zondag 30 oktober 2011

Moord op Huilwater - Karin Brynard

Flaptekst:
Kunstschilderes Freddie is met haar zwarte adoptiedochtertje op Huilwater vermoord. Omdat in de omgeving van de boerderij vee is gestolen waarbij nachtwakers zijn gedood, zien de boeren er de zoveelste plaasmoord in. Hun eerste verdachte is opzichter Dam, een bosman. De boeren vormen door hun woede voor politie-inspecteur Beeslaar en zijn twee onervaren adjudanten steeds meer een bedreiging. Saar heeft haar zus Freddie in geen jaren gesproken. Als ze op de oude plaas van haar ouders aankomt, vindt ze tussen Freddies schilderijen er een die haar dood lijkt te voorspellen....

Moord op Huilwater - Karin Brynard
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Plaasmoord (2009)
Vertaling: Riet de Jong-Goossens
Uitgeverij: Ailantus
ISBN:  90-895-3050-9 / 484 p.

BOB-score 4/5

Er is een moord gebeurd op een plaas, zegt hij hijgend, twee doden. Een vrouw en een kind. Blank. Op de plaas Huilwater, zo ongeveer veertig kilometer vanuit het dorp over de landweg richting Upington.  

Inspecteur Albertus Beeslaar heeft twintig jaar ervaring bij de afdeling Moord en Roof uit Johannesburg wanneer hij een nieuwe post krijgt toebedeeld in een verlaten uithoek van Zuid-Afrika. Op een van de ver uit elkaar liggende boerderijen zijn twee gruwelijke moorden gepleegd. De blanke boeren die geregeld slachtoffer zijn van dergelijke plaasmoorden zijn het meer dan zat dat ze door hun eigen overheid niet beschermd worden en willen het recht in eigen hand nemen. Net als in ‘die goeie ou dae.’
Beeslaar moet samen met zijn twee brigadiers Pijl en Ghaap onderzoek doen naar de bloederige moordzaak. Is er sprake van een plaasmoord of is er meer aan de hand?  Wanneer de zus van het slachtoffer, journaliste Saar na een lange periode van onenigheid met haar familie weer terugkomt naar Huilwater dan treft ze op de schilderijen van haar zus Freddie verontrustende beelden aan. Schilderijen die samen lijken te hangen met de moord op Freddie en haar aangenomen zwarte dochtertje. Voorman De Kok is niet bijzonder spraakzaam over zijn verhouding met zijn werkgeefster en de gekleurde bevolking denkt er zo het zijne van. Het is aan inspecteur Beeslaar om zijn chef tevreden te stellen met een snel resultaat. Een testament dat opduikt helpt hierbij niet.
Journaliste Karin Brynard uit Zuid-Afrika schreef een aantal jaar aan het manuscript van Plaasmoord en deed veel onderzoek naar de omstandigheden waarin de blanke boeren werken en leven. Het harde leven op de Kalahari met de hitte en het gebrek aan water. De claims van stammen die hun geboortegrond terugeisen. Het gekleurde regime dat de blanke boeren zeker niet zal voortrekken.  Tovenarij die nog overal aanwezig lijkt te zijn, gewelddadige veedieven en de projectontwikkelaars die overal kansen zien zijn een aantal elementen die Byrnard zeer vaardig heeft verwerkt in haar misdaadromandebuut Moord op Huilwater. Een uitermate geslaagd debuut waarin de sociale problematiek op een bijna Scandinavische wijze wordt verwerkt in een boeiende thriller op het zuidelijk halfrond. Goed uitgewerkte personages die overtuigend hun rol opeisen. Albertus Beeslaar is een aanwinst met voldoende bagage voor een tweede reis. Hopelijk laat Karin Brynard ons geen jaren wachten op een vervolg.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten