dinsdag 4 oktober 2011

Vredig - Grebe en Träff

Flaptekst:
Siri Bergman is een 34-jarige psychologe die een eigen praktijk runt in hartje Stockholm. Na de dood van haar man, die tijdens een duikongeluk is gestorven, woont ze alleen in een huisje in een verlaten gebied ten oosten van Stockholm. Siri probeert zichzelf ervan te overtuigen dat ze over het verlies van haar man heen is, maar haar verleden blijft haar achtervolgen. Ook al gaat ze elke avond naar bed met alle lichten aan – en drinkt ze van tevoren vaak meerdere glazen wijn –, ze is niet in staat het gevoel van zich af te schudden dat iemand haar in het midden van de nacht begluurt.
Wanneer het levenloze lichaam van Sara, een jonge borderlinepatiënt met een tragische geschiedenis vol drugs en seksueel misbruik, in het meer bij Siri’s huis wordt gevonden, verandert haar leven permanent. Het idee dat iets of iemand haar begluurt wordt steeds sterker en mondt uit in een reeks bizarre gebeurtenissen die erop gericht zijn Siri te doen verongelukken.

Camilla Grebe & Åsa Träff - Vredig
Publicatiedatum: 2010
Originele titel: Någon sorts frid (2009)
Vertaling: Mieke Desmet
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1523-8 / 344 p.

BOB-score 3/5

Zoeken naar gerechtigheid
Het aantal schrijversduo’s uit Scandinavië groeit gestaag. Nieuw zijn de zussen Camilla Grebe en Åsa Träff  met hun gezamenlijke debuutroman Vredig. Camilla was tot nu toe  een succesvolle zakenvrouw en zus Åsa psychologe met een eigen praktijk in hartje Stockholm.
In Vredig introduceren beide schrijfsters psychologe Siri Bergman, halverwege de dertig en weduwe van Stefan die is verdronken bij een duikongeluk. Samen met haar vriendin Aina Davidsson en Sven Widelius heeft ze een groepspraktijk in Stockholm.  De praktijk wordt gecompleteerd met receptioniste Marianne. Terwijl de hoofdstad gebukt gaat onder de de broeierige zomerwarmte is Siri aan het werk. Ze ontvangt per dag verschillende cliënten. Zo is daar Sara Matteus, een drugsverslaafde borderline patiënte die zichzelf verminkt na een jeugd vol seksueel misbruik. Ook  zakenman Peter bezoekt de praktijk. Hij durft geen relatie  aan te gaan vanwege zijn gewelddadige dwanggedachten.
Siri woont zelf een eindje buiten Stockholm in een afgelegen huis aan het water. De eenzame avonden lijken korter door grote hoeveelheden zure bag-in-boxwijn. Om weer wat onder de mensen te komen nodigt ze haar collega’s samen met hun partners uit voor een traditioneel Zweeds kreeftenfeest.
Een zomers feest met veel eten, maar ook veel drank en collega’s die uit de bocht vliegen. Siri kan zich sinds lange tijd weer ontspannen ondanks dat ze wordt lastig gevallen door iemand die van haar foto’s heeft gemaakt en schrijft dat ze in de gaten wordt gehouden.
Wanneer voor haar huis echter het dode lichaam van patiënte Sara wordt aangetroffen dan wordt voor Siri duidelijk dat iemand het serieus op haar heeft gemunt. De politie ziet in Siri niet zo zeer een slachtoffer maar meer de mogelijke dader. De psychologe komt steeds meer onder druk te staan en krijgt het vermoeden dat de dader wel eens dichter bij zou kunnen zijn dan verwacht. Wie kan Siri nog vertrouwen?
Vredig is geschreven vanuit het perspectief van Siri die nog gebukt gaat onder het verlies van haar man Stefan en die haar pijn verdooft met meer alcohol dan goed voor haar is. Afwisselend wordt het verhaal aangevuld met de gedachten van de dader die zoekt naar gerechtigheid en met gespreksverslagen die Siri schrijft over haar patiënten. Camilla Grebe en  Åsa Träff schreven een geslaagd debuut waarbij de spanning van een afgelegen huis mooi wordt aangevuld met de paranoïde denkbeelden die langzaam bij Siri ontstaan wanneer collega’s en patiënten of slachtoffer worden of een dader zouden kunnen zijn. 
Goede nieuws is dat er geen sprake is van een eenmalige samenwerking, de gezusters laten psychologe Siri Bergman terugkomen in het tweede deel Bitterder dan de dood. Een boek dat werd genomineerd voor beste Zweedse misdaadroman 2010.
Meer Camilla Grebe & Åsa Träff  op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten