woensdag 5 oktober 2011

De vrouw in plastic - Kjell Ola Dahl

Flaptekst:
Wie vermoordde Veronika Undset? Tijdens een hete zomer in Oslo wordt haar stoffelijk overschot gevonden in een vuilniscontainer. Ze is ze vermoord en haar dode lichaam is in plastic verpakt. Inspecteur Frank Frølich had, toevallig of niet, Veronika de afgelopen dagen meerdere keren ontmoet. De eerste keer toen hij haar aanhield met vijf gram cocaïne in haar bezit. De tweede keer was tijdens een feest van een oude jeugdvriend van Frølich die met Veronika verloofd bleek te zijn. De derde ontmoeting vond meteen daarna plaats op het kantoor van Veronika’s schoonmaakbedrijf. Diverse klanten van Veronika waren namelijk de afgelopen tijd slachtoffer geworden van een inbraak. Veronika werd zelf gestalkt door haar buurman Sivert Almeli, die nu als verdachte wordt aangemerkt.
Maar de zaak neemt een volkomen andere wending wanneer er een tweede moord wordt gepleegd: Frølichs collega Gunnarstranda vindt Sivert Almeli met doorgesneden keel in de kelder van een flatgebouw.

De vrouw in plastic - Kjell Ola Dahl
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Kvinnen i plast (2010)
Vertaling: Carla Joustra & Ingrid Hilwerda
Uitgeverij: AW Bruna
ISBN: 90-229-9923-8 / 223p.

BOB-score 3/5

Toeval bestaat niet
Het politieduo Gunnarstranda en Frølich keert terug in De vrouw in plastic, het zevende deel van de Noorse schrijver Kjell Ola Dahl. Hoofdinspecteur Gunnarstranda is nog op vakantie en Frølich observeert het huis van de bekende crimineel Kadir Zahid. Tijdens de observatie krijgt Zahid bezoek van een vrouw die na het verlaten van het pand wordt opgepakt door Frølich. In haar tas treft hij een kleine hoeveelheid cocaïne aan maar Veronika Undset wil niet vertellen hoe zij aan deze drugs gekomen is.
Lena Stigersand, collega van Frølich, werkt aan de vermissing van een jonge Afrikaanse studente die een internationale zomercursus volgt aan de universiteit van Oslo. Ze is pas een paar dagen in het land en spoorloos verdwenen. Stigersand is jong, ambitieus, eigenzinnig en heeft een relatie aangeknoopt met een getrouwde collega.
Op het verjaardagsfeest van  zijn jeugdvriend Karl Anders komt Frølich Veronika weer tegen die door zijn vriend wordt voorgesteld als zijn verloofde. Beiden zwijgen over hun eerdere ontmoeting en Frølich richt zich volledig op zijn aantrekkelijke blonde tafeldame Janne.
Er zijn echter sterke aanwijzingen dat Veronika's bedrijf betrokken is bij de criminele activiteiten van Zahid. Veronika blijft stellig elke betrokkenheid ontkennen totdat haar ontklede lichaam verpakt in plastic opduikt in een container. Verdachten zijn er genoeg te beginnen met de link naar Zahid, maar het slachtoffer werd ook gestalkt door een enge bibliothecaris met een harde schijf vol met haar foto’s. Haar verloofde gedraagt zich ook vreemd wanneer hij direct na de moord een relatie aanknoopt met zijn oude vriendin Janne. Voor Gunnarstranda reden genoeg om zijn vakantie vroegtijdig te beëindigen en zich te bemoeien met het onderzoek. Een onderzoek dat er niet eenvoudiger op wordt wanneer een relatie wordt gelegd naar een eerdere moord. De chef van Gunnarstranda schakelt een profiler in met het uiterlijk van Buddy Holly. Gunnarstranda heeft zelf meer vertrouwen in de uitslag van de pendel die hij van zijn vrouw heeft gekregen. Ondertussen helpt Frølich zijn vrouwelijke collega een handje in de zaak van de verdwenen studente.
In een interview zegt Kjell Ola Dahl dat hij gelooft in het toeval. “Je ziet dat een samenloop van omstandigheden ons allemaal dwingt om keuzes te maken in het leven. Wanneer we een keuze maken worden we geconfronteerd met de consequenties van deze keuze.”Het toeval wil dat Frølich in een stad met meer dan een half miljoen inwoners juist de verloofde van zijn oude schoolvriend oppakt met drugs? Welke keuzes maakt Veronika vervolgens en wat zijn dan voor haar, de vrouw in plastic, de consequenties? Na het zevende boek in deze  kwalitatief goed geschreven en onderhoudende reeks kan worden gesteld dat hier geen sprake kan zijn van toeval, Kjell Ola Dahl weet hoe hij zijn lezers moet boeien.

Meer Kjell Ola Dahl op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten