zondag 8 januari 2012

Ons soort verrader - John le Carré

Flaptekst:
Perry en Gail, een jong verliefd Engels stel, gaan voor een droomvakantie naar het Caribische eiland Antigua.
Op hun tweede dag in het beachresort komen ze een charismatische Russische vijftiger tegen. Dima is miljonair, heeft een eigen schiereiland en een Rolex bezet met diamanten - en hij wil met Perry tennissen.
Maar Dima wil nog veel meer van zijn nieuwe Engelse vrienden. Hij heeft hun hulp nodig om te ontsnappen uit zijn vory, zijn Russische criminele broederschap. In ruil voor een permanente verblijfsvergunning in Engeland is hij bereid te praten over de corrupte praktijken van zijn landgenoten, en zijn financiële en politieke contacten prijs te geven. Het gaat niet alleen om hemzelf: zijn uitgebreide, bizarre, beminnelijke familie moet ook mee naar Engeland.
Algauw worden Perry en Gail ingepalmd door Dima en zijn familie. En daarna meegezogen in een meedogenloze machtsstrijd tussen Russische criminele organisaties enerzijds en hoge functionarissen binnen de Britse regering en de inlichtingendienst anderzijds.

Ons soort verrader - John le Carré
Publicatiedatum: 2010
Originele titel: Our Kind of Traitor (2010)
Vertaling: Rob van Moppes
Uitgeverij: Luitingh ~ Sijthoff
ISBN:  90-218-0436-0 / 350 p.

BOB-score  5/5

Wanneer het gaat om grootmeesters in de misdaadliteratuur kan niemand heen om David Cornwell, beter bekend als John le Carré. Niemand heeft de koude oorlog zo meesterlijk beschreven als le Carré in zijn boeken over onder andere George Smiley. Boeken die nog steeds een groot publiek trekken zoals recent bleek bij de verfilming van Tinker, Tailor, Soldier, Spy (1974) met Gary Oldman in de rol van Smiley.
Na de val van de muur heeft le Carré zich gestort op andere takken van sport. Zo nam hij de farmaceutische industrie al op de korrel en de misstanden in Congo. Met zijn nieuwste boek Ons soort verrader keert hij terug naar Rusland. De koning van de witwaspraktijken Dima is neergestreken met zijn gezin en lijfwachten op het tropische eiland Antigua. Hier ontmoet hij het jonge Engelse stel Perry Makepiece en Gail Perkins, hij docent in Oxford en zij advocaat in de City. Een tenniswedstrijd tussen Perry en Dima is het begin van een schimmig spel tussen de Engelse inlichtingendienst en de Russische crimineel die zich probeert lost te maken van zijn clan.
Le Carré kan als geen ander het spel vorm geven en beschrijven dat wordt gespeeld door twee spionnen van de oude school Hector en Luke en het politieke krachtenveld dat geen geld en geen verantwoordelijkheid wil geven aan zijn spelers in het veld. Je ziet de molenstenen voor je ogen draaien, onder de inlichtingendienst en boven de Russische maffia. John le Carré weet tot op het laatste moment de spanning vast te houden voor hij vrij geeft wie wordt vermorzeld. Fenomenaal!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten