zondag 2 oktober 2011

Neem mijn ziel - Yrsa Sigurðardóttir

Flaptekst:
Op het schiereiland Snaefellsness wordt dicht bij een wellnesscentrum, waar in het verleden onverklaarbare dingen zijn gebeurd, een vrouw dood op het strand aangetroffen. Ze is verkracht en er steken naalden in haar voetzolen. Is er een verband met het huiveringwekkende kindergehuil dat soms midden in de nacht opklinkt?
Advocaat Thóra Gudmundsdóttir wordt erbij geroepen door de eigenaar van het wellnesscentrum - tevens hoofdverdachte in deze moordzaak - om hem te verdedigen. Thóra's naspeuringen brengen enkele zeer verontrustende gebeurtenissen aan het licht die zich tientallen jaren eerder hebben afgespeeld. Is Thóra op een afschuwelijk familiegeheim gestuit?

Neem mijn ziel - Yrsa Sigurðardóttir
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Sér grefur gröf (2006)
Vertaling: AnneMarie Lodewijk
Uitgeverij: The House of Books
ISBN: 90-443-3005-5 / 416 p.

BOB-score 3/5

Ontvlambare nieuwsgierigheid
 Het was even stil rondom de IJslandse schrijfster Yrsa Sigurðardóttir in Nederland. In 2006 verscheen haar debuutmisdaadroman in vertaling als Het laatste ritueel. Nu vijf jaar later verschijnt bij een andere uitgeverij het tweede deel dat de titel Neem mijn ziel heeft gekregen.  Sigurðardóttir schreef intussen gewoon door aan haar reeks en heeft sinds 2005 ieder jaar een misdaadroman afgeleverd. De verhalen zijn opgebouwd rond de gescheiden advocate Thóra Gudmundsdóttir uit Reykjavik die haar best doet om haar werk te combineren met de opvoeding van haar twee kinderen.
Thóra krijgt een nieuwe opdracht van zakenman Jónas Júlíusson die op het schiereiland Snaeffelness bezig is een holistisch centrum inclusief spa te bouwen gericht op alternatieve therapieën. Thóra is als advocaat zorgvuldig geselecteerd en alleen het feit dat haar Venus Kreeft als ascendant heeft, maakt haar de meest geschikte kandidaat voor deze klus. Júlíusson voelt zich bedrogen doordat bij de aankoop van het terrein is verzwegen dat het spookt bij een van de bijbehorende boerderijen. De zakenman is bang dat zijn spiritueel sensitieve gasten en staf ernstig worden gehinderd door de negatieve atmosfeer. Thóra brengt haar kinderen onder bij haar ex-man en vertrekt naar het westen van IJsland voor een lang weekend werk gecombineerd met wellness.
Ontspanning is ver te zoeken als op de dag van aankomst de ambitieuze architecte Birna Halldordóttir dood wordt aangetroffen op het strand. Voor de politie arriveert heeft Thóra de kamer van het slachtoffer al doorzocht en haar agenda meegenomen. In de agenda gevuld met schetsen en bouwtekeningen komt de advocate de vraag tegen: wie was Kristin? Deze vraag gecombineerd met een nazi-vlag en het nationaal-socialistische tijdschrift IJsland met een hakenkruis op de omslag is voldoende brandstof om de nieuwsgierigheid van Thóra te laten ontvlammen.
Op de cover van Neem mijn ziel staat IJslandse thriller aangevuld met de aanbeveling duister, diep en ijzig.  Wat het boek IJslands maakt is het veelvuldig gebruik van de specifieke naamgeving die wemelt van de dóttirs en sons. Bijgelovige bevolking en een rottende walvis op strand stinkend als een visoliefabriek zorgen voor een extra IJslands tintje, net als de afgelegen in mist gehulde boerderijen tussen de lavavelden, een zwart geteerde kerk en de nabijheid van de  vulkaan Snaefellsjökull. 
De spanning maar ook de geloofwaardigheid laat hier en daar wat te wensen over. Zo houdt advocate Thóra bewijsmateriaal achter voor de politie en blijft ze liever op het plaats delict wanneer haar zestienjarige zoon zonder rijbewijs met zijn zwangere vriendin op stap gaat met zijn moeders auto en caravan.
Al met al maakt het van Neem mijn ziel een niet onaardige misdaadroman echter zonder de duistere diepgang en ijzige huivering van haar landgenoot Indriðason.

Meer Yrsa Sigurðardóttir op Blue Owl Books 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten