zaterdag 11 december 2010

Harthout - James Lee Burke

Flaptekst:
'Harthout,' zei Billy Bobs vader ooit tegen hem, 'komt van bomen die vanuit hun kern groeien, laagje voor laagje, net als een mens. De kern wordt steeds sterker, zolang de wortels zich met een klare stroom voeden en niemand het water vervuilt.'
Deaf Smith, Texas, een klein stadje met problemen...
Advocaat Billy Bob Holland besluit zijn vriend en buurman, de ex-rodeorijder Wilbur Pickett, te verdedigen. Pickett zit in de knoei; hij zou meer dan 300.000 dollar aan obligaties van Earl Deitrich gestolen hebben.
Deitrich heeft het gemaakt en het kan hem niet schelen wie hij beschadigt op weg naar de top.
Als Picketts vrouw uit zelfverdediging een man doodt, dreigt ook voor haar opsluiting - en erger, dankzij een hulpsheriff die geen moment zal aarzelen om een blinde vrouw aan te randen.
Het is aan Billy Bob Holland om Deitrich te stoppen - maar Deitrich heeft de lokale sherrif in zijn zak. En dat is nog het minste, want er beginnen lijken op te duiken. Billy Bob zit vast in een moeras van leugens en bedrog.

Harthout - James Lee Burke
Publicatiedatum: 2003
Originele titel: Heartwood (1999)
Vertaling: Henny van Gulik & Ingrid Tóth
Uitgeverij:  Luitingh ~ Sijthoff
ISBN: 90-245-4364-9 / 334  p.

BOB-score 3/5

In 2003 verscheen na De roos van Cimarron het tweede boek over advocaat en voormalig Texasranger Billy Bob Holland. Naast Holland keren ook een aantal andere personages zoals privé-detective Temple Carrol, zoon Lucas, beschermeling Pete en geest uit het verleden L.Q. Navarro terug.
De structuur van Harthout is vergelijkbaar met de andere boeken in deze reeks. De advocaat heeft een min of meer hopeloze case op zijn bord en in het plaatjes Deaf Smith is er een rijke slechterik die baat heeft bij het feit dat het slachtoffer zijn rol als slachtoffer blijft spelen. De oud-Texasranger probeert zo goed en zo kwaad als het gaat om binnen de lijntjes van de wet te kleuren met af en toe een uitstapje naar een breed spectrum van fysiek geweld.
In Harthout wordt de rol van hopeloze case ingevuld door de grenzeloze optimist Wilbur Picket die samen met zijn indiaanse vrouw Kippy Jo hun kostje bij elkaar scharrelen. Wilbur wordt verdacht van diefstal bij de rijke familie Deitrich. Vader Earl is meedogenloos op jacht naar meer geld en de gewelddadige en drugsgebruikende zoon Jeff kliert wat in de periferie. Het gezin wordt compleet gemaakt door de Texaanse schone  Peggy Jean met wie Billy Bob in een grijs verleden nog een relatie heeft gehad.
James Lee Burke voegt extra complexiteit aan het verhaal toe door twee ontsnapte misdadigers en een aantal Mexicaanse bendeleden de omgeving van Deaf Smith onveilig te laten maken.
Binnen de benoemde structuur volgt het verhaal, dat kan worden gezien als een moderne western-variant , dezelfde fasering. Billy Bob komt op voor de zwakkere in de samenleving en vecht op verschillende manieren aan de kant van de goede. De slechteriken krijgen hierbij uiteindelijk wat ze toekomt, waarbij Burke weinig nuancering aanbrengt maar wel op perfecte wijze een stuk ontspanning vormgeeft met een onderhoudend verhaal dat inwisselbaar is met de andere verhalen over Billy Bob Holland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten