dinsdag 27 september 2011

Bitterder dan de dood - Grebe en Träff

Flaptekst:
Op een regenachtige herfstdag is de 5-jarige Tilde er getuige van hoe een onbekende man haar moeder doodschopt. Verstopt onder de eettafel is ze toeschouwer van een gewelddadige moord. Aan de andere kant van de stad starten de therapeuten Siri en Aina een nieuwe zelfhulpgroep: voor vrouwen die slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Tijdens een aantal bijeenkomsten delen de vrouwen hun verhalen over onmogelijke liefdes, geweld en vernedering met elkaar.
De verhalen portretteren de donkere kant van de liefde. Tegelijkertijd komt Siri voor een keuze te staan: kan ze weer in de liefde vertrouwen? Dezelfde liefde die haar en de andere vrouwen heeft verraden? Langzaamaan bouwt de spanning zich tijdens de sessies op, en er worden verbanden zichtbaar tussen de vrouwen, Siri en de moord op Tildes moeder. De zoektocht naar boetedoening en herstel leidt uiteindelijk tot de jacht op de moordenaar.

Bitterder dan de dood - Camilla Grebe & Åsa Träff
Publicatiedatum: 2011
Originele titel: Bittrare än döden (2010)
Vertaling: Bart Kraamer
Uitgeverij: Prometheus
ISBN: 90-446-1831-8 / 351 p.

BOB-score 3/5

Wanneer het kwaad is geschied
In 2010 verscheen Vredig het gezamenlijk debuut van de gezusters Camilla Grebe en Åsa Träff waarin ze hun hoofdpersoon psychologe Siri Bergman introduceerden. Siri keert nu terug in het tweede boek Bitterder dan de dood dat in Zweden werd genomineerd voor beste misdaadroman.
Voormalig studiegenoot en inmiddels hoogleraar in de forensische psychologie Vijay vraagt aan Siri of zij een proef wil doen en de handleiding testen die Vijay heeft opgesteld voor zelfhulpgroepen. Samen met haar hartsvriendin en collega Aina start Siri een zelfhulpgroep die bestaat uit vrouwen die slachtoffer zijn geweest van huiselijk geweld en mishandeling. Siri twijfelt nog een beetje omdat zij naast therapeut zelf ook slachtoffer is geweest maar uiteindelijk laat ze zich overhalen door Vijay.
De zelfhulpgroep van vijf vrouwen is een doorsnede van de samenleving. Zo is er de zeer jonge en sportieve Malin die slachtoffer is van een verkrachting en zestigjarige Sirkka die haar hele huwelijk is mishandeld door haar inmiddels overleden man. Hillevi verblijft tijdelijk met haar kinderen in een opvanghuis omdat zij ook door haar man wordt mishandeld. Zij zoekt nog steeds naar een oplossing omdat ze vanuit geloofsovertuiging niet wil scheiden.
Geweld besluipt de zelfhulpgroep wanneer de ex-vriend van Kattis, een van de deelneemsters, verdacht wordt van de zeer gewelddadige moord op zijn nieuwe vriendin. Wanneer een gewapende man bij een groepssessie binnendringt valt er een dodelijk slachtoffer. Psychologe Siri vindt het deze keer lastig om haar professionele afstand te bewaren tot de patiënten in deze zelfhulpgroep tot grote frustratie van haar collega Aina.
Siri wordt tegelijkertijd geplaagd door de onophoudelijke misselijkheid die de voorbode is van een blauw kruisje op een indicatorstick. Een onverwachte ontwikkeling in haar prille relatie met politieman Markus. Er is geen twijfel over het aanstaande moederschap maar Siri, die nog geen afscheid heeft genomen van haar overleden man Stefan, weet niet zeker op welke manier zij verder wil met Markus. Een ontwikkeling die tot veel boosheid en frustratie leidt bij de politieman.
Zoals vaker in Scandinavische misdaadromans het geval is, vraagt ook dit boek Bitterder dan de dood aandacht voor misstanden in de samenleving. In dit geval laten de schrijfsters door gespreksverslagen de ontwikkeling zien van een jongen die langzaam dreigt te ontsporen. Een proces waarbij ouders en hulpverleners niet in staat zijn om de opgroeiende jongeman te helpen. Wanneer de in zijn ontwikkeling gestoorde man slachtoffers begint te maken is het kwaad al geschied. In plaats van noodzakelijke psychische zorg wacht de dader door bezuiniging en falende wetgeving een lange gevangenisstraf.
'Siri Bergman is een complexe personage die wel in staat is om haar patiënten maar niet haar eigen gevoelens te analyseren,' zeggen de schrijfsters in een interview. Met een nominatie voor beste misdaadroman en een filmcontract op zak werken Camilla Grebe en Åsa Träff inmiddels aan hun derde boek met Siri Bergman.

Meer Camilla Grebe & Åsa Träff  op Blue Owl Books

Geen opmerkingen:

Een reactie posten