zondag 27 mei 2012

Praag fataal - Philip Kerr


Flaptekst:
September 1941. Wanneer Bernie Gunther van het Oostfront terugkeert naar huis, treft hij een onherkenbaar veranderd Berlijn aan. De verduistering, de voedselrantsoenering, de RAF, een moordenaar die de S-Bahn onveilig maakt en Tsjechische terroristen maken tezamen het leven zeer onaangenaam. Toch pakt hij zijn oude baan bij de afdeling Moordzaken weer op en begint een affaire met een leuke jongedame.
Maar Bernie is gedwongen alles per direct uit zijn handen te laten vallen wanneer de nieuwe Reichsprotector van Bohemen en Moravië, Reinhard Heydrich, hem op nogal dwingende wijze uitnodigt om een weekend door te brengen in diens landhuis in Praag. Het is een uitnodiging die Bernie graag bespaard was gebleven – vooral wanneer hij erachter komt dat de andere gasten allemaal kopstukken van de SS en de SD zijn.
Het weekend ontspoort vrijwel meteen doordat er een dode wordt gevonden in een kamer die van binnenuit op slot was. Bernie wordt uitverkoren om zijn onderzoeksvaardigheden in te zetten bij het oplossen van dit raadsel. En als hij faalt, weet hij wat er op het spel staat: niet alleen zijn eigen loopbaan, maar ook de reputatie van Heydrich. En die houdt niet van gezichtsverlies...

Praag fataal - Philip Kerr
Publicatiedatum: 2012
Originele titel: Prague Fatale (2011)
Vertaling: Herman van der Ploeg
Uitgeverij: De Boekerij
ISBN: 90-225-6223- / 371p.

BOB-score  4/5

Kommissar Bernie Gunther wordt na een traumatische tijd aan het Oostfront weer geconfronteerd met ‘gewone’ moordslachtoffers. Een spoorwegarbeider uit Dordrecht wordt in Berlijn vermoord. Het Berlijn in 1941 waar de Joden gedwongen worden een gele ster op hun kleding aan te brengen. Voordat Bernie de moordenaar kan opsporen krijgt hij orders om zich te melden in Praag bij Heydrich die net is benoemd als Reichsprotector. Naast de uitverkoren politieman worden door Heydrich een aantal Nazi-kopstukken uitgenodigd om dit heugelijk feit te vieren. Wanneer een adjudant van de gastheer wordt vermoord krijgt Gunther opdracht om de moordenaar te vinden. Een moord die lijkt te komen uit de boeken van, de door Heydrich bewonderde, schrijfster Agatha Christie. Het slachtoffer is neergeschoten in een gesloten kamer, er is geen wapen en niemand heeft iets gehoord.

De aanwezigen inclusief Heydrich worden aan te tand gevoeld. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is in Praag en krijgt Bernie Gunther steeds meer spijt dat hij een aardige jongedame uit Berlijn heeft meegenomen. De Tsjechen zijn niet zo te spreken over hun nieuwe beschermer en laten dit duidelijk merken. Voor wie de geschiedenis kent is het duidelijk; Reinhard Heydrich zal als een held terugkeren naar de Duitse hoofdstad. Helaas voor hem een dode held die niet had geluisterd naar het advies van een politieman uit Berlijn.

Philip Kerr heeft met Praag fataal een sterke misdaadroman geschreven. Een boek dat inzicht geeft in de machtsspel dat werd gespeeld door de inner circle rond Hitler. Er komen verontrustende geluiden van het Oostfront en over de slachtpartijen onder Joden door Einsatzgruppen, de Endlösung begint op gang te komen.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten