vrijdag 7 oktober 2011

Een kleine gouden ring - Kjell Ola Dahl

Flaptekst:
Het gruwelijk verminkte lijk van een vrouw wordt gevonden op de ochtend na het feest van een leider van de Wintertuin, een afkickcentrum voor verslaafden. De vrouw blijkt daar vroeger te zijn behandeld. Waarom moest ze sterven? Hoofdinspecteur Gunnarstranda en zijn assistent Frank Frølich starten een moeizaam onderzoek naar de omstandigheden rond de moord. De zaak raakt in een stroomversnelling als er een tweede moord wordt gepleegd: Gunnarstranda en Frølich volgen de sporen die hen ver terug in de tijd voeren.

Een kleine gouden ring - Kjell Ola Dahl
Publicatiedatum: 2002
Originele titel: En liten gyllen ring (2000)
Vertaling: Carla Joustra
Uitgeverij: Signature
ISBN:  90-5672-038-4 / 414 p.

BOB-score 4/5

Een kleine gouden ring is het tweede boek van de hand van Kjell Ola Dahl over zijn vaste speurdersduo Gunnarstranda  en Frølich uit Oslo. Het boek ontving in 2000 de prijs voor beste Noorse misdaadroman.
Katrine Bratterud is een van de weinige succesverhalen die Annabeth Ås kan claimen. Katrine is in de Wintertuin met succes afgekickt en heeft inmiddels een baan en een vaste relatie. Niet zo vreemd dat Annabeth haar samen met een aantal andere gasten uitnodigt voor een etentje bij haar thuis. Katrine zelf heeft niet veel zin in het etentje zeker niet omdat ze eerder op de dag op haar werk is bedreigd door een oude bekende uit het drugsmilieu.
Wanneer de volgende dag het ontklede en mishandelde lichaam van Katrine wordt aangetroffen dan is het zaak dat Gunnarstranda en Frølich zo goed mogelijk in kaart brengen hoe de jonge vrouw haar laatste uren heeft doorgebracht. Is de autorit met haar goede vriend Henning haar fataal geworden of  heeft haar verleden haar ingehaald en moest er nog een prijs worden betaald? Haar vriend Ole met wie Katrine een vaste relatie had, heeft wel een alibi voor de fatale nacht maar wil hier zo min mogelijk over kwijt. Voor Henning lijkt het verdriet ondragelijk en zo valt er nog een slachtoffer te betreuren.
Waar zijn de sieraden van de dode en wie is de mister Nice Guy en hebben deze zaken iets te maken met de gewelddadige dood van Katrine. Gunnarstranda voert gesprekken met zijn goudvis Kalfatrus en Frølich steggelt met zijn vriendin over samenwonen.
Dan duikt er informatie op over een oudere moord en komt de hele zaak in een stroomversnelling.
Intelligente misdaadroman met een fraai plot.

Meer Kjell Ola Dahl op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten