vrijdag 10 december 2010

De roos van Cimarron - James Lee Burke

Flaptekst:
De Texaanse advocaat Billy Bob Holland moet oude zonden onder ogen zien als hij Lucas Smothers gaat verdedigen. Lucas is een timide tiener, die wordt beschuldigd van verkrachting en moord.
Terwijl de zaak zich ontvouwt, groeit Billy Bobs overtuiging dat de jongen onschuldig is.
Holland raakt in toenemende mate verwikkeld in een web van leugens. De corruptie van de plaatselijke politie, een DEA-undercoveroperatie in het stadje en een psychotische ex-gevangene met een wrok maken alles er niet gemakkelijker op.
Loyaal aan zijn vrienden maar onhandig in de liefde, van goede wil maar achtervolgd door zijn eigen vergissingen, geobsedeerd door de droom van het oude Westen en met moeite overlevend in het nieuwe Westen, dat is Billy Bob Holland.

De roos van Cimarron - James Lee Burke
Publicatiedatum: 2002
Originele titel: Cimarron Rose (1997)
Vertaling: Henny van Gulik & Ingrid Tóth
Uitgeverij:  Luitingh ~ Sijthoff
ISBN: 90-245-4374-6 / 336  p.

BOB-score 3/5

Advocaat Billy Bob Holland is neergestreken in Deaf Smith een klein stadje in Texas. Na een onstuimig verleden als Texas Ranger zoekt hij nu gerechtigheid voor zijn cliëntèle. In dit geval voor de negentienjarige Lucas Smothers die wordt beschuldigd van de verkrachting en moord op een jonge vrouw. Aangezien Lucas door drankgebruik zelf niet weet wat er is gebeurd en de lokale sheriff op zoek is naar een eenvoudige oplossing lijkt een snelle veroordeling voor de hand te liggen. Wanneer advocaat Holland op onderzoek gaat met privé-detective Temple Carrol stuiten ze op meer verdachten en een lopend onderzoek naar drugssmokkel.
Drugssmokkel kent Billy Bob nog uit zijn tijd als Texas Ranger waar hij samen met zijn partner L.Q. Navarro betrokken was bij een bloederige schietpartij. Bloederige schietpartijen treft advocaat Holland ook aan in het dagboek van zijn overgrootvader die door het wilde westen trok op zoek naar gerechtigheid met in de ene hand zijn indiaanse schone, bekend als de roos van Cimarron en in zijn andere hand een rokende colt. Billy Bob laat in dit boek zien dat hij min of meer dezelfde stijl hanteert als zijn voorvader eerst meppen en dan pas vragen stellen.
James Lee Burke schreef met De roos van Cimarron zijn eerste boek over advocaat Billy Bob Holland. En ontving hiervoor de Edgar award 1998. Voor het vierde boek in de reeks De maan van de rode paarden kreeg Burke van de VN D&T vijf sterren.
Recent verscheen Regengoden over sheriff Hackberry Holland, neef van Billy Bob. En wie niet genoeg kan krijgen van deze veel bekroonde schrijver kan nog even vooruit met de serie over inspecteur Dave Robicheaux uit New Orleans. Burke weet spanning op te bouwen waarbij zijn personages eenvoudig zijn in te delen in wit of zwart. Meer nuance zit in de aandacht die de schrijver besteed aan de omgeving en zijn liefde voor de natuur. Aanbevolen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten