vrijdag 20 januari 2012

Aan de vooravond - Leif Davidsen

Flaptekst:
Het is eind jaren dertig, de financiële crisis is een feit en de Tweede Wereldoorlog dreigt. Magnus Meyer reist vanuit Denemarken zijn jongere broer achterna, die is gaan vechten in de Spaanse Burgeroorlog. Zijn tocht brengt Meyer van het prachtige maar stoffige Spanje en de ontmoeting met de liefde van zijn leven naar de Sovjet-Unie van Stalin.

Aan de vooravond - Leif Davidsen
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Min broders vogter (2011)
Vertaling: Ingrid Hilwerda
Uitgeverij: De Geus
ISBN:  90-445-18240-0 / 470 p.

BOB-score  3/5

Mijn broeders hoeder
Voormalig journalist Leif Davidsen was werkzaam in Spanje en Rusland. Beide landen krijgen in het werk van Davidsen dan ook de nodige aandacht. Spanje speelde al een belangrijke rol in het bekroonde De vrouw op de foto en met De onzichtbare vrouw laat de Deense schrijver het moderne Rusland in al zijn facetten zien.
Spanje en Rusland spelen in het nieuwste boek Aan de vooravond wederom een belangrijke rol. Alleen duikt Davidsen dit keer in geschiedenis van beide landen.
Magnus Meyer is op jonge leeftijd het ouderlijk huis ontvlucht om te ontsnappen aan de benauwde  atmosfeer. Wanneer hij een brief ontvangt van zijn jongere zus Marie keert hij terug naar het ouderlijk huis. Mads, de jongere broer van Magnus en Marie heeft zich aangesloten bij de Internationale Brigades om te vechten tegen de fascisten van Franco die worden geholpen door zijn Duitse en Italiaanse broeders. De brigades worden bewapend door Stalin. Het is de nazomer van 1937 en de burgeroorlog in Spanje is een feit. Denemarken heeft een non-interventiebeleid opgesteld en kijkt net als veel West-Europese landen de andere kant op aan de vooravond van de tweede wereldoorlog.
Magnus laat zich door zijn zus en vader overhalen om een poging te wagen om Mads terug te halen naar Denemarken. De oudste broer die in Argentinië en de Verenigde Staten wat praktische ervaring heeft opgedaan met geweld, vertrekt voorzien van een wapen en de dekmantel van journalist naar het roerige Spanje om zijn broer te zoeken. Tijdens zijn zoektocht komt Magnus in aanraking met de Amerikaanse journalist Joe Mercer die in Spanje ook een klusje heeft te klaren. Via Mercer komt Magnus in contact met de Russische fotografe Irina Sjapatova. Een ontmoeting die niet zonder gevolgen zal blijven.
Over zijn werkwijze zegt de schrijver: “Zelf begin ik altijd met een hoofdpersoon die zich in een bepaalde situatie bevindt en vandaar uit begin ik te schrijven.” Het label dat de uitgeverij erop plakt vindt hij zelf niet zo interessant. Kijkend naar het tijdvak waarin het verhaal zich afspeelt zou je het boek als een historische thriller kunnen beschouwen of gewoon een spannende roman zoals op de cover staat. Aan de vooravond is een interessant verhaal over een periode in de geschiedenis waar menselijke emoties als in een snelkookpan onder hoge druk komen te staan.
In het boek vertelt Irina het Russisch sprookje van de trol Osip die geen fluit meer mag spelen van de Wijze trollen omdat zijn muziek geen echte trollenmuziek is. Maar wat is trollenmuziek en wat is een thriller? Aan de vooravond beschrijft een aansprekend en dynamisch tijdvak in zowel Spanje als Rusland. Het neerzetten van pakkende personages is niet helemaal Davidsen zijn sterkste punt. Het etaleren van kennis en het toevoegen van onnodige details, zoals de journalist Ian Flemming in Moskou kunnen nog wat worden teruggesnoeid. Het analyseren en belichten van stromingen in een samenleving gaat de Deen stukken beter af. Niet vreemd voor een schrijver die als journalist begon. Laat Davidsen maar fluiten.

Meer Leif Davidsen op Blue Owl Books 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten