait om uiterlijk vertoon en privileges voor een kleine bevoorrechte groep.
Voor dit boek ontving de schrijfster in 2004 de Hercule Poirrot prijs voor beste Vlaamse misdaadroman. In 2006 verscheen Labyrint van de waan het tweede boek over Ksaveri en dit jaar zal Van een wrede schoonheid worden uitgebracht.

Raadgeving 8: wees geen slaaf van je passies’ is lastig toe te passen wanneer lezen je passie is en Mieke de Loof zulke fraaie boeken blijft schrijven.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten