dinsdag 1 mei 2012

Interne zaken - Ian Rankin


Flaptekst:
Niemand mag de mensen van Interne zaken, de afdeling die de handel en wandel van andere agenten onderzoekt. Malcolm Fox is het gewend.
En Malcolm heeft zo zijn eigen problemen: een steeds kwetsbaarder vader in een verzorgingstehuis en een zus die volhardt in een gewelddadige relatie.
Terwijl Edinburgh kraakt onder een tien centimeter dikke laag sneeuw, krijgt Fox het dossier van Jamie Breck op zijn bord. De agent van wie iedereen weet dat hij niet deugt, maar die nooit door iemand is betrapt.

Interne zaken - Ian Rankin
Publicatiedatum: 2010
Originele titel: The Complaints (2009)
Vertaling: Gertjan Cobelens
Uitgeverij: Luitingh ~ Sijthoff
ISBN: 90-245-3271-/ 398 p.

BOB-score  3/5

Ian Rankin heeft een indrukwekkende reeks op zijn naam staan over inspecteur Rebus uit Edinburgh. Na negentien boeken vond Rankin het tijd voor verandering. Rebus ging inspecteur Malcolm Fox kwam en Edinburgh bleef Edinburgh.
Malcolm Fox gescheiden en kinderloos heeft samen met zijn zus de zorgplicht voor hun vader. Zus levert niet echt een bijdrage en vult haar dagen met drank en het overleven van huiselijk geweld. Geweld waar plotseling een eind aan komt wanneer vriendlief zwaar mishandeld en levenloos wordt aangetroffen. Rechercheur Jamie Breck onderzoekt de moord en kan niet heen om Fox als verdachte. Breck op zijn beurt is ook verdachte in een onderzoek dat Malcolm doet als inspecteur van Interne zaken.
Beide mannen cirkelen om elkaar heen en proberen de verdenkingen hard te maken maar al snel komen ze tot de conclusie dat er iets geweldig stinkt. Wanneer ze besluiten om de handen ineen te slaan richt het gezamenlijk onderzoek zich op de door de recessie vastgelopen vastgoedhandel in Edinburgh en de betrokkenheid van corrupte politie.

Interne zaken is een aardige start van een nieuwe serie waarvan recent het tweede deel De onmogelijke dood verscheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten