donderdag 3 mei 2012

De zwaluw, de kat, de roos en de dood - Håkan Nesser


Flaptekst:
Als ex-commissaris Van Veeteren de geborgenheid van zijn antiquariaat verlaat om enkele moorden te onderzoeken, raakt hij al snel op het spoor van een dader met een meer dan gemiddelde literaire kennis. De aanwijzingen die de moordenaar achterlaat, zijn afkomstig uit zeldzame boeken, onder meer een misdaadroman van Henry Moll uit het begin van de twintigste eeuw, Strangler’s Honeymoon. Van Veeteren weet dus dat hij niet met een doorsneemoordenaar te maken heeft.

De zwaluw, de kat, de roos en de dood - Håkan Nesser
Publicatiedatum: 2008
Originele titel: Svalan, katten, rosen, döden (2001)
Vertaling: Axel Vandevenne
Uitgeverij: De Geus
ISBN: 90-445-1001-0 / 504 p.

BOB-score  3/5

Er zijn veel manieren om betrokken te raken bij een moord. Van Veeteren bijt een vulling kapot op een olijvenpit. Hierdoor mist hij het verhaal van hulppredikant van Gassel. Wanneer VV drie weken later terug komt van vakantie is van Gassel dood. Omgekomen bij een tramongeluk.
De zwaluw, de kat, de roos en de dood is het negende deel uit de serie over commissaris van Veeteren. In dit deel is hij al lang met pensioen en werkt in een boekenantiquariaat. De link met boeken komt ook naar voren wanneer een van de verdachten op een dubbele moord op moeder en dochter de naam draagt van een personage uit een oude detective. Wie is de moordenaar en waarom gebruikt hij een personage uit Strangler’s Honeymoon. VV helpt zijn oude team uit de brand deels uit schuldgevoel over zijn gemiste afspraak met de hulppredikant.
Bijzondere titel voor een minder bijzondere misdaadroman uit de uitstekende reeks die Håkan Nesser schreef over zijn eigenzinnige intuïtieve speurder Van Veeteren die in dit boek zeer tevreden is met zijn leven als boekhandelaar en zijn relatie met Ulrike.  Het boek werd verfilmd met de acteur Sven Wolter in de rol van commissaris.

Meer Håkan Nesser op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten