zondag 15 januari 2012

De begraafplaats van Praag - Umberto Eco

Flaptekst:
De geschriftvervalser Simone Simonini is een nauwkeurig observator van zijn eigen tijd. En hij ziet veel: een hysterische sataniste, een abt die twee keer sterft, lijken in een Parijs riool, jezuïeten die samenspannen tegen vrijmetselaars, vrijmetselaars en Mazzinianen die priesters wurgen met hun eigen darmen, de krombenige, aan artrose lijdende Italiaanse held Garibaldi, de bloedbaden tijdens de Parijse Commune van 1871 waar zelfs pasgeboren ratjes worden gegeten, onwelriekende kotten waar tussen de absintdampen bomexplosies en volksopstanden worden voorbereid, nepbaarden, zogenaamde notarissen, valse testamenten, diabolische broederschappen en zwarte missen.
Simonini ziet veel, maar hij maakt nog veel meer mee, en bijna als vanzelf wordt hij steeds dieper betrokken in het complot dat zal leiden tot de lasterlijke Protocollen van de Wijzen van Zion, die de gehele twintigste eeuw het antisemitisme zullen aanwakkeren.
Maar de vraag is of Simonini er alleen maar zijdelings bij betrokken is. Is zijn invloed niet veel groter? De Protocollen zijn een vervalsing, maar van wie precies?

De begraafplaats van Praag - Umberto Eco
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Il cimitero di Praga (2011)
Vertaling: Yond Boeke & Patty Krone
Uitgeverij: Prometheus
ISBN:  90-446-1732-x / 483 p.

BOB-score  4/5

We schrijven Parijs eind negentiende eeuw kapitein Simone Simonini, afkomstig uit Piemonte krijgt van de Oostenrijkse en vooral Joodse arts Fröid, of iets dergelijks, het advies om zijn herinneringen op papier te zetten. Geschriftvervalser Simonini heeft geen probleem om zijn gedachten te ordenen, gedachten gevuld met complotten en een ongekende hoeveelheid, door zijn grootvader ingegeven, Jodenhaat. Naast Joden haat deze gastronoom ook vrouwen, Duitsers en Jezuïeten die in zijn ogen vrijmetselaars zijn maar dan als vrouw verkleed. In zijn huis treft de kapitein kledingstukken en geschriften aan van de abt Dalla Piccola die reacties schrijft bij de dagboekaantekeningen. Wie is deze abt?
Umberto Eco bij een groot publiek bekend door zijn boek De naam van de roos neemt zijn lezerspubliek mee op een wonderbaarlijke reis in het voetspoor van vrijheidsstrijder Garibaldi. Een reis die eindigt in Parijs en vandaar brengt Eco de lezer in aanraking met de gevolgen van de Frans-Duitse oorlog en voert uiteindelijk naar de affaire Dreyfus. Uit al deze gebeurtenissen put Simonini nieuwe informatie die hij gebruikt bij het opstellen van een document dat steeds verder opzwelt tot het een eigen leven gaat leiden.
De begraafplaats van Praag een misdaadroman noemen of een thriller voert te ver. Umberto Eco schreef een prachtig staaltje complot denken dat zich afspeelt in een roerig Europa eind negentiende eeuw. Een Europa dat onafwendbaar afstevent op een tweetal wereldoorlogen met grote gevolgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten