Flaptekst:
Tijdens een nachtelijke sneeuwstorm in 1965 ontsnapt een gevangene uit de psychiatrische kliniek van Strängnäs. De volgende ochtend wordt hij teruggevonden, vermoord en bevroren naast het lijk van een jonge vrouw. Deze moorden brengen een schok teweeg in het ogenschijnlijk zo rustige dorpje.
In 2005 bericht Fredrik Gransjö, een jonge journalist die recent in het dorp is komen wonen, over een veertig jaar oud schandaal in de kliniek. Een paar dagen later wordt Strängnäs opnieuw opgeschrikt door een wrede moord. De politie, de onderzoeksrechter en Gransjö moeten diep graven in het verleden om de waarheid over een tragisch verhaal van liefde, vriendschap en verraad boven water te krijgen.
Sporen op het ijs - Lars Rambe
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Spåren på bryggan (2007)
Vertaling: Neeltje Wiersma
Uitgeverij: De Fontein
ISBN: 90-261-2857-6 / 363 p.
BOB-score 3/5
Koude zaak
In een ijskoude nacht ontsnapt Göran Svensson, een psychiatrisch patiënt, aan de aandacht van de verpleging. De volgende morgen wordt zijn lichaam op het ijs aangetroffen naast het levenloze lichaam van Lisa Gröndahl. Het is 1965 en in de kleine garnizoensstad Strängnäs zorgt de moord op Lisa voor veel onrust. Haar vader is voormalig officier en haar vriendje Björn is officier in opleiding. Het kan niet uitblijven dat kolonel Sollberg, de regimentschef, zich met het onderzoek wil bemoeien tot grote ergernis van de hoofdcommissaris. De publieke opinie is al snel gevormd. Een ontsnapte gek heeft een onschuldig jong meisje vermoord en de beveiliging van het psychiatrische ziekenhuis is niet op orde. Behandelend arts en betrokken onderzoekers hebben sterke twijfels over deze verklaring. Wat er gebeurd is op het ijs en wat Lisa buiten deed blijft onduidelijk. Uiteindelijk wordt het onderzoek gestaakt.
Fredrik Gransjö is misdaadverslaggever bij een grote landelijke krant in Stockholm wanneer hij samen met zijn vrouw besluit dat de hoofdstad geen goede plek is om hun kinderen op te laten groeien. Hij vindt een nieuwe baan in het stadje Strängnäs waar inmiddels het ziekenhuis is gesloten en het regiment vertrokken. Gransjö stuit op de onopgeloste moordzaak en besluit als onderdeel van een artikelenreeks over het ziekenhuis de zaak opnieuw in de lokale krant te zetten.
Kort na het verschijnen van het artikel vindt een jogger het lichaam van een doodgeschoten man. Het komt niet als een complete verrassing wanneer blijkt dat het slachtoffer een link heeft met de cold case van Lisa Gröndahl. Wat is er gebeurd met het dagboek van Lisa en wat heeft zij hierin geschreven dat een verklaring kan zijn voor wat zij in de voor haar fatale nacht op het ijs deed?
Sporen op het ijs is het debuut van de Zweedse schrijver en bedrijfsjurist Lars Rambe. Overeenkomst tussen journalist Fredrik Gransjö en jurist Lars Rambe is dat zij beiden ooit besloten om zich in het kleine stadje Strängnäs te vestigen.
Het oprakelen van een cold case is een beproefd middel om een thriller op gang te krijgen. De proloog beschrijft de ontsnapping van Göran Svensson uit de inrichting en trekt de spanningsboog direct goed strak. Vervolgens introduceert Rambe een groot aantal spelers die zowel in het verleden als in het heden bij de moordzaak betrokken zijn. Het aantal personages is zo groot dat de schrijver zich verplicht voelt om een lijst toe te voegen. Vanzelfsprekend moeten er een aantal dwaalsporen worden uitgezet en moet de dader nog even onbekend blijven voor de lezer. De manier waarop de schrijver dit echter in zijn verhaal verwerkt leidt niet overal tot een voelbare spanning. Zoals wel vaker in de Zweedse thrillers is ook in dit verhaal een belangrijke rol weggelegd voor de, in dit geval winterse, weersomstandigheden. Fraai vormgegeven is de bekrompenheid van een kleine samenleving begin jaren zestig. Samengevat is Sporen op het ijs een goede doorsneethriller uit Zweden waarbij verbetering kan worden gevonden in het beperken van het aantal personages en het verdiepen van de karakters.
Aangespoord door het internationale succes schreef Lars Rambe in 2010 een tweede boek met journalist Gransjö in de hoofdrol. Het boek kreeg de titel Skuggans spel dat kan worden vertaald als Schaduwspel.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten