maandag 3 oktober 2011

Machtsspel - Katarina Wennstam

Flaptekst:
Acteur Jack Rappe wordt geroemd omdemooie vrouwen die hem omringen en die alles doen wat hij van ze verlangt. Dat ze niet altijd mee willen werken, hoort nu eenmaal bij het spelletje. Wanneer hij zwaargewond wordt gevonden bij zijn appartement, is dat groot nieuws voor alle roddelbladen. Officier van Justitie Madeleine Edwards leidt het onderzoek naar de dader, en komt al gauw op het spoor van de jonge actrice Emma Wahl. Ze heeft net haar eerste grote filmrol gespeeld, waarbij ze geprezen werd om de levensechte verkrachtingsscène.

Machtsspel - Katarina Wennstam
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Alfahannen (2010)
Vertaling: Anna Ruighaver
Uitgeverij: De Bezige Bij - Cargo
ISBN: 90-234-5795-1 / 361p.

BOB-score 3/5

Kat of muis
“Het was een neezeggertje deze keer.  Een net meisje. Dacht ze zelf in elk geval.
En hij genoot. Zo had hij ze het allerliefst. Een beetje preutsheid, een beetje spel.
Kat en muis…”

In de proloog van Machtsspel van de Zweedse schrijfster Katarina Wennstam volgen we de gedachten van acteur Jack Rappe. Jack is succesvol en met zijn kwajongensachtige wolvengrijns weet hij menig vrouwenhart te veroveren zoals ook dat van zijn veel jongere medespeelster Emma Wahl die als onervaren actrice een hoofdrol speelt in een moderne verfilming van De getemde feeks. Modern omdat in de film een heftige verkrachtingsscène zeer expliciet in beeld wordt gebracht met Emma en Jack in de hoofdrol.
Wat voor Jack begint als een succesvolle avond, waar hij de prijs voor beste acteur krijgt uitgereikt voor zijn rol in De getemde feeks, eindigt in een bloedbad. De vrouwenversierder wordt met een opengesneden buik en badend in zijn eigen bloed aangetroffen bij zijn luxe buitenhuis. Slechts gekleed in een badjas en klaar voor de sauna heeft iemand Jack flink te pakken genomen. De vraag is waar Emma gebleven is die samen met Jack de prijsuitreiking heeft verlaten?
Officier van Justitie Madeleine Edwards en commissaris Mats Hjörne krijgen deze zaak met veel media-aandacht toebedeeld. Al snel wordt duidelijk dat alle aanwijzingen in dezelfde richting wijzen. Voor de moeder van Jack en voormalige actrice Amalia Rappe is het duidelijk dat haar zoon compleet onschuldig is. Voor de buurman van Rappe is het net zo duidelijk dat Jack wel degelijk een aandeel heeft gehad in het drama. Hij heeft tenslotte menig jonge vrouw, half ontkleed en huilend aangetroffen nadat ze uit het huis van de acteur waren gezet. Wanhopig wachtend op een reddende taxi.
Voormalig journaliste en misdaadverslaggeefster Katarina Wennstam heeft in haar derde boek Machtsspel wederom een thema gekozen waarbij onrecht tegen vrouwen centraal staat. In haar debuut Besmet wordt de illegale prostitutie aan de kaak gesteld en maken we onder andere kennis met advocaat Jonas Wahl. Koekkoeksjong, het tweede boek, draait om de mishandeling van vrouwen waarin de terugkerende personages Madeleine Edwards en Mats Hjörne een rol spelen.
In Machtsspel is het thema verkrachting. In een knap in drie delen opgebouwde thriller zien we hoe Emma, de dochter van Jonas Wahl, in de ban raakt van de bekende acteur Jack Rappe. Wat is er gebeurd bij het buitenhuis dat heeft geleid tot de bloederige apotheose ? Een goed opgebouwd verhaal waarbij de acteurs een voor een het podium beklimmen om hun rol te spelen maar waarbij de strakke regievoering in handen blijft van Wennstam. Tijdens het proces, met Madeleine in de rol van aanklager, wordt duidelijk wie de ware schuldige is: de kat of de muis.

Meer Katarina Wennstam op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten