vrijdag 7 oktober 2011

Doodskap - Arnaldur Indriðason

Flaptekst:
Een vrouw verdacht van chantage wordt onder de ogen van de politie in elkaar geslagen en overlijdt aan haar verwondingen.
Het lukt de dader om te vluchten, maar alles wijst erop dat hij een incasseerder is - ingehuurd door een belangrijk en maatschappelijk gerespecteerd persoon. Ondertussen probeert een bekende crimineel herhaaldelijk in contact te komen met de politie, zij het om duistere redenen.

Doodskap - Arnaldur Indriðason
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Svörtuloft (2009)
Vertaling: Adriaan Faber
Uitgeverij: Querido - Q
ISBN: 90-214-3950-6 / 285 p.

BOB-score 4/5

Hou nou op
Doodskap is het tiende boek dat de zeer succesvolle auteur Arnaldur Indriðason schreef over inspecteur Erlendur en zijn collega’s Elíngborg en Sigurður Óli. In het vorige boek Onderstroom wordt het onderzoek van Elíngborg naar de moord op een jonge man beschreven tijdens de afwezigheid van Erlendur. Doodskap beschrijft min of meer dezelfde periode waarbij nu de nadruk ligt op het onderzoek van Sigurður Óli naar de dood van een jonge vrouw die is gestorven als gevolg van een zware mishandeling.
In eerste instantie richt het onderzoek zich op de activiteiten van de jonge getrouwde vrouw die samen met haar echtgenoot actief was in parenclubs. De vrouw heeft een aantal compromitterende foto’s genomen die ze door chantage probeert om te zetten in harde valuta. Heeft een van haar slachtoffers geprobeerd het recht in eigen hand te nemen?  Via gedegen politiewerk wordt uiteindelijk de dader gevonden maar het motief voor de daad is complexer dan het in eerste instantie laat aanzien.
De titel Doodskap heeft betrekking op de tweede verhaallijn die door het boek loopt. Andrés is een alcoholist die in oude stinkende kleren door de koude straten van Reykjavik zwerft. Hij klopt bij Sigurður Óli aan om te horen waar Erlendur is. De rechercheur heeft zoals gewoonlijk geen geduld en stuurt de zwerver weg. Andrés laat het er niet bij zitten en laat een pakje afleveren bij het politiebureau met een stukje 8mm-film. Twaalf seconden schokkend beeldmateriaal met één belangrijke boodschap: “hou nou op”. Een signaal dat Sigurður Óli niet langer kan negeren.
Waar Onderstroom het verhaal was van Elíngborg daar is Doodskap het van Sigurður Óli. Het boek met de twee verhaallijnen geeft een verdieping van de personage Sigurður Óli door in te gaan op zijn moeizame relatie met zijn gescheiden ouders en zijn eigen scheiding van Bergþóra die naarstig op zoek is gegaan naar een vader voor haar nog ongeboren kinderen. 
Arnaldur Indriðason levert met Doodskap een fraaie ingetogen misdaadroman af die we inmiddels zo goed van hem kennen. In beknopt taalgebruik met thema's als eer, wraak en familie wijkt de schrijver niet veel af van de oude IJslandse sagen. Het bankschandaal en de bijbehorende onmetelijke hebzucht krijgen een plek naast een aangrijpend verhaal over de gevolgen van kindermisbruik.
In IJsland verscheen inmiddels het volgende deel Furðustrandir waarin Indriðason laat zien wat Erlendur heeft gedaan in dezelfde periode dat Elíngborg en Sigurður Óli ieder hun eigen onderzoek hebben uitgevoerd.

Meer Arnaldur Indriðason op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten